İsrail’den “Hamas’a Saldırı Emrini İran Verdi” İddiası

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının operasyonu sonrası başlayan Filistin -İsrail savaşının 19. gününde, İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın İsrail’e İran’ın emri üzerine saldırdığı ileri sürüldü.

Haber Merkezi / İsrail’in bölgeyi ABD’li müttefikiyle birlikte izlediğini kaydeden İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, Yemen, Irak ve Lübnan’da Tahran destekli milislerin bulunduğunu belirtti.

Sözcü Tuğamiral Daniel Hagari televizyonda verdiği demeçte İran’ın Gazze’de Hamas’a istihbarat sağladığını ve internet üzerinden yürüttüğü mesaj kampanyalarıyla İsrail karşıtı duyguların küresel çapta körüklenmesine destek verdiğini de savundu.

Gazze’de can kaybı 6 bin 546’ya yükseldi

Öte yandan İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 755 artarak 6 bin 546’ya yükseldi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, İsrail’in yaptığı bombardımanın neden olduğu can kayıplarının 755 artarak 6 bin 546’ya yükseldiğini açıkladı.

Saldırılarda can verenlerin 2 bin 704’nün çocuk olduğu belirtilirken 17 bin 439 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Gazze de dün de 704 sivilin öldürüldüğü duyurulmuştu.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı dün, Gazze’deki sağlık sisteminin “tamamen çöktüğünü” açıklamıştı. Açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin kapılarının açık tutulması, onlara akın eden yaralılara hizmet verdikleri anlamına gelmiyor” ifadeleri kullanılmıştı.

Birçok hastane ve 29’dan fazla tıp merkezinin hizmet dışı olduğu belirtilen açıklamada “prematüre bebek bölümündeki elektrik kesintilerinin bebeklerin anında ölümüne yol açacağı” yönünde uyarı yapılmıştı.

Açıklamada uluslararası toplumun acilen hastanelere yakıt göndermesi istendi ve İsrail’in saldırılarında yaralananları kurtarmak için özel sağlık ekiplerin bölgeye sevk edilmesi için çağrı yapılmıştı.

Gazze’de 600 bin kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), “Doğu Kudüs dahil Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki Durum: Savaşta 17 Gün” adıyla bir rapor yayımladı.

Raporda 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırılarının ardından Gazze’de 600 bin kişinin yerinden edildiği, bu kişilerin UNRWA’ya ait 150 sığınakta barındığı aktarıldı.

Son 24 saatte 10 bin kişinin daha yerinden edildiği kaydedilen açıklamada, Gazze’nin orta kesiminin yanı sıra Han Yunus ve Refah bölgelerinde yaklaşık 430 bin Filistinlinin yerinden edildiği belirtildi.

Gazze’ye 21 Ekim’den bu yana 54 tır yardım ulaştırıldığı, yardım tırlarında gıda, su ve ilacın olduğu ancak yakıt sağlanamadığı bilgisine yer verilen raporda, yakıt temin edilemediği takdirde UNRWA’nın yakıtının “2 gün sonra tükeneceği” uyarısı yapıldı.

“Gazze’deki su kıtlığının tehlikeli boyutlara ulaştı”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) İsrail tarafından abluka altna alınan Gazze Şeridi’ndeki su sıkıntısı konusunda bir kez daha uyarıda bulundu. DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Rick Brennan yaptığı açıklamada, su kıtlığının tehlikeli boyutlara ulaştığını vurguladı.

Ofisi Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Brennan, DSÖ’nün Cenevre’deki merkezinde gazetecilerin sorularını video bağlantısıyla yanıtladı. Brennan, Gazze Şeridi’nde halihazırda kişi başına günlük üç litre su kaldığını tahmin ettiklerini, ancak içme, yemek pişirme ve kişisel hijyen için bir kişinin asgari su ihtiyacının 15 litre olduğunu söyledi.

Son zamanlarda neredeyse hiç kimsenin doğru dürüst duş almadığını ya da banyo yapmadığını belirten Rick Brennan, yerinden edilmiş yaklaşık bir milyon insanın acil tuvalet sorunu ile karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Su kıtlığı ve buna bağlı hijyenik sorunlar nedeniyle bölgede sağlık sorunları yaşanacağına dikkat çeken Brennan, ishalli hastalıklar, deri ve solunum yolu enfeksiyonlarının görülmesinin an meselesi olduğunu kaydetti.

Her gün 180 ila 200 kadının doğum yaptığını, ancak doğum yapmak için güvenli alan bulamadıklarını sözlerine ekleyen DSÖ temsilcisi, hamilelerin komplikasyon durumunda hastanelere ulaşamadıklarını belirtti.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki hastaneler için yollanan insani yardım malzemelerinin güvenlik sorunu nedeniyle henüz DSÖ’ye ulaşmadığını bildiren Brennan, şu anda en çok hastanelerdeki jeneratörler ve deniz suyunu tuzdan arındırarak içme suyu haline getiren tesisler için yakıta ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir