İsrail, Gazze’ye İnsani Yardım Girişini Askıya Aldı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisi, Gazze Şeridi’ne giden tüm yardım malzemelerinin durdurduğunu duyurdu. Açıklamada, Hamas’ın tutumunu sürdürmesi halinde “ek sonuçlar” doğabileceği uyarısı yapıldı.
Haber Merkezi / Hamas’ın sözcüsü ve örgütün üst düzey siyasi ismi Basem Naim, “Yardımları kesmek ve sınırları kapatmak başlı başına bir savaş suçudur” dedi ve Netanyahu’nun “bunun için cezalandırılması gerektiğini” söyledi.
Naim, “Uluslararası toplumun müdahale etmesi ve İsrail’in imzalanan anlaşmaya uymasını sağlayarak durumun daha fazla istikrarsızlaşmasını önlemesi gerekiyor” dedi. Naim, İsrail’in “herkes için bir miktar istikrar ve güvenlik getirmesi ve ileriye giden bir yol açması beklenen bir anlaşmayı sabote ettiğini” söyledi.
Açıklamada, İsrail’in ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un önerisini kabul ettiği duyuruldu. Ramazan ayı Mart sonuna kadar devam ederken Musevilerin Hamursuz Bayramı Nisan ayının ortasında kutlanıyor.
Witkoff’un önerisine göre ateşkesin uzaması iki şarta bağlı. Hamas’ın ölü ya da diri olsun kalan rehinelerin yarısını ateşkesin yürürlüğe girdiği ilk gün serbest bırakması gerekiyor. Kalan rehinelerin ise kalıcı bir ateşkes anlaşmasına varılması halinde Ramazan sonunda serbest bırakılması gerekli.
Hamas ise Witkoff’un ateşkesi “geçici olarak uzatma” önerisini reddediyor. Başlangıçta mutabık kalınan anlaşmaya bağlı olduğunu söyleyen Hamas, ateşkesin planlandığı gibi, savaşın nihai olarak sona erdirilmesi için müzakerelerin yapılacağı ikinci aşamasına geçilmesini istiyor.
İsrail’in yardım engellemeye devam edip etmeyeceği ve ABD, Katar ve Mısır müzakerecilerinin kalıcı ateşkesi ilerletmek için görüşmeleri ilerletebilecekleri ise henüz belli değil.
Ateşkesin ilk aşaması 19 Ocak’ta yürürlüğe girdi ve dün sona erdi. Ateşkes, İsrail ile Hamas arasındaki 15 aylık savaşa ara verilmesini sağlamıştı. 33 İsrailli ve beş Taylandı rehineye karşılık olarak yaklaşık 1900 Filistinli tutuklu karşılıklı olarak serbest bırakılmıştı.
7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e saldırısının ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik hava ve kara saldırılarında 48 binden fazla kişi öldürüldü.
BM’nin hasar ve ihtiyaç değerlendirme raporuna göre, yaklaşık 292 bin olan evlerin yüzde 60’ından fazlası ve yolların yüzde 65’i tahrip edildi. Çok sayıda kişi evsiz kalırken, temiz su ve yeterli sanitasyondan yoksun. Bu da onları hastalıklara karşı savunmasız hale getiriyor.
İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, “Hamas yok edilene veya tamamen teslim olana ve tüm rehinelerimiz iade edilene kadar Gazze’ye insani yardım akışının tamamen durdurulması kararı doğru yönde atılmış önemli bir adımdır” dedi.