İsrail Başbakanı Netanyahu: Savaş Devam Edecek

Hamas’ın başlattığı Filistin – İsrail savaşında bir buçuk ay geride kalırken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “Gazze artık İsrail’e bir tehdit oluşturmayacak. Hem güney hem de kuzeyde güvenliği yeniden temin edeceğiz. Kazanıyoruz ve mutlak zafere dek savaşacağız” dedi.

Haber Merkezi / Benyamin Netanyahu, Hamas liderlerinin Gazze dışında da hedef alınabileceğine işaret ederek, “Mossad’a Hamas liderlerine karşı bulundukları yerde harekete geçme talimatı verdiğini” söyledi.

İsrail Başbakanı, Hamas’la rehine takasının ise “zor, ama doğru bir karar” olduğunu savundu. Rehinelerin ülkelerine getirilmesini ahlaki bir ödev olarak değerlendiren Netanyahu, Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest kalması için her türlü imkanınn seferber edilmesi gerektiğini söyledi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de, ‘insani aranın ardından Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının süreceğini’ söyledi. Halevi, “Savaşı bitirmiyoruz. ‘Zafer’ kazanana kadar devam edeceğiz, ilerleyeceğiz ve Hamas’ın diğer bölgelerine de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ateşkes anlaşması

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes ve rehine takası anlaşması için arabuluculuk görevi üstlenen Katar, dört gün sürecek geçici ateşkesin Cuma sabah saat 07.00’de başlayacağını duyurdu.

Hamas tarafından, aralarında yalnızca kadın ve çocukların bulunduğu 13 rehine ise Cuma öğleden sonra serbest bırakılacak. Anlaşmaya dair detayları Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majid al-Ansari açıkladı.

Katar’dan yapılan ateşkes anlaşmasını teyit eden Hamas, çatışmasızlığın dört gün süreceğini kaydetti. Bu süre zarfında 50 İsraillinin serbest bırakılacağını açıklayan Hamas, “Her bir Siyonist için 3 Filistinli özgürlüğüne kavuşacak” ifadelerini kullandı.

İsrail ise her gün 10 rehinenin serbest bırakılması şartıyla ateşkesin belirlenen dört günden daha uzun sürebileceğini duyurdu. Bu sabah (23 Kasım) başlaması öngörülen ateşkesin “uygulamada yaşanan küçük pürüzler” nedeniyle ertelendiği açıklanmıştı.

Hamas’ın 7 Ekim saldırısı sırasında 240 civarında İsrailliyi Gazze’ye kaçırdığı belirtilmişti.

Hafta başında İsrail hükümeti ve Hamas, İsrail’de tutuklu bulunan 150 Filistinliye karşılık Gazze’de tutulan 50 İsrailli rehinenin serbest bırakılması ve kuşatma altındaki bölgeye insani yardım girişine izin verilmesi için çatışmalara dört gün ara verilmesi konusunda anlaşmıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir