İsmet Özel Kimdir? Hayatı, Eserleri
19 Eylül 1944 yılında Kayseri’de dünyaya gelen İsmet Özel, memur bir ailenin altıncı çocuğudur. Özel, ilköğretimini Kastamonu’da tamamladı. Daha sonra Çankırı’ya tayinlerinin çıkması sebebiyle ortaokulu Çankırı’da okudu. Lise ikiye geçtiği dönemde Ankara’ya taşındılar. Özel, bir yıl uzatmayla liseden mezun oldu.
Haber Merkezi / 1962 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesine başladı. Birinci ve ikinci sınıfları ikişer kere okudu. 1964 yılında arkadaşlarıyla Dönüşüm isimli siyasî içerikli dergiyi çıkardı. Bu dönemde İşçi Partisi’ne üye olan ve siyasette acemi fakat aktif rol oynamaya başlayan Özel, üniversitede geçirdiği dört yıl sonunda artık okula devam etmeme kararı aldı.
Edebiyata, özellikle şiire olan ilgisi çocukluğundayken başlamıştı. Özellikle üniversiteye geçtikten sonra artan bu ilgisi sonunda onu çok ünlü bir şair yaptı. İlk şiiri 1963 yılında dönemin ünlü dergilerinden biri olan Yelken’de yayınlandı. 1966 yılında ilk şiir kitabını yayınladı. Baskı için babasından para alan İsmet Özel, kitapların çoğunu Türkiye İşçi Partisi teşkilatlarına dağıttı ve kitaplardan elde edilen para da partinin kasasına gitti. Fakat 1966 yılından önce yazdığı şiirleri ilk şiir kitabına almadı.
1967 yılında askere başladı. Askeriyede bazı sıkıntılar yaşadı ve sırasıyla Sivas, Konya, Elazığ ve Muş’u gezdikten sonra 1969 yılında askerliğini bitirdi. Bu dönemde babasını kaybetmesi, onda derin bir iz bıraktı. Aynı yıl Halkın Dostları dergisinin yönetimine seçildi. Dergi için İstanbul’a taşındı. Bu dönemde dergi işleriyle uğraşmanın yanı sıra bir yayın şirketinde de çalıştı. İlk sayısı Mart 1970 yılında çıkan derginin merkezi, üçüncü sayısından itibaren Ankara’ya alındı. İsmet Özel, Ankara’ya döndü ve burada Türkiye İnşaat Mühendisleri Odasında işe başladı. Dergi henüz birinci yılını doldurmuşken, 12 Mart 1971 tarihinde sıkıyönetim sebebiyle kaldırıldı.
İnşaat Mühendisleri Odasındaki işinin ardından Ankara’da bir eczanede kalfa olarak çalıştı (1971-1972 yılları). Eylül 1972’de ise Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümüne başladı. Ekim 1975 tarihinde Ticaret Bakanlığındaki memuriyetine başladı. Ocak 1976 tarihinde Necla Aslandoğdu ile evlendi. 1977 yılında Hacettepe Üniversitesinden mezun olan İsmet Özel, bu beş yıl içinde tüm hayatını Fransızca ve edebiyatla doldurdu. Bu beş yıl içinde eşi ve annesi ile Ankara’daki evlerinde yaşadı.
1970li yılların başında Müslüman olan İsmet Özel, 1974 yılında Sezai Karakoç’un sahibi olduğu Diriliş dergisinde Amentü isimli şiiriyle Müslüman olduğunu herkese ilan etti. Karakoç, Müslümanlığı ve sosyalistliği benimsemesinin altında yatan yolun Kur’an-ı Kerim’den geçtiğini söyler. Yeni Şafak’ta da köşe yazıları yazdıktan sonra son olarak Millî Gazeteye geçti. 2003 yılında ‘’Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı’’ başlıklı yazısıyla yazı hayatını sonlandırdığını açıkladı.
1979 yılında Ticaret Bakanlığındaki işinden ayrıldı.. Bu yıllar içinde üç çocuğu olan İsmet Özel, ailesinin geçimini sağlamak için kütüphanesindeki değerli kitaplarını satmak zorunda kaldı ve bir mimarlık dergisinde tercümeler yaptı. 1981 yılında İstanbul Devlet Konservatuarında (günümüzdeki adıyla Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı) Fransızca öğretmeni olarak işe başladı. 1999 yılında buradan emekli oldu. 1999 yılından sonra İstanbul Bilgi Üniversitesinde şiir dersleri vermeye başladı.
İsmet Özel, 1987 yılında ilk dört kitabını kapsayan Erbain isimli kitabını çıkardı ve edebiyata ara verdi. 1992 yılında yayınladığı bir şiiri, birçok dergi ve gazetede ‘’İsmet Özel Şiire Geri Döndü’’ başlıklarıyla yankı buldu ve bu, sevenleri tarafından uzun süre konuşuldu. Cemal Süreya’nın ‘’Dilin Ustası’’ olarak betimlediği İsmet Özel, halen öğretim üyeliği yapmaktadır.
Eserleri;
Şiir;
1. Geceleyin Bir Koşu
2. Evet, İsyan
3. Cinayetler Kitabı
4. Celladıma Gülümserken
5. Erbain
6. Bir Yusuf Masalı
7. Çatlıycak Kadar Aşkî
8. Of Not Being A Jew
Deneme;
1. Üç Mesele
2. Zor Zamanda Konuşmak
3. Taşları Yemek Yasak
4. Bakanlar ve Görenler
5. Faydasız Yazılar
6. İrtica Elden Gidiyor
7. Surat Asmak Hakkımız
8. Tehdit Değil Teklif
9. Waldo Sen Neden Burada Değilsin?
10. Sorulunca Söylenen
11. Cuma Mektupları – 1
12. Cuma Mektupları – 2
13. Cuma Mektupları – 3
14. Cuma Mektupları – 4
15. Cuma Mektupları – 5
16. Cuma Mektupları – 6
17. Cuma Mektupları – 7
18. Cuma Mektupları – 8
19. Cuma Mektupları – 9
20. Cuma Mektupları – 10
21. Tahrir Vazifeleri
22. Neyi Kaybettiğini Hatırla
23. Ve’l-Asr
24. Tavşanın Randevusu
25. Bilinç Bile İlginç
26. Şiir Okuma Kılavuzu
27. 40 Hadis
28. Henry Sen Neden Buradasın-1
29. Henry Sen Neden Buradasın-2
Söyleşi / Mektup;
1. Sorulunca Söylenen
2. Genç Bir Şairden Genç Bir Şaire Mektuplar
Çeviri;
1. Siyasi Felsefenin Büyük Düşünürleri
2. Gariplerin Kitabı
3. Osmanlı İmparatorlugu ve İslami Gelenek
4. Bilim Kutsal Bir İnektir