İskender Pala Kimdir? Hayatı, Eserleri

8 Haziran 1958 yılında Uşak’ın Kayaağılı köyünde dünyaya gelen İskender Pala, devlet memuru Mehmet Pala ile Fatma Hanım’ın oğludur. İlköğrenimine Uşak Cumhuriyet İlkokulunda başladı.

İmam-Hatip okulunda eğitime devam etti ve 1969’da mezun oldu. Kütahya Lisesinde yatılı olarak okudu. 1976 yılında liseden aldığı iki diploma ile iki farklı bölüme kaydoldu. İmam Hatip diplomasıyla Erzurum Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne, lise diplomasıyla Konya’da Mühendislik Bölümüne yerleşti.

Ancak tercihini edebiyattan yana kullandı. Bir süre sonra edebiyat eğitimine Erzurum’da değil, yazar ve şairlerin mekânı olan İstanbul’da devam etmek istedi. İstanbul Üniversitesine yatay geçiş yaptı. 1979 yılında üniversiteden mezun oldu.

Aynı okulda yaptığı lisans tez çalışması Câmiu’n-Nezâir’dir. Doktora çalışmasını ise “Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı” başlığı altında yine İstanbul Üniversitesi’nde yaptı. Divan edebiyatı dalında 1983 yılında doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde doçent, 1998 yılında da Kültür Üniversitesi’nde profesör oldu.

Divan edebiyatı alanındaki çalışmalarıyla dikkat çeken yazarın çeşitli ansiklopedi ve dergilerde edebiyat araştırmacısı sıfatıyla yayımladığı bilimsel ve edebi makalelerinin yanında ortaokul ve liseler için yazdığı ders kitapları da bulunmaktadır. Ayrıca, Osmanlı deniz tarihiyle ilgili araştırmalarda bulunmuş ve bir kısmını kitaplaştırmıştır

İskender Pala’nın eserleri: Ansiklopedik Divan şiirleri, Kronolojik Divan Şiiri Antolojisi, Akademik Divan Şiiri Araştırmaları, Divan Edebiyatı, Atasözleri Sözlüğü, Müstesna Güzeller, Şairlerin Dilinden, Aşina Güzeller, Ah Mine’l-Aşk, Efsane Güzeller, Kudemanın Kırk Atlısı, Kırklar Meclisi, Şiirler Şairler Meclisler, Şi’r-i Kadim, …Ve Gazel, Yeniden,

Perişan Gazeller, Peri-şan Güzeller, İki Dirhem Bir Çekirdek, İki Darbe Arasında İlginç Zamanlarda, Ayine, Türk Düğmeciliği ve Bahriye Düğmeleri, Gözgü, Tavan Arası, Kahve Molası, Güldeste, Gül Şiirleri, Hayriyye, Hilye-i Saadet, Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk, Kadılar Kitabı, Kırk Güzeller Çeşmesi, Kitab-ı Aşk, Kırk Ambar, Mir’at, Leyla ile Mecnun,

Dört Güzeller, Katre-i Matem, Mevlid, Şah ve Sultan, Kurtların Efendisi, Od (Bir Yunus romanı), Efsane Bir Barbaros Romanı, Mihmandar (Bir Eyüp Sultan Romanı), Aşka Dair, İstanbulcunun Sandığı, Bülbülün Kırk Şarkısı, Mesela, Karun ve Anarşist, AbumRabum, İtiraf, Akşam Yıldızı (Bir Göbeklitepe Romanı), Kervan, Kalp, A-71, Aşk Hikayesi, Surname (Bir Osmanlı Macerası).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir