İran, Gazze’deki Savaşın Genişleyebileceği Uyarısını Yineledi

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, Siyonist rejimin bölgeye yönelik saldırganlığını durdurmaması halinde Gazze’deki savaşın genişleyebileceği konusunda bir kez daha uyardı.

Birleşik Krallık merkezli uluslarasası ekonomi gazetesi The Financial Times’a konuşan Hüseyin Emirabdullahiyan, “İran savaşın yayılmasını istemiyor ancak ABD ve İsrail’in bölgede benimsediği yaklaşım, Gazze halkına karşı işlenen suçlar ve Batı Şeria’daki durum durdurulmazsa her ihtimal değerlendirilebilir ve daha geniş bir çatışma kaçınılmaz olabilir” dedi ve ekledi: Savaş zaten bölgede genişledi.

“Şifa Hastanesi ‘ölüm bölgesi'”

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Gazze’deki Şifa Hastanesi’ni “ölüm bölgesi” olarak tanımladı. DSÖ liderliğindeki Birleşmiş Milletler (BM) ekibi, İsrail ordusu tarafından işgal edilip tahliye edildikten sonra hastanede bir saat boyunca incelemelerde bulundu.

Ekip, bombardıman ve silah ateşine dair kanıtlar gördüklerini ve hastanenin girişinde 80 kişinin kalıntılarının bulunduğu belirtilen bir toplu mezar gözlemlediklerini söyledi.

İsrail ordusunun birkaç gün önce baskın düzenleyip arama yaptığı hastaneden dün yüzlerce kişinin yürüyerek çıktığını gösteren görüntüler yayınlanmıştı. İsrail ordusu son günlerde “Hamas’ı hedef alan operasyon” olarak tanımladığı harekat kapsamında hastaneye baskınlar düzenledi; ancak Hamas’ın hastane altındaki tünelleri merkez olarak kullandığı iddiasını destekleyecek somut kanıtlar sunmadı.

İsrail, operasyonlarını genişletti

Ayrıca İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki operasyonlarını genişlettiğini duyurdu. Ordu, “Askerlerimiz son 24 saatte Zaytun ve Cibaliye bölgelerinde faaliyetler gerçekleştirdi ve bilinçli olarak sivil bölgelerden kendilerine patlayıcı fırlatan teröristlerle karşılaştı” açıklamasında bulundu.

İsrail ordusu, “Bu süreçte bazı Hamas mensuplarını etkisiz hale getirdik ve çok sayıda terörist altyapısını hedef aldık” dedi.

ABD ve İsrail ateşkes iddialarını yalanladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD’li üst düzey yetkililer Washington Post’un Hamas ile kısa süreli bir ateşkes konusunda anlaştığı iddialarını yalanladı.

Washington Post konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde İsrail, ABD ve Hamas’ın beş günlük ateşkes karşılığında Gazze’de rehin tutulan kadın ve çocukları serbest bırakılmasını öngören bir anlaşma taslağı üzerinde uzlaştığını haberleştirmişti.

Bu bilgiyi şimdilik yalanlayan Başbakan Netanyahu iddialarla ilgili yaptığı açıklamada, “Şu hususu açıklığa kavuşturmak isterim: Şu ana kadar herhangi bir anlaşma yapılmamıştır. Ancak size şu sözü vermek istiyorum: Bir şey olduğunda size haber vereceğiz.”

Aynı yönde bir açıklamada bulunan bir Beyaz Saray sözcüsü de İsrail ve Hamas’ın geçici ateşkes konusunda henüz bir anlaşmaya varmadığını, ancak ABD’nin anlaşma için çalışmaya devam ettiğini vurguladı.

Washington Post cumartesi günü 6 sayfalık anlaşma taslağını yayınlamış, rehinelerin serbest bırakılmasının birkaç gün içinde başlayabileceğini ileri sürmüştü. Habere göre anlaşma uyarınca tüm taraflar en az 5 gün süreyle çatışmaları durduracak ve Hamas’ın elindeki toplam 240 rehineden en az 50’si her 24 saatte bir grup halinde serbest bırakılacak.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir