İmamoğlu’ndan “Suriye” Açıklaması: Libya Ve Irak’ta Yaşanan Süreçlerden Farklı Değil
Suriye’deki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü bir devlet olmak zorunda. Bulunduğu coğrafya olarak olmak zorunda. Ama bu bölgede olmanın bazı koşulları ve şartları var” dedi ve ekledi:
“Komşularınızın iyi bir yönetime sahip ülke-devlet olmalarına destek olmak gibi bir sorumluluğu var. Bugün, Suriye’de yaşanan olaylar baktığımızda aslında, yakın tarihe geri dönelim, Libya’da Kaddafi veya, Irak’ta Saddam Hüseyin’in yaşadığı süreçlerle çok farklı, çok birbirinden uzak süreçler değil.”
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Suriye’de Beşar Esad’ın devrilmesi ve cihatçıların yönetimi ele geçirmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İmamoğlu, “Çok yönlü bakılması gereken Suriye meselesi bugün başka bir döneme evrilmiş durumda. İlk bakışta çoklu tepki okuyabiliyorum ya da çoklu tepkileri görebiliyorum. Ama, çok temkinli olmamız gereken, bizim ülke olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, kurumlarıyla birlikte çok tarihsel sorumluluklarla yüklü bir döneme daha giriyoruz” diye konuştu.
“Türkiye’ye 82-83 plakaları ekleniyor. Sanki bir zafer narası atılırcasına bazı sosyal medya içerikleri üretiliyor” diyen İmamoğlu, “Bu zihnin altına itilen zaman içerisinde, o bilinçaltına verilen o kavramların bugün aslında su yüzüne çıkması hali. Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü bir devlet olmak zorunda. Bulunduğu coğrafya olarak olmak zorunda. Ama bu bölgede olmanın bazı koşulları ve şartları var. Komşularınızın iyi bir yönetime sahip ülke-devlet olmalarına destek olmak gibi bir sorumluluğu var. Bugün, Suriye’de yaşanan olaylar baktığımızda aslında, yakın tarihe geri dönelim, Libya’da Kaddafi veya, Irak’ta Saddam Hüseyin’in yaşadığı süreçlerle çok farklı, çok birbirinden uzak süreçler değil” dedi.
“Gelişmeleri takip ediyoruz”
İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İç çatışmalar, halkını hiçe saymak, ve belli bir kesimi koruyucu bir mekanizmanın altında tutup, kendi halkının farklı kesimlerine aynı derecede eşitlik hissini göstermemek, otoriter aklın, sonrasında geldiği sürecin özeti. Bugün Suriye’de de benzer bir şey yaşanıyor. Dolayısıyla, süreç çok hassasiyetle incelenmeli ve takip edilmeli ki biz de takip ediyoruz süreci. Baktığınızda, yüzde 90 oy alsanız ne olur yani? Esad yüzde 90’a yakın oy alarak seçiliyordu. Bugün bir anda pat diye ortada, bir Esad yok, farklı gelişmeleri takip ediyoruz bölgede.”
“2011 yılından beri yapılan dış politika sürecimiz, gerçekten Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarihinin ne yazık ki en kötü yönetilen dış politika sürecidir” diyen İmamoğlu, “Özellikle Suriye için söylüyorum. Esed’dı, Esad oldu. Sonra tekrar Esad oldu. Şimdi tekrar Esed oldu. Yani başka bir tarafına bakalım. Şam’da Emevi Camii’ne gitmekten bahsedildi burada. Ya bizim kültürümüzde yok. Bizim bakış açımızda yok. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1923’teki kuruluş değerleri açısından bütün komşularıyla iyi ilişki geliştiren, dostluk ve barış içerisinde olması ama aynı zamanda o devletlerin de kendi hak ve hürriyetleri kadar, kendi içinde yaşayan halkların da haklarının ve hürriyetlerinin korunduğu mekanizmalarla güçlendirilmesi gerektiği, ben hemen bir flash bellekle yaparım, yani geçmişe dönerim” dedi.
“Bu hassas davranılması gereken bir konudur”
Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu’nun İtalya gezisinde arkadaşlarıyla beraber şarkı söylediği anlar sosyal medyada paylaşıldı. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, sosyal medya hesabından Dilek İmamoğlu’nun İtalya’da çekilen görüntülerine ilişkin paylaşımda bulundu. Gökçek, “Dilek İmamoğlu, İtalya’da kafası iyi ortalığı dağıtıyor. Ekrem gurur duymuştur. Ya İstanbullular ne düşünüyor” dedi.
İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu’na yöneltilen eleştirilere ilişkin, “Çamura batmış bazı insanların, iktidarı temsil eden cümleler kurabilmesi ya da o temsiliyetle bazı siyasi görevlere gelmiş olması o kadar acı ki. Onların ‘rakip’ diye gözlerinin önüne koydukları bir insanın ailesini, eşini dahil bu tarz bir gündeme oturtmanın ne kadar büyük bir ayıp ve çirkinlik olduğunu görmemek mümkün değil. Benim eşim iyi yetişmiş bir Türk kadını. Kadınlar sokakta özgürce yürüyüp, şarkı söyleyebiliyor mu? Türkiye’nin her köşesinde bunu sağlayabildik mi? Ne yazık ki Sayın Cumhurbaşkanı dahil dönem dönem bu özel yaşamın parçası olacak söylemlerle kadınları da rencide ettiği anlar olmuştur, aileleri de… Bu hassas davranılması gereken bir konudur” ifadelerini kullandı.