Iğdır: Kul Yusuf Kümbeti

Kul Yusuf Kümbeti; Iğdır’ın Merkez İlçesi, Çakırtaş Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İl Merkezi’nden Çakırtaş Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

M.Ö. 4000 bin yıldan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı ve tarih boyunca birçok kavimlerin medeniyet ve kültürlerine ev sahipliği yaptığı bilinen Iğdır’da bir çok tarihi yapı bulunmaktadır. Kul Yusuf Kümbeti de Iğdır’da bulanan önemli tarihi yapılardandır.

14. y.y. sonlarında yapılan ve bölgedeki Selçuklu devri eserlerinden günümüze kadar ulaşan kümbetin konik çatısı üzerinde bulunan taş kaplamalar ile gövdenin bazı bölümlerindeki kaplamalar tahrip edilmiştir. Arka yüzünde bir delik açılmıştır. Kapı üzerinde kitabesi bulunan yapıtın, kitabesi okunamamıştır.

İç kısımda altta mumyalık bulunmakta ve mumyalığın kapısı yakınında bulunan Aras Nehri’nin alüv¬yonları ile kapanarak bir dolgu tabakası içinde kalmıştır İçte mum¬yalığın moloz tavanı defineciler tarafından tahrip edilmiştir. Kümbetin yapısal özellikleri ve kitabesindeki tarih nedeni ile Selçuklu devri sonlarında yapılan ve Iğdır Kervansarayından sonra ayakta kalan ender Selçuklu devri eserlerindendir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir