İdrar sitolojisi hakkında bilmeniz gereken her şey!

Sitoloji, vücuttaki hücrelerin mikroskop altında incelenmesidir. İdrar sitoloji genellikle enfeksiyon, iltihaplı idrar yolu hastalığı, kanser veya kanser öncesi koşulları kontrol eder. Bu testin kanseri tanımlamadığını ve kanseri tamamen ortadan kaldıramadığını unutmamak önemlidir. İdrar sitolojisi, küçük, yavaş büyüyen kanserlerden daha büyük ve daha agresif kanserler bulmada daha iyidir.

Bu prosedür, birçok hücre kümesini içeren doku parçaları yerine tek tek hücreleri incelemesi açısından biyopsiden farklıdır. İdrar sitolojisi için hücrelerin elde edilmesi dokudan daha kolaydır, bu da hasta için daha az rahatsızlık ve daha az riske neden olur. Bazen bir tanıyı netleştirmek için idrar sitolojisinden anormal sonuçlardan sonra biyopsi yapılması gerekir.

Neden idrar sitolojisine ihtiyacım var?

Aşağıdaki semptomlardan herhangi birine sahipseniz doktorunuz idrar sitoloji muayenesi isteyebilir:

  • İdrarınızda açıklanamayan kan
  • İdrara çıkma sırasında yanma
  • İdrara çıkma sırasında kalıcı ağrı

Test ayrıca idrar yolu enfeksiyonu veya kanseri olan veya mesane kanseri riski yüksek olanları da izler. Ayrıca çeşitli viral hastalıkları da tespit edebilir.

İdrar sitolojisinin prosedürü nedir?

Bir sitoloji incelemesi için gerekli olan hücreleri elde etmenin iki yolu vardır. Doktorunuz, mesanenin iç kısmının incelenmesi olan sistoskopi sırasında bir örnek alabilir veya temiz bir idrar örneği sağlayabilirsiniz.

Sistoskopi; Sistoskop, ucunda küçük bir kamera bulunan ince bir tüp kullanılarak yapılır. İşlem 10 ile 20 dakika arasında sürer.

Sabah ilk idrarınızdan çıkan idrar gece boyunca mesanenizde kaldığından, hücreler bozulabilir ve idrar sitolojisi için yararlı olmayabilir. Ancak bu, testten hemen önce idrara çıkmanız gerektiği anlamına gelmez. Aslında, sistoskopi öncesinde idrarınızı birkaç saat mesanenizde tutmanız gerekebilir. Testten önce doktorunuza özel talimatlar sorduğunuzdan emin olun.

Sistoskopi için doktorunuz üretra etrafındaki deriyi (mesaneden çıkan tüp) temizleyecek ve bölgeyi uyuşturmak için topikal bir jel kullanacaktır. Sistoskopu üretranıza ve mesanenize yerleştireceklerdir. Biraz baskı ve idrara çıkma dürtüsü hissedebilirsiniz. Doktorunuz idrarınızı steril bir kaba boşaltacak ve ardından kateteri çıkaracaktır. Prosedür küçük bir enfeksiyon veya kanama riski taşır. Doktorunuz idrar örneğini analiz için bir laboratuvara gönderecek ve ardından bir rapor alacaktır.

Temiz idrar örneği; Temiz bir idrar örneği alımı kolaydır, noninvazivdir ve risk taşımaz. Aksi takdirde, orta akım idrar örneği olarak bilinir, bir doktorun ofisinde veya kendi evinizin rahatlığında temiz bir idrar örneği alabilirsiniz.

Doktorunuzun ofisi, numuneyi toplamak için özel bir kap sağlayacaktır. Doktorunuzdan örneği almanın doğru yolu ve bitirdiğinizde nereye getireceğiniz konusunda özel talimatlar isteyin. Talimatlara uyulmaması kötü bir sonuç verebilir ve testi tekrarlamanız gerekebilir.

Testten önce üretra etrafındaki cildi temizlemek için özel temizleme bezleri kullanacaksınız. Tuvalete az miktarda idrara çıkmanız ve ardından idrar akışını durdurmanız gerekecektir. Ardından steril kaba istediğiniz seviyeye ulaşana kadar idrarınızı yapacaksınız. Daha sonra tuvalete idrarınızı bitirebilirsiniz.

Bazı durumlarda, doktorunuz birkaç gün boyunca idrar örnekleri vermenizi isteyebilir. Doktorunuz idrar örneğini analiz için bir laboratuvara gönderecek ve ardından bir rapor alacaktır.

Laboratuvarda ne olur?

Bir patolog, herhangi bir anormallik olup olmadığını görmek için hücreleri mikroskop altında analiz edecektir. Bakterilerin veya diğer organizmaların büyüyüp büyümediğini görmek için bir kültür kabındaki hücrelere de bakabilirler.

Patolog, idrar sitoloji testinizin sonuçlarını, sonuçları size rapor edecek olan doktorunuza gönderecektir. Sonuçlarınızı ne kadar bekleyebileceğinizi doktorunuza sorun.

Test sonuçları ne anlama geliyor?

Farklı laboratuvarlar, raporlarında farklı bir dil kullanır. Doktorunuz sonuçlarınızın ne anlama geldiğini açıklayabilecektir. Sonuçlarınızı tanımlayabilecek bazı genel terimler vardır.

  • Olumsuz; İdrar hücreleriniz normal görünüyorsa ve bakteri ve maya içermiyorsa, bu normal bir sonuçtur. Çoğu laboratuvar bunu “negatif” sonuç olarak adlandıracaktır
  • Yetersiz; Numunede yeterli sayıda kullanılabilir hücre yoksa, laboratuvar numunenizi “yetersiz” olarak etiketleyebilir. Bu durumda, muhtemelen prosedürü tekrarlamanız ve yeni bir numune vermeniz gerekecektir
  • Atipik veya şüpheli; Bu terimler, hücrelerin ne zaman normal görünmediğini tanımlar, ancak kanserli veya kanser öncesi oldukları doğrulanamaz
  • Pozitif; Kültürde bakteri veya maya varsa, muhtemelen mesane veya idrar yolu enfeksiyonunuz vardır. Antibiyotikler genellikle bu koşulları tedavi edebilir

İdrarınızda anormal görünen hücreler ayrıca idrar yolunda iltihaplanma veya mesane, böbrek, üreter veya üretra kanserini gösterebilir. Bununla birlikte, anormal bir idrar sitoloji sonucu bu hastalıkları teşhis edemez. Teşhisi doğrulamak için genellikle ek testler gereklidir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir