Hülya Koçyiğit Kimdir? Hayatı, Filmografisi

12 Aralık 1947 yılında İstanbul Yenikapı’da dünyaya gelen Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Fatma Girik ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

İstanbul ve Ankara’da ilkokula giden Koçyiğit, sanat eğitimine Ankara Devlet Konservatuarı’nın Bale Bölümü’nde başladı. Orta öğretimine eski adıyla Atatürk Kız Lisesi olan, Beşiktaş Atatürk Lisesi’ne devam eden Hülya Koçyiğit, İstanbul Şehir Tiyatroları’na girdi. Koçyiğit, Lise öğrenimini Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde devam etti.

1963 yılında ilk filmi “Susuz Yaz” ile sinema hayatına başlayan Hülya Koçyiğit, Berlin Film Festivali’nde Türk sinemasına o güne kadar verilen en büyük ödül olan Altın Ayı ödülünü kazandı. Hülya Koçyiğit, Kültür Bakanlığı’nca yurt dışında düzenlenen “Türk Film Haftaları”’nda Türkiye’yi en çok temsil etmiş sinema sanatçısıdır.

Hülya koçyiğit bir süre şarkıcılıkta da yapan Hülya Koçyiğit’in filmleri Yunanistan, İran, Mısır, Lübnan, Cezayir gibi değişik ülkelerde gösterildi. Koçyiğit’in filmleri 1965 – 1974 yılları arasında tüm filmleri Yunanistan’da sinemalarda oynatıldı.

180’den fazla filmde ve dört TV dizisinde oynayan Hülya Koçyiğit, 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. 1991-1992’de kurucusu olduğu SO-DER’e başkan seçilen Hülya Koçyiğit, bu görevi dört yıl sürdürdü, halen yönetim kurulunda görev yapmaktadır.

Hülya Koçyiğit’in rol aldığı filmlerden bazıları: Susuz Yaz, Genç Kızlar, Hepimiz Kardeşiz, Katilin Kızı, Aşk ve İntikam Dudaktan Kalbe Hıçkırık, Tehlikeli Adımlar Uzakta Kal Sevgilim, Karanlıklar Meleği, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Kezban, Ponente Feneri, Hiçbir Gece,

Karılar Koğuşu, Şellale, Hababam Sınıfı Merhaba, Hicran Sokağı, İşte Hayat, Gülşah Küçük Anne, Şoför, Sensiz Yaşayamam, İstasyon, Evlidir Ne Yapsa Yeridir, Almanya Acı Vatan, Herhangi Bir Kadın, Gazap Rüzgarı, Derman, Firar, Yavrularım, Kurbağalar, Dikenli Yol, Kaderimin Oyunu, Sev Kardeşim, Sezercik Aslan Parçası, Tanrı Misafiri.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir