Hipertansiyon Üreme Sağlığını Nasıl Etkiler?

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen kronik bir tıbbi rahatsızlık olan hipertansiyon veya yüksek tansiyonun ölümcül felce ve kalp krizine neden olduğu tartışılsa da, bu rahatsızlığın üreme sağlığı üzerindeki etkileri genellikle göz ardı edilir.

Haber Merkezi / Hipertansiyon veya yüksek tansiyonun hem kadın hem de erkek üreme sağlığını etkilediği bilinmektedir.

Hipertansiyon veya yüksek tansiyon, erkeklerde ereksiyon olma ve ereksiyonun sürdürülmesinde zorluk anlamına gelen erektil disfonksiyonun (ED) nedenlerinden biridir. Bu rahatsızlıktan muzdarib olan çok sayıda erkekte yaygın bir şikayettir. Sertleşme sorunu, genital bölgeye daha az kan akışı olduğunda ortaya çıkar.

Rahatsızlık, erkeklerde, erektil disfonksiyonun (ED) yanı sıra, düşük sperm sayısı, hareketlilik, anormal sperm yapısı, düşük sperm hacmi ve kısırlığa neden olabilir.

Kadınlarda, hipertansiyon veya yüksek tansiyon, adet düzensizliklerine ve doğurganlığın azalmasına neden olarak üreme sisteminin düzgün çalışmasını etkileyebilir. Bu rahatsızlıktan muzdarib olan kadınlar, ayrıca gebelik sırasında preeklampsi, gebelik diyabeti ve erken doğum gibi komplikasyonlarla karşılaşabilirler.

Rahatsızlık, gebelik sırasında, plasentaya giden kan akışının kısıtlanmasına, ve bebeğin rahimde yeterli oranda oksijen ve besin almasın da engelleyebilir. Rahatsızlık, kadınlarda ayrıca, zayıf embriyo implantasyonu da düşük yapmaya neden olabilir.

Hipertansiyon veya yüksek tansiyon nedeniyle erkeklerde ve kadınlarda cinsel işlev bozukluğu veya düşük libido gibi sorunlar da görülür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir