Hantavirüs Pulmoner Sendromu Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Hantavirüs pulmoner sendromu (HPS), hantavirüslerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaşma, virüsü taşıyan kemirgenlerin, en yaygın olarak da geyik faresinin (Peromyscus maniculatus) tükürüğü veya atık ürünleri ile doğrudan veya dolaylı (hava yoluyla) temas yapıldığında meydana gelir.

Haber Merkezi / Başlangıç ​​semptomları ateş, kas ağrıları (miyalji), baş ağrısı, öksürük ve/veya nefes almada zorluk içerebilir. Semptomlar hızla ilerler ve anormal derecede düşük kan basıncı (hipotansiyon), şok ve/veya solunum yetmezliği meydana gelebilir.

HPS’nin başlangıç ​​semptomları çoğunlukla ateş, kas ağrıları (miyalji), baş ağrısı ve/veya öksürüğü içerir. Üşüme, karın ağrısı, ishal ve/veya genel bir rahatsızlık hissi (halsizlik) mevcut olabilir. Diğer semptomlar genellikle nefes darlığı, hızlı nefes alma (takipne), hızlı kalp atışı (taşikardi), baş dönmesi ve bazen eklem ağrısı (artralji), sırt ve/veya göğüs ağrısı ve/veya terlemeyi içerir.

HPS’nin ilk semptomlarının ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra, akciğerlerdeki hava boşluklarından başlayarak (interstisyel ödem) akciğerlerde aşırı sıvı birikebilir (akciğer ödemi). Sıvı daha sonra her iki akciğerin (iki taraflı) akciğer dokusundaki cepleri (alveolar ödem) doldurabilir ve nefes almada zorluğa ve kanda anormal derecede düşük oksijen seviyelerine (hipoksemi) neden olabilir. Normalde akciğerlerde bulunmayan doku ve hücrelerin birikmesi (sızıntılar) da meydana gelebilir. Hastalık hızla ilerler ve anormal derecede düşük kan basıncına (hipotansiyon), şoka ve/veya solunum sıkıntısına neden olabilir.

Sin Nombre hantavirüs, enfekte bir kemirgenin atık ürünleri veya tükürüğü ile doğrudan veya dolaylı (hava yoluyla) temasa girdiğinde insanlara bulaşır. Sin Nombre hantavirüsünün en sık bulaşma yolu olduğu düşünülen solunum yoluyla bulaşma, bir kişinin havadaki toz parçacıklarını veya enfekte bir kemirgenin tükürüğünü veya atık ürünlerini taşıyan kuru parçacıkları soluması durumunda meydana gelir. Bulaşıcı virüs parçacıkları aynı zamanda mukozadan da nüfuz edebilir.

Geyik farelerinin dışkılarını bıraktıkları depolar, bodrum katları ve odun yığınları gibi alanlardan kaçınmak önemlidir. Fare pisliğine maruz kalan kişi, hem burnunu hem de ağzını kapatan bir yüz maskesinin yanı sıra lastik eldiven takmalıdır. Potansiyel olarak enfekte olmuş tozun aerosol haline gelmesini önlemek için alan dezenfektanla dezenfekte edilmelidir. Fare pisliğine maruz kaldıktan sonra grip benzeri semptomlar sergileyen kişilerin derhal hastaneye götürülmesi gerekir, çünkü bu rahatsızlık birkaç saat içinde ilerler ve her saat çok önemlidir.

HPS tanısı, etkilenen bireyin semptomları, kemirgenlerle (özellikle geyik fareleri) temas öyküsü veya kemirgenlerin yaşayabileceği alanlara maruz kalma öyküsü, herhangi bir alternatif tanının bulunmaması ve/veya laboratuvar testleri gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. karakteristik değişiklikler gösterir. HPS semptomları hızla ilerlediği için, HPS’den şüpheleniliyorsa acil agresif bakım endikedir.

HPS’li kişiler için karakteristik laboratuvar kan testi sonuçları, anormal derecede genişlemiş beyaz kan hücrelerini (atipik lenfositler), normalden düşük bir trombosit sayısını (trombositopeni) veya düşmeyi ve/veya normalden daha yüksek bir beyaz kan hücresi sayısını gösterebilir. Kandaki ve/veya dokudaki oksijen seviyeleri aşırı derecede düşük olabilir (hipoksemi).

HPS tanısı, laboratuvar testleri, etkilenen kişilerden alınan kan numunelerinde belirli proteinlerin (Hantavirüs IgM ve/veya yükselen IgG titresi) varlığını ve/veya artan seviyelerini ortaya çıkardığında doğrulanır. Bir hantavirüsü tespit etmek ve enfeksiyona hangi türün neden olduğunu belirlemek için polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) adı verilen bir işlem kullanılabilir.

HPS tedavisi, sıvı dengelerinin, elektrolit dengelerinin ve kan basıncının izlenmesini içeren yoğun bakımı içerir. Kandaki anormal derecede düşük oksijen seviyeleri (hipoksemi) oksijen verilmesini gerektirebilir. HPS ile ilişkili şok ve düşük kan basıncı (hipotansiyon), kan akışını artırmak ve böylece organlara kan ve oksijen dağıtımını iyileştirmek için ilaçlarla (örn. dopamin ve norepinefrin) tedavi edilebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir