Hamilelikte Sırt Ağrısı; Risk Faktörleri, Tedavisi, Önlenmesi
Sırt ağrısı, hamile kadınları hamileliğin ilk aşamasında olmasa da sonraki aşamalarında etkileyebilir. Hamilelikte bel ağrısı prevalansı yüzde 48-56’dır. Aslında o kadar yaygındır ki çoğu durumda bu hamileliğin normal bir parçası olarak görülür.
Haber Merkezi / Tüm hamile kadınların yaklaşık üçte biri, hamilelik sırasında günlük yaşam aktivitelerini engelleyen şiddetli sırt ağrısı yaşayabilir. Ayrıca, hamile kadınların üçte birinden fazlasında geceleri ortaya çıkan sırt ağrıları, uykusuzluğa neden olabilir
Hamileliğe bağlı sırt ağrısı ve risk faktörleri
- Hamileliğe bağlı sırt ağrısı, daha önce sırt ağrısı olan kadınlarda yaygın olarak görülür.
- Ağrı genellikle gebeliğin 12. haftası ile 28. haftası arasında en yoğundur ve bundan sonra ağrının yoğunluğu azalır.
- İkiz gebelikleri olan veya sonraki gebeliklerde (ilk gebelikten sonra) kadınlar daha fazla sırt ağrısı riski altındadır.
- Hamileliğe bağlı sırt ağrısı, uzun çalışma saatleri ve kötü duruşla da ilişkili olabilir. Kötü ayakkabılar, topuklu ayakkabılar ve uzun saatler ayakta durmak bile hamile bir kadında sırt ağrısına katkıda bulunabilir.
- Gevşetici ve östrojenlerin neden olduğu hormonal değişikliklere karşı daha yüksek hassasiyet veya daha belirgin kolajen gevşekliği nedeniyle daha genç yaş da hamileler de bir risk faktörüdür.
- Daha yüksek kilolu (obezite ve aşırı kilolu anneler) ve kısa boylu hamileler daha yüksek sırt ağrısı riski altındadır.
- Hamilelik sırasında ağrı çeken kadınların doğumdan sonra da sırt ağrısı çekmesi daha olasıdır.
Hamilelik sırasında sırt ağrısının mekanizması
Hamilelik vücutta çeşitli fizyolojik değişikliklere neden olur. Bunlar, hamileliği ve doğumu kolaylaştırmak için omurga ve kalçalarda mekanik ve yapısal değişiklikleri içerir. Değişiklikler ayrıca duruş, yürüyüş (yürüyüşün doğası) ve toplam vücut suyu içeriğini de içerir. Omurga çevresindeki kan damarlarında (epidural kan damarları) hormonal değişiklikler ve tıkanıklıklardır.
Duruştaki ana değişiklik, omurganın (lomber lordoz olarak adlandırılır) öne doğru dışbükeyliğinin artmasıdır. Bu nedenle ağırlığın çoğu, çıkıntılı bir karın ile pelviste aşağıda yoğunlaşır. Bu, bel ağrısına yol açar. Bu da öne doğru düşme eğilimine neden olur.
Artan toplam vücut suyu, vertebral kolon ve pelvis çevresindeki bağ dokularında sıvı toplanması anlamına gelir. Bu, bu eklemlerin etrafındaki gevşekliği arttırır. Bu sıvı tutulması, hamileliğin hormonal değişiklikleri ile de şiddetlenir. Hamilelik sırasında salınan bir hormon gevşetici vardır. Muhtemelen bu dokularda sıvı tutulmasını artırarak pelvik eklemler ve serviks çevresindeki bağları yumuşatır ve bu da kolay doğuma yardımcı olur.
Hamilelik sırasında sırt ağrısının tedavisi ve önlenmesi
- Hasta eğitimi: Bu hayati önem taşır. İyi duruşun korunması, oturma veya yatma pozisyonundan iyi kalkma yöntemleri, garip kaldırmaların önlenmesi vb. vurgulanmalıdır. Sırt ağrısını şiddetlendirdiği için hastaya sigarayı bırakması önerilir.
- Fizyoterapi: Üçüncü trimesterde fizyoterapi sırt ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Diğer fiziksel tedaviler arasında sırt için mekanik destek, örneğin destek için kama şeklinde bir yastık, bir kemer veya pelvik kuşak vb.
- Doğum ağrısı, doğumdan sonra sırt ağrısını önlemek için uygun şekilde yönetilebilir.
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.