Halil Gökhan Kimdir? Hayatı, Eserleri

17 Temmuz 1967 yılında Mersin’in Tarsus İlçesinde dünyaya gelen Halil Gökhan’ın tam adı Halil Gökhan Yiğitler’dir. Sırasıyla Balıkesir Mithatpaşa İlkokulu, Edremit Lisesi Ortaokulu, Işıklar Askeri Lisesi ve Kara Harp Okulunu bitirdi. 1997 yılında kendi arzusuyla ordudan ayrıldı. Yazı, eleştiri ve çevirileriyle kültür-sanat basınında uzun dönem yer aldı (1993-2012). 

Haber Merkezi / Roman, öykü ve şiir kitapları çevirdi. İlk kitap çevirisi Enstantaneler (Alain-Robbe Grillet) 1990’da yayımlanan Gökhan; Saint-Exupery, Jean Cocteau, Alain Robbe-Grillet, Andre Breton, Bernard-Henri Levy gibi yazarlardan kitaplar çevirdi. 1997’de Türkçenin ilk edebiyat web sitesi “Superonline/Edebiyat”ı kurdu ve yönetti. 1998’de, sanat yönetimini Bülent Erkmen ajansının yaptığı ve Beyoğlu’nda gerçekleşen LA DECADE DE LA FRANCOPHONIE Festivali’ni hazırladı ve yönetti. 1997-2012 arası çeşitli basın/medya gruplarındaki, dergi ve gazetelerde editör ve yazar olarak çalıştı.

2012’de resmileşen telif hakları ajansı COPIAE Istanbul’da (1997-2012) 1000’in üzerinde yabancı kitabın yayın haklarını ve editörlüklerini birçok büyük yayın kuruluşuyla çalıştı. Abdi İpekçi, Orhon Murat Arıburnu, Altın Koza, Yaşar Nabi Nayır yarışmalarında; öykü, film hikâyesi ve şiir dallarında ödüller kazandı. 2000 yılında Türkolog Timour Muhidine ile birlikte hazırladıkları Türk Edebiyatında Paris adlı kitap, aynı yıl Fransa’da çıktı. Modern ve çağdaş Fransız şiiri antolojileri hazırladı. “Barbuni.com” kültür sanat haber içerik sitesini kurdu ve yönetti. (2007-2009). 2012’de Kafekültür Yayınlarını kurdu.

2000’den bu yana serbest-bağımsız bir yazar ve yayıncı olarak çalışmakta ve Le Monde diplomatique’in Türkiye temsilciliği ile editörlüğünü yapmaktadır. Editörlük, yayın-basın danışmanlığı, yayın hakları, iletişim gibi alanlarda çalışmalarını sürdürmektedir. Yazınsal etkinlik ve ürünlerini 2010’dan bu yana sadece “halilgokhan.blogspot.com” adlı kendi bloğunda sürdürmektedir.

Halil Gökhan’ın ilk kalem ürünü 1989’da Varlık dergisinde yayımlanmıştır. Yedinci (1999) hayatı kasıp kavuran, çekip çeviren ve yönlendiren görüntü çağının peygamberleri sinemacıların kesin çoğunlukta olduğu bir mikrokozmosta edebiyatın görkemli yalnızlığının romanıdır. Kitabın gerçeküstücü anlayıştan kaynaklanan bir üstmetin gibi de okunabileceğini vurgulayan Gürsel “Halil Gökhan’ın, Aragon’un gerçeküstücü döneminde yazdığı anlatılardan, özellikle de Anicet’den etkilendiği, Kafka, Ionesco vb. gibi yazarların izinden gittiği de öne sürülebilir. İroniyi de, bu ustalar gibi, kitabın odağına yerleştirmiş. Yine de bana kalırsa, bu görünür etkilere rağmen özgün bir yolda ilerliyor yazar.(…) Edebiyatımızda benzeri olmayan kendine özgü bir kitap Yedinci.” değerlendirmesini yapmıştır.

Yazar, ikinci romanı Konuşan Kadın (2004)’da mode, tarih, felsefe, kutsallık, psikanaliz ve kriminoloji kavramlarının bir araya geldiği “suç-ceza”yı son derece saldırgan bir tarzla yargılar. Yeni Sevgili (2006) bir aşktan öte hayatın romanıdır. Yeni Sevgili’de Fransız yazar Marguerite Duras’ın 1984’te Goncourt ödülü kazanan ve Jean-Jacques Annaud tarafından sinemaya uyarlanan Sevgili romanından izler, esintiler bulunmaktadır. Kutsal kitaplar dâhil olmak üzere hiçbir yeni kitabın tek başına ortaya çıkmadığını ileri süren Halil Gökhan Yeni Sevgili’yi yirmili yaşlarında yazar idolü saydığı Duras’a -onun ölümünün onuncu yılında (3 Mart 1996)- bir saygı ve anma vesilesi olarak değerlendirmektedir.

Obtüratör (2009) romanında bir sabah kadınları görmekten yoksun olarak uyanan adam önce karısını bulamaz. Ardından hiçbir kadını Kısa zaman içinde kadınları sadece cam ve ayna yansımalarında görebildiğini anlar. Hasta mıdır yoksa ne? Sırayla her türlü teşhis ve tedavi yollarına başvurur. Nafile. Herhangi bir teşhis konamaz. Yarım bir halde karısını aramaya devam ederken çetin bir yol ve kader arkadaşına rastlar: Vamos. Aynı hastalıktan mustarip Vamos, kadınları görmeye yarayan bir aygıt ve uygulama icat etmiştir.

Yazar pornografik roman serüvenini Erkekler Cennetinde Son Tango (2009) ve Adamlar Kadınlardan Daha Orospuydu (2013) adlı romanlarıyla sürdürmüştür. Çeşitli otomobil dergilerinde bir bütün olarak yazdığı denemelerini Otomobil (2005) adlı kitabında bir araya getiren Halil Gökhan çok sayıda şiir, deneme ve hikâye antolojisi hazırlamıştır. Dünyanın En Güzel 100 Şiiri, En Güzel 100 Aşk Şiiri, Kadın Öyküleri Kadın Yazarlardan, Mutsuz Aşk Hikâyeleri, Kıskançlık Öyküleri, Erotik Öyküler ve Aldatma Öyküleri Gökhan’ın hazırladığı aşk ve erotik içerikli antolojiler arasında gösterilebilir. Halil Gökhan’ın Bütün Şiirleri ve Melek Zamanı adlı iki şiir kitabı bulunmaktadır. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir