Granülositik Ehrlichiosis Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Granülositik Ehrlichiosis (GE), Ehrlichiosis olarak bilinen bir grup hastalığa ait olan nadir bir bulaşıcı hastalıktır. Ehrlichiosis, “Ehrlichia” ailesindeki bakterilerin neden olduğu bulaşıcı hastalıklardır.

Haber Merkezi / Granülositik Ehrlichiosis (GE), Sennetsu Ateşi ve Monositik Ehrlichiosis (HME) dahil olmak üzere İnsan Ehrlichial enfeksiyonunun çeşitli formları tanımlanmıştır. Ehrlichia bakterisinin farklı türlerinden kaynaklansa da, bozuklukların tümü benzer semptomlarla karakterize edilir.

Granülositik Ehrlichiosis’in (GE) semptomları, ilk enfeksiyondan sonraki bir hafta içinde ani yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları (miyalji), üşüme ve genel bir halsizlik ve yorgunluk (halsizlik) hissini içerebilir.

Çoğu durumda, dolaşımdaki kan trombositlerinin sayısının anormal derecede düşük olması (trombositopeni), beyaz kan hücrelerinde azalma (lökopeni) ve bazı karaciğer enzimlerinin (hepatik transaminazlar) düzeyinde anormal bir artış dahil olmak üzere anormal laboratuvar bulguları ortaya çıkabilir. 

Bazı durumlarda semptomlar bulantı, kusma, öksürük, ishal, iştah kaybı (anoreksi) ve/veya kafa karışıklığını içerecek şekilde ilerleyebilir. Granülositik Ehrlichiosis tedavi edilmezse bazı vakalarda böbrek yetmezliği ve/veya solunum problemleri gibi hayatı tehdit eden semptomlar gelişebilir. Granülositik Ehrlichiosis’e Ehrlichiosis ailesinden henüz adı konmamış bir bakteri neden olur. Ehrlichial bakterisi, geyik kenesi (Ixodes scapularis) ve Amerikan köpek kenesi (Dermacentor variabilis) gibi belirli keneler (vektörler) tarafından taşınır ve aktarılır.

Granülositik Ehrlichiosis (GE) hastalarında semptomların başlangıcı genellikle bireyin Ehrlichia bakterisi taşıyan bir kene tarafından ısırılmasından yaklaşık bir hafta sonra ortaya çıkar. GE’den sorumlu olan özel Ehrlichia bakterisi türü henüz belirlenmemiştir. 

Neredeyse tüm vakalarda semptomlar arasında ateş, titreme, kas ağrısı (miyalji), genel halsizlik ve yorgunluk hissi (halsizlik) ve/veya baş ağrıları yer alır. Etkilenen bazı bireylerde öksürük, bulantı, kusma, eklem ağrısı (artralji) ve/veya kafa karışıklığı da görülebilir. Çok nadir durumlarda ciltte döküntü görülebilir.

Ek olarak, GE’li bireylerin çoğunda belirli karaciğer enzimlerinin (hepatik transaminazlar) düzeyinde anormal bir artış görülür; kandaki albümin proteininin düşük seviyeleri (hipoalbüminemi); ve/veya bakterilerin kandan uzaklaştırılmasında ve yok edilmesinde rol oynayan dolaşımdaki kan trombositlerinde (trombositopeni), kırmızı kan hücrelerinde (anemi) ve/veya bazı granüler beyaz kan hücrelerinde (granülositopeni) anormal bir azalma.

Bazı ciddi vakalarda, Granülositik Ehrlichiosis tedavi edilmezse solunum yetmezliği, şiddetli gastrointestinal kanama, böbrek (böbrek) yetmezliği ve/veya karaciğer hasarı gibi yaşamı tehdit eden semptomlar gelişebilir.

Granülositik Ehrlichiosis (GE) de dahil olmak üzere insan ehrlichiosis’lerine “Ehrlichia” familyasına ait bakteriler neden olur. Bu bakteriler, enfekte kenelerin ısırması yoluyla insanlara bulaşır. (Keneler “vektörler” olarak hizmet eder; bu, belirli bir hastalık etkeni (örn. bakteri veya virüs) ile enfekte olan ve daha sonra başka bir organizmaya aktaran ve daha sonra enfekte olabilecek herhangi bir organizmanın adıdır).

GE’den sorumlu bakteriyi taşıyabilen keneler arasında geyik kenesi (Ixodes scapularis) ve Amerikan köpek kenesi (Dermacentor variabilis) yer alır.

Granülositik Ehrlichiosis’ine (GE), atlarda Ehrlichiosis’e neden olan türlere (Ehrlichia equal) genetik olarak benzeyen veya aynı olan bir ehrlichial bakteri türü ve sığır, geyik, atlarda Ehrlichial enfeksiyonuna neden olan başka bir suş neden olur. ve koyun (Ehrlichia phagocytophila).

GE’de Ehrlichial bakteriler istila eder ve tedavi edilmezse enfeksiyondan korunmada rol oynayan belirli beyaz kan hücrelerini (granülositler) sonunda yok eder (fagositoz). İstilacı bakteriler, konakçı hücrenin sitoplazmasında kendine özgü, membrana bağlı bakteri agregatları (morulalar) oluşturur.

Granülositik Ehrlichiosis (GE) tanısı kapsamlı bir klinik değerlendirme, karakteristik bulgular ve özel laboratuvar testlerine dayanarak konulabilir.

Kan testleri, dolaşımdaki kan trombositlerinin anormal derecede düşük seviyeleri (trombositopeni), bazı beyaz kan hücrelerinin düşük seviyeleri (lökopeni) ve/veya bazı karaciğer enzimlerinin (aspartat aminotransferaz gibi) yüksek seviyeleri gibi sıklıkla İnsan Ehrlichioses ile ilişkili bulguları ortaya çıkarabilir.

Bazı durumlarda laboratuvar testleri beyin omurilik sıvısındaki anormallikleri ortaya çıkarabilir. Ayrıca göğüs röntgeni akciğerlerdeki anormallikleri (örn. pulmoner infiltrasyon, akciğerlerde sıvı artışı) ortaya çıkarabilir.

Kan yaymalarının elektron ışını (elektron mikroskobu) kullanan bir mikroskop altında incelenmesi, belirli hücreler (yani periferik nötrofiller) içindeki zara bağlı boşluklarda (vakuoller) bakteri kümelerini ortaya çıkarabilir; ancak bu tür kümeler enfeksiyonun erken safhalarında belirgin olmayabilir. Bazı durumlarda, spesifik bir bakteriyel enfeksiyonun belirlenmesine ve/veya tanısının doğrulanmasına yardımcı olmak için ek özel laboratuvar testleri yapılabilir.

Granülositik Ehrlichiosis’in tedavisi genellikle standart dozlarda tetrasiklin veya alternatif olarak doksisiklin gerektirir. GE’li kişiler tetrasiklin antibiyotiklerini alamadıklarında (kontrendike), kloramfenikol etkili olabilir. Şiddetli İnsan Granülositik Ehrlichiosis vakalarında hastaneye kaldırılma gerekebilir. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Tıbbi literatüre göre, etkilenen bireylerin GE ve erken Lyme hastalığı ile koenfeksiyon tanısının doğrulandığı nadir durumlarda, tetrasiklin ilaçlarını tolere edebilen kişilerde doksisiklin tedavisi düşünülmelidir.

Ehrlichial enfeksiyonu için kene vektörlerine maruz kalma riski taşıyan coğrafi bölgelerdeki kişiler, enfeksiyonu önlemek için belirli adımlar atmayı düşünmelidir. 

Bu tür adımlar arasında uzun kollu gömlekler, uzun pantolonlar ve şapkalar giyilmesi; kenelerin daha görünür olmasını sağlamak için açık renkli giysiler giymek; böcek kovucuların kullanılması; ve tarlalarda veya ağaçlık alanlarda bulunduktan sonra giysilerini ve ciltlerini (özellikle kafa derisi ve ensenin arkasını) dikkatle kontrol etmek.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir