Glioma Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Glioma, merkezi sinir sisteminin glial kök veya progenitör hücrelerden kaynaklanan bir tümörüdür. Glial hücreler sinir sisteminde yaygın olarak bulunan bir hücre türüdür. Gliomalar çoğunlukla beyinde ve nadiren omurilikte görülür. Alt tipe bağlı olarak çeşitli yaşlarda ortaya çıkarlar. 

Haber Merkezi / Gliomalar beyinde oluştukları bölgelere baskı yapabilir ve baş ağrısı, bulantı, kusma, kognitif bozukluk, nöbetler, yürüyüş dengesizliği, dil bozukluğu (afazi), vücudun bir tarafında uyuşukluk veya güçsüzlük (hemiparezi), görsel değişiklikler gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. ve kişilik değişiklikleri. Gliomaların tedavisi sıklıkla beyin cerrahisi müdahaleleri, radyoterapi ve kemoterapinin bir kombinasyonunu gerektirir.

Gliomalarla ilişkili semptomlar tüm tipler arasında benzerdir ancak bireye ve tümörün konumuna bağlı olarak değişebilir. Nöbetler (fokal veya genelleştirilmiş), dil bozukluğu (afazi), vücudun bir kısmında güçsüzlük (hemiparezi), vücudun bir kısmında duyusal değişiklikler ve baş ağrıları yaygındır. Diğer olası semptomlar arasında yürüme bozuklukları, yorgunluk, baş dönmesi, görsel değişiklikler, kusma ve idrara çıkma değişiklikleri yer alır. 

Bilişsel bozukluk, kişilik değişiklikleri, depresyon, anksiyete ve hafıza bozukluğu gibi psikolojik belirtiler de ortaya çıkabilir. Semptomların çoğu, tümörün ve onu çevreleyen sıvının beyin üzerindeki baskı etkisinin bir sonucudur. Malign gliomalar (derece 3 ve 4) aynı zamanda derin damarlarda, özellikle bacaklarda, yerinden çıkıp akciğer atardamarlarını tıkamak üzere yer değiştirebilen (pulmoner emboli) kan pıhtılarının gelişmesiyle de ilişkilidir (derin ven trombozu).

Gliomalar her yaşta gelişebilir. Ortaya çıktıkları ortalama yaş, gliomanın alt tipine bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Benzer şekilde hayatta kalma oranı da büyük ölçüde gliomanın alt tipine bağlıdır. Tümör hücrelerinde bulunan gen mutasyonları, teşhis ve sınıflandırma amacıyla kullanılmasının yanı sıra, hastalığın seyrini ve hayatta kalma oranını (prognozu) tahmin etmek için de kullanılır.

Zamanla gliomaların derecesi artabilir ve bu nedenle daha kötü huylu hale gelebilir (kötü huylu ilerleme). Malign ilerlemenin hızı gliomanın alt tipine ve etkilenen hücrelerin genetik özelliklerine bağlıdır. Daha yüksek dereceli tümörler tipik olarak daha düşük hayatta kalma oranlarıyla ilişkilidir.

Gliomalardaki hücrelerin glikoz metabolizması değişmiştir ve hücre bölünmesi ve büyümesi için yüksek enerji gereksinimlerini karşılamalarına olanak tanıyan kendi kan damarı ağlarını geliştirebilirler. Tümör çevresinde iltihaplanma ve sıvı birikmesi de gliomaların özelliklerindendir. Zamanla, belirli glioma türleri büyüyebilir ve sağlıklı beyin dokusunu geniş ölçüde istila edebilir.

Gliomalar, glial kök veya progenitör hücrelerde genetik mutasyonların birikmesinden kaynaklanır ve kontrolsüz büyümelerine yol açar. Mutasyona uğramış genler tipik olarak tümör baskılanması, DNA onarımı ve hücre büyümesinin düzenlenmesi gibi işlevlerde rol oynar.

Belirli glioma türlerindeki mutasyona uğramış genlerin örnekleri arasında TP53 , PTEN (tümör baskılayıcı genler), ATRX (bir DNA-RNA-protein kompleksi olan kromatinin yeniden modellenmesinde rol oynayan), TERT (telomerazın bir alt birimini kodlayan, hücrelerde sonsuz bir bölünme potansiyeline sahiptir) BRAF (hücre büyümesinde rol oynar) ve IDH (hücresel metabolizmada rol oynar).

Çoğu bireyde glioma gelişiminin altında yatan kesin neden bilinmemektedir. Gliomalarla ilişkili belirlenmiş tek çevresel risk faktörü, atom bombasından sağ kurtulanlarda olduğu gibi iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalmaktır. Malign gliomalar kendi başlarına  ortaya çıkabilir veya düşük dereceli gliomalarda genetik mutasyonların daha fazla birikmesinden (malign ilerleme) kaynaklanabilir.

Malign gliomalardan elde edilen hücreler tipik olarak özel yapılarını ve işlevlerini (de-diferansiyasyon veya anaplazi) kaybetmiştir. Başlangıçta, bir gliomadaki tüm hücreler aynı genetik kodu içerir ve aynıdır. Zamanla tümörün farklı hücrelerinde farklı mutasyonlar birikerek farklı alt klonlara ve genetik olarak heterojen bir tümöre yol açar. Genetik kodu doğrudan etkilemeyen değişiklikler, bunun yerine nasıl okunduğu ve ifade edildiği (epigenetik modifikasyonlar) da gliomaların büyümesi ve gelişmesinde rol oynar.

Glioma tanısı, kapsamlı bir hasta öyküsünün yanı sıra tam bir fiziksel ve nörolojik muayene gerektirir. Daha fazla araştırmanın gerekli olabileceğine dair işaretler arasında yeni nöbet başlangıcı, ani başlayan bilişsel gerileme ve diğer nörolojik semptomların varlığı yer alır. Aniden gelişen veya kötüleşen, 50 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlayan, hafif de olsa kişiyi uykudan uyandıran ve kognitif bozuklukla ilişkilendirilen baş ağrıları, beyin kitlesinin habercisi olabilecek uyarı işaretleridir.

Tıbbi görüntüleme ile beyin tümörünün varlığından şüphelenilebilir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), gliomanın ilk değerlendirmesi için tercih edilen görüntüleme yöntemidir. Kesin teşhis ve dolayısıyla tedavi planı ancak tümör dokusundan bir parçanın mikroskobik olarak incelenmesinden sonra belirlenebilir. Belirli glioma alt tipleriyle ilişkili genlerdeki mutasyonların mevcut olup olmadığını belirlemek için etkilenen hücrelerin DNA’sı test edilerek daha ileri karakterizasyon yapılabilir.

Gliomalı hastaların terapötik yönetimi için tıbbi uzmanlar ve sağlık profesyonellerinden oluşan çok disiplinli geniş bir ekip gereklidir. Hastalar genellikle acil servise gelecek veya birinci basamak doktorları tarafından MRI için yönlendirileceklerdir. Hastanın beyninin MR’ı daha sonra bir radyolog veya nöroradyolog tarafından yorumlanacak ve bir kitle tespit edilecektir. İlk tanı konulduktan sonra, tümörün mümkün olduğu kadar büyük kısmının güvenli bir şekilde çıkarılması için hasta nöroşirurjiye tabi tutulacaktır (cerrahi rezeksiyon). Ameliyattan sonra bir nöropatolog, tümörü mikroskop altında inceleyecek ve karakterize edecektir.

Hastanın yaşı, klinik semptomları, görüntüleme bulguları ve patoloji analizi, hasta için en iyi tedavi seçeneklerinin ve prognozun belirlenmesine yardımcı olur. Terapötik yönetim gliomanın tipine, boyutuna, konumuna ve hastanın spesifik özelliklerine bağlıdır. Özellikle tümörün beyindeki önemli bölgeleri işgal etmesi veya ulaşılamaması nedeniyle tamamen çıkarılamadığı hastalarda ameliyatın ardından kemoterapi ve radyoterapi uygulanacaktır. 

Bu nedenle radyasyon onkologları ile tıbbi onkologların veya nöro onkologların işbirliğine ihtiyaç duyulacaktır. Glioma için kemoterapi örnekleri arasında temozolomid ve lomustin bulunur. Bu iki ilaç, alkilleyici ajanlar olarak bilinen bir ilaç sınıfının parçasıdır. Terapötik etkileri, tümör hücrelerinin DNA’sına zarar vererek tümör hücresi ölümüne yol açmaktır. İyi sınırlı gliomalar yalnızca cerrahi rezeksiyonla tedavi edilebilir. Tümörün ilerlemesini ve tedavinin etkilerini değerlendirmek için MR genellikle belirli aralıklarla yapılacaktır.

Kemoterapiye ek olarak, glioma hastalarına reçete edilen ilaçlar arasında anti-epileptik ilaçlar (eğer hastada nöbet varsa), anti-pıhtılaşma ilaçları (eğer kan pıhtıları gelişirse) ve kortikosteroidler (kafa çevresinde sıvı birikmesinin neden olduğu nörolojik semptomları hafifletmek için) yer alabilir. tümör). Etkilenen bireylerin reçetelenmesi ve takibi için nörologlara ve muhtemelen diğer tıp uzmanlarına ihtiyaç duyulabilir.

Hastaların, tümörden ve ameliyattan etkilenen fonksiyonlarını geri kazanmak için ameliyattan sonra rehabilitasyona girmeleri gerekebilir. Rehabilitasyon ekipleri, fizyoterapistler, mesleki terapistler ve hemşireler dahil olmak üzere birçok sağlık profesyonelinden oluşur. Bazı hastalar, analjezik ilaç, anti-epileptik ilaç ve kusmayı önleyen ilaç (antiemetik) dahil olmak üzere semptomlarını ve ağrılarını en aza indirmek için en uygun tedaviyi alacakları palyatif bakımdan yararlanabilirler.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir