Gazze’de Ölü Sayısı 10 Bin 300’ü Aştı, 4 Bin 100’den Fazlası Çocuk
Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının başlattığı Filistin – İsrail savaşında bir ay geride kalırken, Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında öldürülenlerin sayısının 10 bin 328’e yükseldiğini açıkladı.
Haber Merkezi / Sağlık Bakanlığı ayrıca, öldürülenlerin 4 bin 100’ünün çocuk olduğu aktarıldı. Bazı siyasetçiler Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın Hamas kontrolünde olması nedeniyle bu sayıların güvenilirliğini sorgulasa da Dünya Sağlık Örgütü, verilerin güvenilir olduğunu söylüyor.
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) bir doktor Gazze’deki toplam 35 hastanenin 15 kadarının hizmet dışı olduğunu söyledi.
DSÖ Doğu Akdeniz direktörü Dr. Ahmed Al-Mandhari, bu hastanelerin “doğrudan saldırılar” ve “yakıt eksikliği” yüzünden hizmet dışı kaldığını kaydetti. Mandhari, “Geri kalan hastaneler de kısmen çalışıyor. Son iki gündür hastanelerin çoğu yakıt olmadığı için hizmet vermiyor” dedi.
Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, Gazze Şeridi’nde yaşayanların yüzde 70’inin yerlerinden edildiğini söyledi.
Selame Maruf, halkın yaklaşık yüzde 2’sinin ölüm ya da yaralanma şeklinde İsrail saldırılarına maruz kaldığını belirtti: İsrail saldırıları başladığından bu yana Gazze’deki hastaneler her 1 dakikada bir yaralı ve her 1 saatte 15 şehit kabul ediyor. Bunların ortalaması ise 6’sı çocuk ve 5’i kadın olmak üzere her bir saatte hastaneye getiriliyor.
“Gazze’ye 30 bin ton patlayıcı atıldı, her 1 kilometreye 82 ton patlayıcı düşüyor” diyen Maruf, kentteki hastanelerin yarısının ve ilkyardım merkezlerinin yüzde 62’sinin hizmet dışı kalarak çalışmalarını durdurduğunu vurguladı.
Maruf, kentteki okulların yüzde 33’ünün saldırılardan hasar gördüğünü, yaklaşık yüzde 9’unun hizmet dışı kaldığını, camilerin ise yüzde 14’ünün zarar gördüğünü, yüzde 5’inin de tamamen yıkıldığını dile getirdi.
Netanyahu: Gazze’de ateşkes olmayacak
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Gazze’de askeri operasyonlarına “taktik kısa aralar” verebileceklerini ancak Gazze’de ateşkes olmayacağını söyledi.
İsrail Başbakanı Netanyahu, ABC News televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Rehineler bırakılmadan Gazze’de ateşkes, genel bir ateşkes olmayacak. Taktik kısa aralar vermeyle ilgili olaraksa, diyelim bir saat orada bir saat burada, bunlar daha önce de oldu. Sanıyorum insani yardımların girişine ya da rehinelerimizin, münferit rehinelerimizin ayrılmasına izin vermek için şartları gözden geçireceğiz. Ama genel bir ateşkes olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.
Benyamin Netanyahu ateşkesin “savaş seferberliğine”, “rehinelerin geri alınması için gösterilen çabalara” köstek olacağını belirtti. Çatışmalar sona erdiğinde İsrail’in Gazze’de “belirsiz bir süreliğine” “güvenlik sorumluluğunu üstleneceğini” söyleyen Netanyahu “Çünkü bu güvenlik sorumluluğuna sahip olmadığımızda ne olduğunu gördük” diye konuştu.
“Gazze çocuk mezarlığına döndü”
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi’ndeki durumu “insanlık krizi” diye nitelendirerek “Gazze çocuk mezarlığına dönüşüyor. Her gün yüzlerce çocuğun öldüğü ya da yaralandığı haberleri geliyor” dedi.
Hamas’ı rehin alarak Gazze’ye kaçırdığı kişilerin de derhal serbest bırakılması çağrısı yapan BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail ile Hamas arasında acilen bir insanî ateşkesin gerekliliğine dikkat çekti.
Antonio Guterres, “İsrail ordusunun kara operasyonları ve devam eden bombardımanlarda siviller, hastaneler, mülteci kampları, camiler, kiliseler ve BM kuruluşları vuruluyor. Çadırlar dahil. Kimse güvende değil” diyerek Hamas ve diğer milis güçlerin de sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını ve İsrail’e yönelik saldırıları sürdürdüğünü vurguladı.
Savaş öncesinde günde insani yardım taşıyan 500 kamyonun Gazze Şeridi’ne giriş yaptığını, bu sayının son iki haftada toplam 400’e gerilediğini belirten Guterres, özellikle hastaneleri açık tutmak için gerekli yakıtın bölgeden içeri sokulamadığını kaydetti.
BM Genel Sekreteri, artan antisemitizm ve Müslüman düşmanlığından da derin endişe duyduğunu belirterek çatışmaların yayılması tehlikesine karşı uyardı. Guterres, “Lübnan’dan Suriye’ye, Irak’a, Yemen’e… Halihazırda gerilimin tırmandığı bir sarmalla karşı karşıyayız. Bu tansiyon durmak zorunda” dedi, itidalin ve diplomatik çabaların galip gelmesi gerektiğini söyledi.