Gazze’de İsrail Saldırılarında Can Kaybı 19 Bini Aştı

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’de düzenlediği saldırı ve ardından İsrail’in Gazze Şeridi ve Batı Şeria’ya yönelik devam eden saldırılarında 19 bin 88 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Haber Merkezi / Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, lenlerin yaklaşık yüzde 70’inin kadın ve çocuk olduğu kaydedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi’nde açlık krizinin “endişe verici” boyuta ulaştığını belirtti.

UNRWA’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Lazzarini, “Gazze’de nereye giderseniz gidin çaresizlik, açlık ve panik yaşayan insanları görürsünüz” ifadelerini kullandı.

Gazze’nin daha önce hiç tanık olmadığı boyutlarda kötü yaşam koşulları ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Lazzarini, açlığın Gazze’deki krizi daha da derinleştireceği konusunda uyardı.

Lazzarini, Gazze’ye düzenlediği son ziyaretinde tanık olduklarını şu ifadelerle dile getirdi: Tamamıyla yeni bir şeye tanık olduk, o da insanların yardım tırlarını durdurup yiyecek alıp hemen yemeleri, bu da onların çaresizliğini ve açlığını gösteriyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’de düzenlediği saldırı ve ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla başlayan süreçte en az 64 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı.

CPJ’e göre 15 Aralık 2023 itibarıyla 57 Filistinli, 4 İsrailli ve 3 Lübnanlı gazeteci öldürüldü. Aynı dönemde yaralanan gazeteci sayısı 13 olarak kaydedildi. 19 gazetecinin gözaltında olduğu bildirildi. 3 kişi ise kayıp.

İsrail’in Hamas’a karşı başlattığını belirttiği operasyonda sivil kayıpların giderek ağırlaşması uluslararası arenada tepki çekiyor. İsrail ordusuna milyarlarca dolar yardım sağlayan Beyaz Saray, sivil kayıplardan endişe duyduğunu belirtiyor.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in “Hamas’ın peşine düşmekten vazgeçmeden, daha dikkatli olarak sivil hayatları nasıl kurtarabileceğine odaklanmasını istediğini” dile getirmişti.

Sullivan, Mahmud Abbas ile görüştü

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Batı Şeria’nın Ramallah kentinde Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.

Filistin Haber Ajansı Wafa’nın Reuters’ten aktardığına göre, Abbas, Sullivan’a İsrail’in Gazze’deki saldırılarının durması gerektiğini söyledi. Abbas ayrıca Batı Şeria ve Kudüs’teki Filistinlilere yönelik saldırıları durdurma konusunda ABD’den İsrail’i zorlamasını istedi.

Ofisinin AFP haber ajansına yaptığı açıklamada Abbas’ın, Gazze’nin Filistin devletinin “ayrılmaz bir parçası” olduğu ve “Gazze’nin herhangi bir parçasının ayrılmasının ya da izole edilmesine yönelik herhangi bir girişimin kabul edilemez olduğunun altını çizdiği” belirtildi.

Filistin Yönetimi’nin merkezi Batı Şeria’da bulunuyor ve Hamas tarafından kontrol edilen Gazze Şeridi üzerinde herhangi bir kontrolü bulunmuyor.

Üç rehine “yanlışlıkla” öldürüldü

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, üçü de henüz yirmili yaşlarında olan Yotam Haim, Alon Şamriz ve Samer El-Talalka’nın Şucaiyye’deki çatışmalar sırasında ordu birlikleri tarafından yanlışlıkla tehdit olarak algılandığını, bunun sonucunda da ateş açılarak öldürüldüklerini açıkladı.

Hagari, IDF’nin bu felaketten dolayı derin üzüntü duyduğunu ve ailelerin acısını paylaştığını söyledi. Hagari, olaydan derhal gerekli derslerin de çıkarılacağını belirterek, “şeffaf bir soruşturma süreci” sözü verdi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da Cuma akşamı yaptığı açıklamada üç gencin öldürülmesini “dayanılmaz bir trajedi” olarak tanımladı. Netenyahu, İsrail’in tamamının öldürülen gençlerin yasını tuttuğunu söyledi.

Ateşkes çabaları sürecek mi?

Axios haber platformu, İsrail’in istihbarat servisi Mossad’ın Başkanı David Barnea’nın bu hafta sonu Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman El Tani’yle Avrupa’da bir araya geleceğini haberleştirdi. Haberde, yetkililerin kalan rehinelerin salıverilmesine yönelik bir anlaşma için müzakerelerin devamının ele alınacağı belirtildi.

İsrail ile Hamas arasında geçen ay varılan ateşkes anlaşmasına da Katar arabuluculuk etmiş ve ateşkes esnasında rehineler ile mahkumların takası sağlanmıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir