Gazeteciler ‘Dezenformasyon Yasası’nı Protesto Etti, Kalem Bıraktı
Aralarında Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş, KESK Haber-Sen ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda bulunduğu basın meslek örgütleri, “dezenformasyon yasası” olarak bilinen ve Basın Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifini Ankara’da protesto etti, kalem bıraktı.
Basın meslek örgütleri, AK Parti ve MHP imzasıyla Meclis’e sunulan ve Genel Kurul gündemine alınması beklenen “dezenformasyon yasası” teklifini, Ankara’da yaptıkları eylemle protesto etti. Ulus’ta Atatürk heykeli önünde buluşan gazeteciler, yaptıkları açıklamanın ardından kalemlerini Atatürk heykeli önüne bıraktı.
Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın-İş Sendikası, Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın çağrısıyla Ankara Ulus’taki Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen gazeteciler, AK Parti ve MHP’nin yasa teklifinin geri çekilmesini istedi.
Çok sayıda gazetecinin katıldığı eylemde, “özgür basın susturulamaz”, “özgür basın, özgür toplum”, “sansüre hayır” sloganları atıldı ve basın özgürlüğüne vurgu yapan pankartlar taşındı.
Eylemde söz alan Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, TBMM önünde eylem yapılmasına izin verilmemesini eleştirerek, , “Bizi Meclis’ten uzaklaştırarak sezimizin çıkmayacağını düşünüyorlar. Basın değil, Ulus’a, Fizan’a sürülse sesini duyuracaktır” dedi. Bilgin, yasada basın organlarının kapısına kilit vuracak düzenlemeler olduğunu belirtti:
“Bu yasa temel insan haklarına haberleşme özgürlüğüne, basın özgürlüğüne aykırıdır. Yani anayasaya aykırıdır. Anayasayla güvence altına alınan haklarımıza aykırıdır. Sadece gazetecilerin özgürlüğünü değil tüm toplumun özgürlüğünü engellemektedir. Bu yasa tüm toplumu yazmaktan, eleştirmekten alı koyacaktır. Toplumsal otosansürü tüm ülkeye yayacaktır. Bu eylem tünelden çıkıştaki son yol ayrımıdır. Bu yasada gazeteciler, gazetecilerin görüşleri, basın özgürlüğü yok. Bu yasada susturma var. Biz gazeteciler bu yasanın geri çekilmesini istiyoruz. Yaşasın özgürlük, kahrolsun sansür.”
Basın açıklamasının ardından gazeteciler kalemlerini Atatürk Anıtı önüne bıraktı. Eyleme, çok sayıda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ile çok sayıda milletvekili ve siyasi parti temsilcisi de destek verdi.