Gaye Su Akyol: ‘Faşist bir karanlıktan sağ kurtuldular’ dersiniz
Farklı stiliyle hafızalara kazınan ressam, şarkıcı ve antropolog Gaye Su Akyol, beş yıl önce çıkardığı ‘Şahane bir şey yaşamak’ şarkısındaki sözler nedeniyle hedef alınan Sezen Aksu için sosyal medya hesabından dikkat çeken bir mesaj yayınladı.
Haber Merkezi / Gaye Su Akyol, mesajında, “Sorarlarsa, ‘şarkılarımızı, türkülerimizi, dansımızı, kahkahalarımızı, neşemizi, kimliğimizi, varımızı yoğumuzu çalmaya çalışan faşist bir karanlıktan sağ kurtuldular’ dersiniz” ifadelerini kullandı.
Gaye Su Akyol Kimdir?
1985 yılının Ocak ayında dünyaya gelen başarılı sanatçı, doğma büyüme İstanbul Kadıköy’lüdür. Hayatının ilk 23 yılını aynı sokakta geçirmiştir. Babası ünlü ressam Muzaffer Akyol, annesi ise Nesibe Akyol’dur. Umut Akyol isminde bir erkek kardeşi vardır. Annesi Nesibe Akyol 2015 yılında hayata gözlerini yummuştur.
İlköğretim ve Lise tahsilini İstanbul’da tamamlamıştır. Ardından 2007 yılında Yeditepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Ortaokul yıllarından bu yana müzik ile iç içedir. Müzisyen ve sanatçı kimliğinin yanı sıra, Ressam ve Antropolog. 2016 senesinde, Çilekeş ve Lalalar gibi topluluklardan tanınan müzisyen Ali Güçlü Şimşek ile birlikte Dunganga Records’u kurmuştur.
Gaye Su Akyol, geleneksel Anadolu müziğinin, psikedelia’nın, surf rock’ın ve post-punk’ın zıtlıklarını fütürist yaklaşımıyla bir araya getiriyor. Bestesi ve güftesi kendisine ait ilk albümü “Develerle Yaşıyorum”u 2014 yılında yayımlayan Gaye Su Akyol, müziğini “kavram olarak evrensel, ruh olarak yerel” şeklinde tanımlıyor.
Sorarlarsa, “şarkılarımızı, türkülerimizi, dansımızı, kahkahalarımızı, neşemizi, kimliğimizi, varımızı yoğumuzu çalmaya çalışan faşist bir karanlıktan sağ kurtuldular” dersiniz.
— Gaye Su Akyol (@GayeSuAkyol) January 22, 2022
İlk uluslararası albümü “Hologram İmparatorluğu”nu 2016’da Alman menşeili plak şirketi Glitterbeat ve Ali Güçlü Şimşek’le birlikte kurdukları Dunganga Records etiketiyle yayımlayarak Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Uzak Doğu’da birçok konser ve festival performanslarıyla dinleyici kitlesini genişletti.
Pitchfork, The Observer, The Guardian, The Wire gibi önemli müzik mecralarından övgü dolu eleştiriler aldı. “Bir hayal kurma pratiği” olarak adlandırdığı 2018 çıkışlı üçüncü uzunçaları “İstikrarlı Hayal Hakikattir”in söz ve müziği kendisine ait olmasının yanında; ilk iki albümünde olduğu gibi prodüksiyon, düzenleme ve kayıt aşamalarında prodüktör ve görsel dünyasında ise sanat yönetmeni rollerini üstlendi.
Bu albümle birlikte ilk kez Türkiye’den bir müzisyen, İngiltere’nin en önemli müzik dergilerinden Songlines’ın kapağına konuk oldu, haftalarca Transglobal World Music Chart Avrupa listesinde 1 numarada kaldı. Gitar, bas, davul üçlüsünü perküsyonlar ve zengin bir estrümantasyonla buluşturan albüm; Anadolu müziğini ve Klasik Türk Müziği gamlarını; psikedelik, surf, punk gibi rock’ın alt türleriyle ve elektronik altyapılarla birleştiriyor.
Ne olmuştu?
Sezen Aksu, 2017 yılında müzisyen Yaşar Gaga ile çıkardığı ‘Şahane bir şey yaşamak’ şarkısında geçen sözler yüzünden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dahil olmak üzere, iktidar ve iktidara yakınlığıyla bilinen kişiler tarafından hedef gösterilmişti.
Aksu’nun yazdığı şarkıda “Binmişiz bir alâmate. Gidiyoruz kıyamete. Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem’e…” sözleri dine hakaret olarak yorumlanmış, sosyal medyada troller tarafından #sezenaksuhaddinibil hashtagi açılmıştı. AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen Milli Beka Hareketi, Aksu’yu, Beykoz’daki evinin önünde ‘protesto’ etmişti.