Fukozidoz Nedir? Bilinmesi Gerekenler
Fukosidoz, belirli karmaşık bileşiklerin (örneğin, fukoz içeren glikolipitler veya fukoz içeren glikoproteinler) parçalanması (metabolize edilmesi) için gerekli olan alfa-L-fukosidaz enziminin eksikliği ile karakterize edilen nadir bir genetik hastalıktır.
Haber Merkezi / Fukoz, vücudun belirli işlevleri yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu bir şeker türüdür (esansiyel şeker). Fukoz içeren bileşiklerin parçalanamaması, bunların vücutta çeşitli dokularda birikmesine neden olur. Fukozidoz, ilerleyici nörolojik bozulmaya, cilt anormalliklerine, büyüme geriliğine, iskelet hastalığına ve yüz özelliklerinin kabalaşmasına neden olur.
Fukosidozun semptomları ve şiddeti oldukça değişkendir ve bozukluk, hafif vakaları olan bireylerin üçüncü veya dördüncü dekatlara kadar yaşadığı bilinen bir hastalık spektrumunu temsil etmektedir. Şiddetli fukosidoz vakaları olan bireylerde, çocukluk çağında yaşamı tehdit eden komplikasyonlar gelişebilir.
Fukozidozun semptomları aynı ailedeki bireyler arasında bile büyük farklılıklar gösterir. Fukozidoz hızla ilerleyerek çocuklarda ciddi, hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir veya ergenlik döneminde gelişip daha yavaş ilerleyerek yetişkinlikte ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Geçmişte fukozidoz bazen tip I ve tip II olarak ayrılıyordu. Ancak araştırmacılar artık fukozidozun çok çeşitli ifadelere sahip bir hastalık spektrumunu temsil ettiğine inanıyor. Fukosidoz tip I olarak etiketlenen vakalar (erken başlangıçlı, hızlı ilerleme) spektrumun şiddetli ucunu temsil eder ve fukosidoz tip II olarak etiketlenen vakalar ise hafif sonu temsil eder.
Şiddetli fukosidoz formlarına sahip bebekler, 6 aydan 1 yıla kadar herhangi bir semptom göstermeyebilir. Başlangıç semptomları, zihinsel ve kassal aktiviteleri koordine etmek için gereken becerilerin kazanılmasında gecikme (psikomotor gerilik) gibi zihinsel ve motor bozulmalarla ilişkili olabilir. Ayrıca kaba yüz özellikleri, kalınlaşmış dudaklar ve dil, kemikte çoklu deformiteler (hafif dizostozis multipleks), kas tonusu kaybı (hipotoni), “gevşeklik” ve büyüme geriliği gibi fiziksel bulgular da gelişebilir.
İlerleyen nörolojik bozulma, zihinsel engellilik, çeşitli hareket bozuklukları ve/veya kolların, bacakların, el ve ayak parmaklarının kontrolsüz sert ekstansiyonları ve rotasyonları (serebrasyon sertliği) gibi çeşitli semptomlarla sonuçlanabilir. Şiddetli fukosidoz genellikle yaşamın ilk birkaç yılında yaşamı tehdit eden nörodejeneratif komplikasyonlara ve/veya ciddi, ilerleyici kilo ve kas kütlesi kaybına (kaşeksi) neden olacak şekilde ilerleyebilir.
Fukozidozun şiddetli formlarıyla ilişkili daha az görülen bulgular arasında karaciğer ve dalak (hepatosplenomegali) veya kalp (kardiyomegali) gibi anormal derecede genişlemiş iç organlar (visseromegali), nöbetler, işitme kaybı, omurganın anormal eğriliği (kifoskolyoz) ve tekrarlanan solunum yer alır. enfeksiyonlar. Etkilenen bazı kişiler aşırı derecede terleyebilir ve terleri anormal derecede yüksek düzeyde tuz içerebilir.
Bazı daha az şiddetli vakalarda, merkezi sinir sisteminin ilerleyici bozulmasıyla ilişkili semptomlar 18 aydan 3 yaşına kadar belirgin olmayabilir. Daha az şiddetli fukosidoz formlarının semptomları daha şiddetli formlara benzer, ancak daha yavaş ilerlemeyle birlikte daha hafif olma eğilimindedir. Etkilenen bireylerde iki yaş civarında ciltte siğil benzeri büyümeler (anjiyokeratomlar) gelişebilir. Bu lezyonlar esas olarak karın, kalça, uyluk ve/veya dış cinsel organlarda meydana gelir.
Bazı bireylerde belirli eklemlerin kalıcı olarak bükülmüş bir pozisyonda sabitlenmesi (kontraktürler), istemsiz kas spazmları (spastisite), bacaklarda yavaş, sert hareketler ve yetersiz terleme yeteneği (anhidroz) ile sonuçlanabilir. Daha az şiddetli fukosidoz formlarına sahip kişiler, hastalık yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olacak şekilde ilerlemeden önce ikinci, üçüncü veya dördüncü dekatta yaşayabilirler.
Yaşamın ilk yılında nörolojik bozulma ve zihinsel engelliliğin eşlik ettiği iskelet hastalığı olan bebeklerde fukozidoz tanısından şüphelenilebilir. Tanı kapsamlı bir klinik değerlendirme, ayrıntılı hasta geçmişi ve çeşitli özel testler ile doğrulanabilir. Örneğin deri, karaciğer, dalak, kalp, akciğer, böbrek, ter bezleri ve/veya diğer hücrelerden alınan doku örneklerinin elektron mikroskobik incelemesi, bu hücrelerin içinde anormal “boşluklar” (vakuoller) ortaya çıkarabilir.
Bu boşluklar berrak olabilir veya kum benzeri granüller veya ince, disk benzeri (lameller) gövdelerle dolu olabilir. Beynin manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayar destekli tomografisi (BT taraması) gibi gelişmiş görüntüleme teknikleri, beyindeki beyaz maddenin dejenerasyonunu doğrulayabilir. İdrar numunelerinin laboratuvar analizi, idrarda belirli fukoz içeren kompleks bileşiklerin (örn., oligosakkaridüri ve glikopeptidüri) artan düzeylerini ortaya çıkarabilir.
Ek olarak, alfa-L-fukosidaz enziminin azaltılmış aktivitesi, kültürlenmiş fibroblastlar ve lökositler üzerindeki enzim testleri (analizler) ile doğrulanabilir. (Etkilenmeyen bazı bireyler normal olarak serum ve plazmada azalmış alfa-L-fukosidaz seviyeleri gösterebileceğinden, yalnızca serum ve plazma üzerinde yapılan analizler kesin sonuç vermeyebilir; bu nedenle fibroblast ve lökosit test testi gereklidir.)
Fukosidoz, koryon villus örneklemesi (CVS) ve/veya amniyosentez gibi özel testler kullanılarak doğumdan önce (doğum öncesi) başarılı bir şekilde teşhis edilmiştir. CVS sırasında fetal doku örnekleri alınır ve kültürlenmiş doku hücreleri (fibroblastlar) ve/veya beyaz kan hücreleri (lökositler) üzerinde enzim testleri (analizler) yapılır. Amniyosentez sırasında gelişmekte olan fetüsü çevreleyen sıvıdan bir örnek alınır ve incelenir.
Fukozidoz tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Örneğin tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotik tedavisi uygulanabilir veya aşırı terleme nedeniyle oluşabilecek dehidrasyonun etkilerini gidermek için sıvı replasmanı düşünülebilir. Fukozidozlu bireyler için bir ekip yaklaşımı gerekli olabilir ve özel sosyal destek ve diğer tıbbi hizmetleri içerebilir.