Financial Times’dan Dikkat Çeken “Hafize Gaye Erkan” Yorumu
2015-2018 yıllarında Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı, 2009-2015 yıllarında ise Maliye Bakanlığı yapan Mehmet Şimşek’in “tam yetkili Hazine ve Maliye Bakanı” olarak göreve gelmesinin ardından, Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına atandı.
Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası’na atanması ile birlikte ortodoks para politikalarına dönüleceği yorumları yapılırken, Birleşik Krallık merkezli The Financial Times’dan Adam Samson, Hafize Gaye Erkan hakkında dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
Gazete Duvar’ın aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllarca geleneksel olmayan ekonomi politikaları izlediğini, bunun da yatırımcıları Türkiye’nin bilançosunun tehlikeli durumu konusunda endişelendirdiğini söyleyen Samson, düşük politika faizi ve tüketilen döviz rezervlerini hatırlatarak Erkan’ın yeni rolünde dar bir manevra alanı olacağı öngörüsünde bulundu.
Erkan’ın uzmanlığının büyük finans kuruluşlarının bilançolarındaki riski analiz eden karmaşık modeller oluşturmak olduğunu kaydeden Samson, Erdoğan’ın düşük faiz politikasını hatırlatarak Erkan’ın dayandığı klasik matematik kuramlarının Erdoğan’ın ekonomi konusundaki radikal görüşlerine tezat oluşturduğunu yazdı.
Politika faizini yüzde 8,5’e çekme kararının enflasyon krizini beraberinde getirdiğini ve lirayı büyük bir baskı altına aldığını aktaran Samson, Merkez Bankası’nın bu yıl 25 milyar dolarlık rezerv harcadığını anımsatarak bunun Erkan’a bankayı iyileştirmek gibi zorlu bir görev üstlenirken dar bir manevra alanı bırakacağı değerlendirmesinde bulundu.
Erkan’ın özgeçmişinden de detaylar paylaşılan yazıda, Erkan’ın First Republic bankasındaki görevinin kısa ve inişli çıkışlı olduğu, The Financial Times’ın önceki raporlarında Erkan’ın diğer üst düzey yöneticiler ile etkileşimlerinin ‘toksik’ olarak nitelendirildiği ifade edildi.
Erkan’ın risk yönetimi konusunda büyük bir rol oynadığı bankadan 2021 yılı sonu itibarıyla ayrıldığını hatırlatan gazete, kurumun halihazırda 2008’deki bankacılık krizinden bu yana ABD’deki en büyük bankacılık krizinin merkezinde bulunduğunu belirtti. Yazıda ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olarak Erkan’ın risk yönetimi konusundaki deneyimini kullanmak için taze bir şansı olduğu ifade edildi.
“Cumhurbaşkanını memnun etmek durumunda olacak”
Merkez Bankası Başkanlığı’nın Erkan’ın diplomatik becerilerini sınayacağını kaydeden gazete, Erkan’ın Türkiye’yi daha sürdürülebilir bir politika zeminine getirmek ve yabancı yatırımcıları ülkeye geri çekmek arasında ince bir çizgide yürüyeceğini, bu esnada geleneksel ekonomi politikaları karşısında çok az sabır gösteren bir cumhurbaşkanını memnun etmek durumunda olacağını belirtti.