Fatma Karabıyık Barbarosoğlu Kimdir? Hayatı, Eserleri

1962 yılında Afyon’da dünyaya gelen Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, öğrenim yaşamı ortaöğreniminin son yılına kadar İstanbul’da devam etti; 1980 yılında Afyon Lisesi’nden mezun oldu.

Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde 1984 yılında; yüksek lisans eğitimini aynı bölümde “Türk-İslam Felsefesinde Tasavvufî Eğitimin Değerlendirilmesi” başlıklı teziyle 1987 yılında tamamladı. 1986-1987 yıllarında İstanbul’da öğretmenlik yaptı.

İ.Ü. İktisat Fakültesi Yapı-Sosyal Değişme Anabilim Dalı’nda doktora eğitimini “Modernleşme Sürecinde Moda-Zihniyet İlişkisi” başlıklı teziyle tamamlayarak sosyoloji doktoru oldu. Doktora tezini ertesi yıl “Moda ve Zihniyet” adıyla yayımladı.

Edebiyata ilgisi ortaokul yıllarında şiir yazarak başladı. Lise yıllarında okul gazetesini çıkardı. Yayımlanan ilk yazısı 1980 yılında Doğuş edebiyat dergisinde Zehra Özdemir takma adıyla yazdığı “Taş Bina” adlı hikâye idi. Araştırma, deneme ve hikâyeleri Dergâh, Türk Edebiyatı, İzlenim, Anlayış, Kırkayak, Kafdağı gibi dergilerde yayımlandı. İlk öykü kitabı Acı Deniz 1996’da yayımlandı.

Barbarosoğlu, 1996 yılında Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığına başladı. İkinci hikâye kitabı olan “Gün Akşamsızdır” ile Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2000 yılının en iyi hikâyecisi seçildi. Öykülerin merkezinde ağırlıklı olarak kadınlar ve onların sorunları yer aldı.

Hikâye, deneme, söyleşi ve makale türünde eserler yayımladıktan sonra roman türünde eserler vermeye başladı. 2004 yılında yayımlanan Hiçbir Yer isimli ilk romanında göç, yalnızlık, kadın, aşk, yabancılaşma temalarını işledi.

Biyografik bir roman olan Fatma Aliye:Uzak Ülke, 2007’de yayımlandı. Bu eserde Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye Hanım’ın hayatını ele aldı. 2008’de Medyasenfoni ve 2011’de Son On Beş Dakika adlı romanları yayımlandı.

Yazarlığında babasının ve ağabeyinin çok emeği olduğu için yazar olarak imzasını Fatma Karabıyık Barbarosoğlu olarak atmayı tercih etti. Edebiyat dünyasında Karabıyık, gazete yazılarında Barbarosoğlu olarak tanınan yazar, 2010 senesinden itibaren kızının isteği üzerine Karabıyık soyadını kullanmayı bıraktı. Yazarla yapılan söyleşiler 2012’de Sözüm Söz adıyla kitaplaştırıldı.

Fatma Karabıyık Barbarosoğlu’nun Eserleri:

Mutluluk Onay Belgesi Hayat Teselli Olmaktır, Rüzgar Avı, Sözüm Söz, Son On Beş Dakika, Cumhuriyetin Dindar Kadınları, Medya Senfoni, Fatma Aliye Uzak Ülke, Şov ve Mahrem, İki Kişilik Rüyalar, Okuyucu Velinimetimizdir,

Hiçbir Yer, Okuyucu Velinimetimizdir, Bahçeler Sokaklar, Otobüsname, Ahir Zaman Gülüşleri, Rumuzname, Senin Hikâyen, Gün Akşamsızdır, Sözün ve Sükutun Renkleri, Acı Deniz, Moda ve Zihniyet.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir