Fadıl Kocagöz Kimdir? Hayatı, Eserleri

21 Şubat 1953 yılında İzmir’de dünyaya gelen Fadıl Kocagöz, 13 Kasım 2014 yılında hayatını kaybetti. Ortaokulu İzmir’de Sant Joseph’te, lise öğrenimini ise Karşıyaka Erkek Lisesi’nde tamamladı. 1966-70 yılları arasında Karşıyaka yıldız ve genç takımlarında voleybol oynadı.

Haber Merkezi / 1977 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1981-83 yılları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Anayasa Hukuku ve Siyaset Bilimi alanındaki akademisyenliğini doktora döneminde zorunlu askerlik hizmeti nedeniyle terk etmek zorunda kaldı.

Yazar, Bursa’da yayımlanan Yeni Gündem dergisinin bir dönem İzmir temsilciliğini yaptı. Hukuk danışmanlığı ve çiftçilik yaparak geçimini sağlayan, İzmir ve Kuşadası’nda yaşayan Fadıl Kocagöz evli ve bir çocuk babası idi.

Fadıl Kocagöz’ün, Günümüzde Kitaplar, Yeni Gündem, Yeni Biçem (Bursa) gibi çeşitli dergilerde deneme, çeviri ve makale türünde yazıları yayımlandı. 1974 yılından itibaren yazdığı şiirleri, Varlık, Adam Sanat, Kuzey Yıldızı, Yeni Biçem ve Ötekisiz dergilerinde yayımlandı.

Yazdığı taşlamaların, şiirlerin yanısıra politika alanındaki makaleleri ile de bilinen yazar, Baskın Oran ile birlikte hazırladığı eserinde 1960 yılından başlayarak Kenan Evren’in yaşamını yeni bir yazma tekniği ile ele almışlardır. Kenan Evren’in 1988 yılına kadar gazetelerde, kitaplarda, dergilerde, radyolarda, TV’de yayımlanmış konuşmalarını tarih sırasına göre derleyen kitabın yazarları, bu konuşmaların aralarında kalan boşlukları da Kenan Evren’in mantığıyla doldurmuşlardır. Aziz Nesin’e göre Kenen Evren’in söylemiş olduğu sözlerin ve kitabın yazarları tarafından tasarlanan düşüncelerin Kenan Evren’in söylediği sözlerin mantığıyla, biçimiyle uygunluğu kitabın başarılı olmasını sağlamıştır.

Fadıl Kocagöz’ün Ahmet Sipahioğlu ile birlikte hazırladığı kitap ise Türk karikatürünün 1923’ten 1980 yılına kadar nasıl bir gelişme gösterdiği, belli başlı mizah dergileri ve çalışanlarının bu tarihler arasında yaşanan siyasal ve toplumsal olaylar karşısındaki tavırları, karikatür sanatıyla toplumsal yapı arasındaki bağlantılar hakkında bilgilerin yer aldığı, teknolojik gelişmelerin karikatürcülük üzerindeki etkisinin incelendiği önemli bir eserdir.

Coup de grace

çalakalem portrelerimi göndermiştim
hazırlıkları için
bir turnikeden savurmuştum döne döne
yüzlerce aynı mektubu
dönüp bir daha öyle bakamazdım
bütün iyi duruşlarım kadınlarda takılı
gözlerim buğu sersemi

kapladı işte öylece beni kırmadı
hiç görmeden özlediğim kuzgun
dalgalanarak
serildi örttü adımın hecelerini

şimdi baş harfler hiç bilinmedik
kalanlarsa kayıp
cümlelerim devamsız eklerim beyaz dişlerde
kilit ve sık soluk

öylece kapandı kızıl dilim

“Nida”

deliliğe adaylar
benim gibi olun

zaman geçirmeden önce
susun derin derin
gelinleri öpmeden
köprü ustası kesilsin her düşünüz
yeni yetişen kızların mavi gözlerinden
yarı gencin gururuna kurulu

hadi olun deli adaylarım
gelin
kasıklar toplantılarına büyüdünüz
genişlediniz doğurdunuz gezdiniz
dindiniz uslandınız demeden
ve hazırlıkları hiç bitirmeden öylece
hep ilk gün gibi
-o hatırlanmayan ilk nefes çığlık-
rehberimiz olsa desem…

duyuyorum
parçanız bende
derin izlerde buluşuyoruz
belirsiz birşeyler

en sevdiğimiz kutunun açılışı gibi

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir