EURO 2024: Kupanın Sahibi İspanya

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) final karşılaşmasında İspanya ve İngiltere, Berlin Olimpiyat Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. Karşılaşmadan 2-1 galip ayrılan İspanya kupanın sahibi oldu.

Haber Merkezi / İspanya’yı şampiyonluğa taşıyan golleri 47. dakikada Nico Williams ve 86. dakikada Mikel Oyarzabal kaydetti. İngiltere’nin golü ise 73. dakikada Cole Palmer’dan geldi.

Mücadelenin ilk yarısında iki takımın da atakları sonuçsuz kalınca oyuncular soyunma odasına golsüz eşitlikle girdi. İkinci yarıya hızlı başlayan İspanya, 47. dakikada Yamal’ın pasında ceza sahası sol çaprazda topla buluşan Nico Williams’ın golüyle 1-0 öne geçti.

73. dakikada ceza sahası sağ çaprazdan Bellingham’ın ceza sahası dışına pasında Cole Palmer sert bir vuruşla topu ağlara gönderdi ve skoru 1-1’e getirdi. 86. dakikada sol kanattan Marc Cucurella’nın ceza sahasına ortasında Marc Cucurella fileleri havalandırdı ve İspanya 2-1 öne geçti.

İspanya, B Grubu’nda İtalya, Hırvatistan ve Arnavutluk’la yaptığı maçlarda gol yemeden üçte üç yaparak lider çıktı. Son 16 turunda Gürcistan’ı ve çeyrek finalde ev sahibi Almanya’yı eledi. Yarı finalde de turnuva öncesi favoriler arasında gösterilen Fransa’yı 2-1 yenen İspanya finale yenilgi almadan ulaşmış oldu.

İngiltere’de ise C Grubu’nda Danimarka, Slovenya ve Sırbistan’la karşılaştı ve 5 puanla grubu lider tamamlayarak son 16 turuna yükseldi. Son 16’da Slovakya karşısında 90+5. dakikada skoru eşitleyen İngiltere, uzatmalarda gol atarak çeyrek finale çıktı. Çeyrek finalde İsviçre’yi penaltılarla geçerken yarı finalde de Hollanda’yı 90+1. dakikada attığı golle yendi ve finalde İspanya’nın rakibi oldu.

Son beş turnuvada üçüncü kez final oynayan İspanya, karşılaşma boyunca topa daha çok sahip olan ve daha fazla pozisyona giren taraftı.

Teknik direktör Luis de la Fuente yönetimindeki İspanya’da Dani Olmo, maçın 90’ncı dakikasında çizgiden çıkardığı topla takımının şampiyonluğa ulaşmasında büyük rol oynadı. İspanyol orta saha oyuncusu Rodri, turnuvanın en iyi oyuncusu seçildi. En iyi genç oyuncu ödülüne ise 17 yaşındaki İspanyol kanat oyuncusu Lamine Yamal layık görüldü.

Avrupa Futbol Şampiyonalarında dördüncü kez mutlu sona ulaşan İspanya, bu kupayı an fazla kazanan takım ünvanını elde etti. EURO 2024’ten önce üç şampiyonlukla Almanya’yla birlikte bu kupada en fazla zafere ulaşan iki takımdan biri olan İspanya, beşinci finalinde dördüncü kez galibiyet elde etti. 1964, 2008 ve 2012’deki turnuvalarda şampiyonluğa ulaşan İspanya, 1984’te ise ikinci oldu.

EURO 2020’de Londra’da oynanan final maçında İtalya’ya penaltılarda yenilerek ikinci olmuştu. Bu üst üste ikinci Avrupa final maçları oldu. Takımın son kupa başarısı İngiltere’de düzenlenen 1966 Dünya Kupası’nda gelmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir