Esin Afşar Kimdir? Hayatı, Albümleri

14 Eylül 1936 yılında İtalya’nın Bari şehrinde dünyaya gelen Esin Afşar, 14 Kasım 2011 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Esin Afşar’ın naaşı Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Asıl soyadı “Sinanoğlu” olan Esin Afşar, Kerim Afşar ile evlendikten sonra soyadını değiştirdi. Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü mezunu olan Esin Afşar, müziğe çocuk yaşlarında ünlü opera sanatçıları Leyla Gencer, Maria Callas gibi isimlere öğretmenlik yapan Madam Hidalgo ve Madam Böhm gibi isimlerden ses ve şan dersleri alarak başladı.

Esin Afşar, 1940’lı yıllarda piyanist olarak girdiği Devlet Tiyatrolarında, Muhsin Ertuğrul’un desteğiyle 12 yıl oyuncu olarak görev yaptı. Ankara Meydan Sahnesi’nde konuk oyuncu olarak çalışırken, tekrar müziğe yönelen Esin Afşar, önceleri dönemin popüler müziği olan “aranjman” olarak nitelendirilen, Türkçe sözlü hafif müzik dalında çalışırken, Ruhi Su ile tanışarak çağdaş folk müziği türünde emek harcayarak bu akım üstünde söz sahibi oldu.

1969’da “Diplomatik sanatçı” tanımlamasıyla Macaristan’a konser için giden Esin Afşar, birçok ülkede ve yurt içinde çeşitli konserler verdi, ödüller kazandı. Esin Afşar, çevirisini 1980 yılında yaptığı “Kırmızı Pabuçlar” dört yıl Ankara ve İstanbul Devlet Tiyatroları’nda ve TV’de oynadı.

Esin Afşar, yazarlığını Bilgesu Erenus’un yaptığı tek kişilik tiyatro oyunu “Kelaynaklar” da oynadı. 1986 yılında ilk Uzunçalar (LP) eserini çıkaran Esin Afşar, 18 Mayıs 1990’da Fransa – Audincourt’da ırkçılığa karşı düzenlenen festivalde Polonyalı, İspanyol, İtalyan, Portekizli, Cezayirli ve Tunuslu sanatçıların katıldığı festivalde bir konsere davet edildi.

Kendi bestelerinden oluşan Yunus Emre kaseti çıkaran Esin Afşar, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye – Yunanistan Dostluk Derneği, Sigara İçmeyenler Derneği, Beyoğlu’nu Güzelleştirme Derneği ve Müzik Dostları Derneği gibi çeşitli sivil toplum örgütlerinde çalışmış, yöneticilik yapmış; ayrıca Sokaktaki Çocukları ve Gençleri Koruma Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı.

Esin Afşar’ın albümleri: Dün ve Bugünün Türk Şiir ve Ezgileri, Ruhi Su’ya Türkü, Yunus Emre, Esin Alaturka, Atatürk, Özlem, Pembe Uçurtma, Caz Yorumlarıyla Aşık Veysel, Nazım Hikmet Şarkıları, Yunus Emre & Mevlana Şarkıları.

Esin Afşar’ın 45’lik plakları: Kara Toprak / Yunus (Bana Seni Gerek Seni), Yoh Yoh / Bebek (Bir Masal Türküsü) Modern Folk Üçlüsü ile, Allam Allam Seni Yar / Drama Köprüsü, Halalay Çocuk / Güzelliğin On Para Etmez, Gurbet Yorganı / Elif, Niksarın Fidanları / Aliyi Gördüm Aliyi, Gurbet Yorganı / Yunus, Allam Allam Seni Yar / Yoh Yoh, Gel Dosta Gidelim / Sorma,

Sivastopol / Küçük Kuşum, Diley Diley Yar / Cevizin Yaprağı, Yağan Yağmur / Çatladı Dudaklarım Öpülmeyi Öpülmeyi, Sandığımı Açamadım / Güneşe Giden Gemi, Dert Şarkısı / Niye Çattın Kaşlarını, Canı Sıkılan Adam / Yiğidin Öyküsü, Sanatçının Kaderi / O Pencere, Zühtü / Kaz, Hacer Hanım / Ben Olayım.

Esin Afşar’ın kitapları: Anılar Yanıltır mı?, Sefername 2, Kırmızı Pabuçlar, Gül Prenses, Yaşamımdan Esintiler.

Esin Afşar’ın tiyatroları: Kelaynaklar, Aşk Acısı, Dünkü Çocuk, Tahta Çanaklar, Dışardakiler, Poker Partisi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir