Erol Şadi Erdinç Kimdir? Hayatı, Eserleri
1935 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Erol Şadi Erdinç, 17 Ekim 2012 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra çeşitli gazetelerde çalıştı. Çok sayıda kitabı editör olarak yayına hazırladı.
Özellikle İttihat ve Terakki tarihine hakim olmasıyla tanınır. Öyle ki lakabı “Son İttihatçı” olarak bilinmektedir. Bu lakap Murat Bardakçı tarafından koyulmuştur. “İttihadçılık, evvelâ bir ruhtur!” ifadesi Erol Şadi Erdinç’e aittir. Murat Bardakçı’nın tabiriyle mükemelliyetçiliği nedeniyle yıllar boyu yayınlayamadığı kitapları vefatının ardından İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanmıştır.
“İttihat ve Terakki: Osmanlı İmparatorluğu’nda Gizli Örgütlenmeler ve Darbeler” (İlber Ortaylı ile, 2016), “Osmanlı İttihad ve Terakki Cemiyeti Yargılamaları” (3 Cilt Takım, 2018) kitaplarının yazarıdır. Ulusal Kanal’da “Tarihten Güncele Sol Bakış” adlı programı hazırlayıp sunmuştur. Murat Bardakçı’nın sunduğu Habertürk’te yayınlanan Tarihin Arka Odası programına konuk olması sebebiyle de tanınmaktadır.
Ulusal Kanal’da da “Tarihten Güncele Sol Bakış” adlı programı sunan Erdinç’i, çalışma arkadaşı Merdan Aslan Erdinç’i anlattı: İlkelerine, inancına, Cumhuriyet’e, Atatürk devrimlerine bağlılığına olan büyük inancı ve bu inancın gerektirdiği tavizsizliği kendisinde, kişiliğinde yaratan birisiydi.
Aslan, Türkiye’nin büyük bir tarihçiyi kaybettiğini şu sözlerle ifade etti: Cumhuriyet’in nasıl kurulduğunu, hangi büyük emek ve fedakarlıkların sonucu gerçekleştiğini, yaşı itibariyle kısmen yaşayan ama bunu çok iyi bilen ve araştırmalarının konusu yapan bir kişiyi kaybettik.
Erol Şadi Erdinç’in eserleri: İttihat ve Terakki (İlber Ortaylı ile, 2016), Osmanlı İttihad ve Terakki Cemiyeti Yargılamaları (3 Cilt Takım, 2018).