Erken Ergenlik Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Erken ergenlik, ergenliğin anormal derecede erken başlaması anlamına gelir. Bir çocuğun beklenmedik derecede erken yaşta genç bir yetişkine dönüştüğü bir dizi olay meydana gelir. Büyüme ve seks hormonlarını salgılayan bezler yaşamın erken dönemlerinde anormal şekilde çalışmaya başlar ve bu durum ortaya çıkar. Çoğu zaman erken ergenliğin kesin nedeni bilinmemektedir.

Haber Merkezi / Erken ergenlik (PP) istatistiksel bir tanımdır; yani, çocuklarda ikincil cinsel özelliklerin ergenlik başlangıcının ortalama yaşından iki standart sapma daha küçük bir yaşta başlamasıdır. Bu nedenle cinsel erken gelişmeyi tanımlayan gerçek yaş, ergenliğin ortalama başlangıç ​​yaşını tanımlamak için kullanılan epidemiyolojik verilere bağlıdır.

Bu nedenle farklı popülasyonlar ve farklı zaman dilimleri farklı PP tanımlarına sahip olacaktır. Klasik olarak Kuzey Amerika’da ergenlik, kızlarda 8 yaşından, erkeklerde ise 9 yaşından önce başlıyorsa erken gelişmiş kabul edilir. Son zamanlarda, büyük olasılıkla nüfustaki artan kilo nedeniyle ergenliğin daha erken başlangıç ​​yaşı olduğu görülüyor.

İkincil cinsel özellikler arasında erkeklerde testis büyümesi (>3 ml) ve/veya kasık kıllarının gelişimi, kızlarda ise göğüs ve/veya kasık kıllarının gelişimi yer alır. Ergenlik başlangıcını düşündüren diğer belirtiler arasında sivilce, büyümenin hızlanması, ses değişiklikleri, vajinal akıntı veya kanama ve ileri iskelet olgunlaşması yer alır.

Ergenliğin izole belirtileri olan ergenlik öncesi çocukları tanımlamak için kullanılan birçok terim vardır. Ancak bu çocuklar her zaman gerçek erken ergenlik kriterlerini karşılamamaktadır. Bu terimler arasında erken telarş, erken adrenarş, erken pubarş ve erken menarş yer alır. Terminoloji genellikle kafa karıştırıcıdır, çünkü bunlar bazı yazarlar tarafından tamamlanmamış erken ergenlik olarak da adlandırılmaktadır.

Erken ergenlik çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Normalde hipotalamus, hipofiz bezini cinsel organların büyümesini ve işlevini kontrol eden hormonlar olan gonadotropinleri (FSH ve LH) salgılaması için uyararak ergenliği başlatır. Gonadotropinler salındığında seks steroidlerinin (östrojen, progesteron veya testosteron gibi) sentezi ve salgılanması meydana gelir ve bu da ikincil cinsel özelliklerin gelişmesine yol açar.

Bu erken gerçekleşirse, çocuk ikincil cinsel özellikler geliştirmeye başlar ve beklenmedik derecede erken bir yaşta cinsel olgunluğa ulaşır. Bu durum kişinin kemiklerinin olgunlaşmasını genellikle hızlandırdığından, büyüme plakalarının erken füzyonu meydana gelir ve bu da yetişkin boyunun kısalmasına neden olur. Ancak çocukluk döneminde erken ergenliğe giren çocuklar genellikle akranlarından daha uzundur.

Merkezi erken ergenlik (CPP), CNS tümörleri (kraniofarenjiyom, glioma, vb.) ve diğer CNS bozukluklarından kaynaklanabilir: tuber cinereumun hipotalamik hamartoması, ensefalit, beyin apsesi, statik ensefalopati, global gecikmeler, sarkoid veya tüberküloz granülomu, kafa travma, vasküler lezyon, kraniyal ışınlama veya nörofibromatozis tip 1 (genellikle optik glioma ile ilişkilidir). CPP’nin büyük bir kısmı, özellikle kadınlarda idiyopatiktir; ancak araştırmalar bu vakaların bazılarının nadir genetik nedenlerini belirlemeye başlıyor.

Örneğin, hipotalamus üzerindeki uyarıcı etkileriyle bilinen ve sonuçta gonadotropin salgısının artmasına yol açan Kisspeptin geni ( KISS1 ) ve reseptörünün (KISS1R) aktive edici mutasyonlarının, erken ergenliği hızlandırdığı tespit edilmiştir. Ek olarak, Prader-Willi sendromunda görülene benzer şekilde babadan kalıtılan bir MKRN3 geninin etkisizleştirici mutasyonlarının erken ergenlikte rol oynadığı gösterilmiştir. CPP ayrıca virilize konjenital adrenal hiperplazinin tedavisini veya gonadotropinden bağımsız erken ergenliğin (GIPP) diğer nedenlerinin tedavisini de takip edebilir.

GIPP’in nedenleri gonadal, adrenal, ektopik veya eksojen hormon üretimi kaynaklarını içerir. Hipotiroidizm ayrıca FSH reseptörünün TSH uyarımının aracılık ettiği düşünülen GIPP’ye de neden olabilir, ancak sıklıkla testis büyümesi veya erken menarş ortamında büyümede gecikme olarak kendini gösterir; buna Van Wyk-Grumbach sendromu da denir. Çok nadiren, doğum kontrol haplarının veya östrojen içeren diğer preparatların veya yüksek östrojen konsantrasyonu içeren etlerin yutulması bu bozukluğa neden olabilir. Gonadların veya adrenal bezlerin hormon salgılayan tümörleri de erken ergenlik ile ilişkilidir.

Östrojen salgılayan yumurtalık granüloza-tekal hücreli tümörler muhtemelen GIPP’li kızlar arasında seks steroidi salgılayan tümörlerin en yaygın şeklidir. Koryokarsinomlar veya teratomlar gibi yumurtalıktaki insan koryonik gonadotropin (HCG) tümörleri, kızlarda yumurtalık seks steroidlerinin uyarılması ve erken ergenlik ile ilişkili olabilir. PP’li bazı kadın hastalarda iyi huylu yumurtalık kistleri mevcut olabilir. HCG salgılayan tümörler ve Leydig hücreli tümörler erkek çocuklarda GIPP’e neden olur.

Normal ergenlik, hipotalamustan GnRH’nin pulsatil salınımını uyaran Kisspeptinin hipotalamik üretimi ile başlar. Bu, özellikle LH olmak üzere gonadotropin salınımının sıklığında ve büyüklüğünde bir artışa neden olur. Ne yazık ki, bu biyokimyasal olayların başlangıçtaki klinik sonucunu belirlemek zordur. Kızlarda komplikasyonsuz erken telarştan gerçek erken ergenliğe kadar cinsel gelişimin bir sürekliliği olduğu ileri sürülmüştür; ilkinin 2 yaşın altındaki kızlarda gelişme olasılığı daha yüksektir.

Bu spektrum hem klinik hem de biyokimyasal olarak mevcuttur ve klinisyenin tedavi hakkında karar verirken hastalardaki bu durumlar arasında ayrım yapması gerektiğini vurgular. CPP’nin tanı ve tedavi kriterlerine, hipotalamus-hipofiz-gonadal eksenin aktivasyonuna yönelik laboratuvar kanıtlarının yanı sıra klinik bulguların sentezi yoluyla ulaşılmalıdır. Pubertal gonadotropin sekresyonunun belirlenmesinde altın standart GnRH stimülasyon testidir, ancak birçok klinisyen serum LH’nin hassas ölçümüyle başlar.

İskelet yaşı tespiti sıklıkla tedavinin erken safhalarında elde edilir ve kemik olgunluğunu ilerletecek olan gerçek PP ile karşılaştırıldığında tipik olarak kemik yaşında ilerlemeye neden olmayan izole ergenlik belirtilerinin ayırt edilmesinde yardımcı olabilir. Erkek çocuklarda serum DHEAS, testosteron, 17-OH progesteron ve β-HCG düzeyleri GIPP tanısı için faydalıdır. Kızlarda serum DHEAS, östradiol ve 17-OH progesteron düzeyleri faydalıdır. PP’li çocukların değerlendirilmesinde kafa MR’ı ve pelvik ultrasonu içeren tanısal çalışmalara sıklıkla ihtiyaç duyulmaktadır.

Tedavinin amaçları fiziksel olgunlaşmayı durdurmak, erken menarşı önlemek, yetişkin nihai boyunu genetik beklentiye yaklaştırmak ve normal psikososyal gelişime izin vermektir. Çok güçlü, uzun etkili GnRH analoglarıyla tedavi, hem organik rahatsızlıkların hem de idiyopatik CPP’nin neden olduğu PP’li çocukların hepsinde olmasa da çoğunda boyda anlamlı iyileşme ile sonuçlanmıştır; en iyi tedavi sonuçları, ergenliğe 6 yaşından önce başlayanlarda görülmüştür. yaşta. Bunlar deri altı enjeksiyonlar, burun içi ve deri altı implantlar olarak verilebilir.

Bu GnRH süperaktif agonistleri, pulsatil LH ve FSH salınımını önce uyararak ve ardından birkaç gün sonra baskılayarak çalışır. Bu gonadal steroid üretiminin baskılanmasına yol açar. Genel olarak ergenlik dönemine hızla ilerleyen kişiler için tedavi gereklidir. Kemik yaşı ilerlemesinin derecesi ergenlik ilerlemesinin temposunu belirlemede faydalıdır. Daha yavaş ilerleyenler muhtemelen sürdürülmeyen veya yavaş ilerleyen erken ergenlik türüne sahip olacak ve çoğu zaman müdahale edilmeden iyi durumda olacaklardır.

GIPP’in yönetimi, altta yatan bozukluğun tedavisini gerektirir. Çoğu durumda bu, hormon kaynağının (yani gonadal veya adrenal tümör, eksojen hormon vb.) ortadan kaldırılmasını gerektirir; ancak McCune-Albright Sendromu (MAS) ve ailesel erkeklerde sınırlı erken ergenlik gibi durumlar için tedavi, seks steroid hormonlarının üretimini ve/veya buna yanıtı bloke etmeyi hedefler. Bu öncelikle letrozol gibi aromataz inhibitörleri yoluyla elde edilir.

Androjen reseptör blokerlerinin eklenmesi, erkek çocuklarda FMPP ve MAS tedavisinde yardımcı olmuştur. Saf östrojen reseptör blokeri olan fulvestrant, kadınlarda MAS tedavisi için umut verici sonuçlarla araştırılmaktadır. Triptodur, 2017 yılında ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından merkezi erken ergenlik çağındaki 2 yaş ve üzeri pediatrik hastalar için onaylandı. Triptodur, Arbor Pharmaceuticals, Inc. tarafından üretilmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir