Enflasyon, ENAG’a Göre Yüzde 75, TÜİK’e Göre Yüzde 38

Mart ayında, yıllık enflasyon ENAG’a göre yüzde 75,20, TÜİK’e göre ise yüzde 38,10 oldu. Merkez Bankası’nın (TCMB) yıl sonu enflasyon tahmin ise yüzde 24 bandında.
Haber Merkezi / Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, enflasyon mart ayında yüzde 3,91 arttı. Yıllık enflasyon oranı ise yüzde75,20 olarak hesaplandı.
ENAG’a göre aylık bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 6,55 ile gıda ve alkolsüz içecekler kategorisinde görüldü, onu yüzde 5,62 ile lokanta ve oteller kategorisi izledi. Çeşitli mal ve hizmetler kategorisinde ise enflasyon oranı ise yüzde 5,03 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre, enflasyon mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,46, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 10,06, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,10 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 51,26 arttı.
En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 37,12, ulaştırmada yüzde 21,59 ve konutta yüzde 68,63 arttı. İlgili ana grupların yıllık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 9,51, ulaştırmada yüzde 3,65 ve konutta yüzde 9,47 oldu.
En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 4,94, ulaştırmada yüzde 0,25 ve konutta yüzde 2,10 arttı. İlgili ana grupların aylık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,23, ulaştırmada yüzde 0,04 ve konutta yüzde 0,33 oldu.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan mart ayı itibarıyla, 25 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 113 temel başlığın endeksinde ise arttı.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,30, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 9,31, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,99 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 50,56 arttı.
Ekonomistler ne dedi?
Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Şenol Babuşçu, yıllık enflasyon hesaplamasında ENAG’ın, TÜİK’in neredeyse iki katı olduğuna ve 2025’in ilk üç ayındaki farkın da yüzde 6’yı aştığına dikkat çekti.
İktisatçı Mustafa Sönmez de TÜİK verilerinin İTO verileriyle farkını sorguladı. Sönmez “Bu sonuçta 19 Mart darbesinin yarattığı fiyat hareketlenmesi kısmen var. Nisan Tüfe %3,5 tan az gelmeyebilir” dedi.
Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, Mart enflasyonunun tahminlerle uyumlu olduğunu fakat Nisan’da çok daha yüksek bir oran beklediğini paylaştı.
GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır, X hesabından yaptığı paylaşımda TÜİK verilerinin “Beklentinin altında iyimser bir rakam olarak borsa fiyatlaması için kısa vadeli destekleyici bir gelişme” olduğunu yazdı.
Vergi uzmanı Ozan Bingöl, enflasyonun maaşları eritmesine dikkat çekti ve hükümete çağrıda bulundu: “TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine göre ilk üç aylık alım gücündeki erime; en düşük emekli maaşında 1.455 lira, asgari ücrette 2.223 liradır.
Bu durum aslında yılın ikinci yarısında dar gelirliye, emekliye, asgari ücretliye ücret artışlarını zaruri hale getirmiştir. Bütçe imkanları bu yönde mutlak suretle değerlendirilmelidir.”
Blubay Varlık Yönetimi’nden analist Tim Ash, dolar/TL kurundaki artışa rağmen enflasyonun beklentilerin altında yükseldiğini burguladı ve “Belki de Şimşek siyasi gerilimlerin net etkisinin dezenflasyon olacağını söylerken haklıydı” dedi.