Ellerinizde Ve Ayaklarınızda Karıncalanma Mı Var? Sorun Bir Vitamin Eksikliği Olabilir

Ellerinizde ve ayaklarınızda karıncalanma veya iğne batması hissi yaşıyor musunuz? Bu, uzun süre aynı pozisyonda kaldığınız için olabilir, ancak bu hissi normalden daha sık yaşıyorsanız, buna başka bir şey neden oluyor olabilir. 

Haber Merkezi / Bu olasılık da vitamin eksikliğidir. Ellerde ve ayaklarda karıncalanmaya neden olan vitamin eksiklikleri farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bazıları beslenmelerinde yeterli vitamin alamıyor olabilir, bazılarında ise bağırsakları belirli bir vitamini iyi ememez.

B6 Vitamini (piridoksin): B6 vitamini ilginçtir çünkü hem çok fazla hem de çok az B6 paresteziye (karıncalanma) neden olabilir. Karıncalanma ayaklarda başlar ve bacaklara ve kollara doğru ilerler. Bebeklerde B6 eksikliği nöbetlere bile neden olabilir. B6 eksikliği oral takviyelerle tedavi edilir.

B12 Vitamini (kobalamin): Düşük B12 vitamini seviyeleri aynı anda hem ellerde hem de ayaklarda paresteziye neden olabilir. B12 eksikliği oral, nazal veya enjekte edilebilir B12 formlarıyla tedavi edilebilir.

Biyotin: Biyotin başka bir B vitaminidir. Biyotin eksikliği el ve ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. Oral biyotin takviyeleri biyotin seviyesini düzenlemeye ve semptomları tersine çevirmeye yardımcı olur.

E vitamini: E vitamini eksikliği, paresteziye neden olur. Ağızdan alınan takviyeler E vitamini seviyesini düzeltebilir.

Kalsiyum: Kalsiyum eksikliği ne kadar hızlı geliştiğine bağlı olarak hafif veya çok ciddi olabilir. Kalsiyum seviyesinin intravenöz (IV) veya oral takviyelerle düzeltilmesi gerekir. Paresteziler genellikle kalsiyum seviyesi normale döndüğünde düzelir.

Magnezyum: Magnezyumun vücutta potasyum ve kalsiyumu düzenlemek gibi birçok görevi vardır. Bu nedenle düşük magnezyum seviyesi, düşük kalsiyum seviyelerine benzer semptomlara neden olabilir.

Neyse ki magnezyum takviyeleri magnezyum seviyesini hızla düzeltebilir ve potasyum ve kalsiyum seviyesini iyileştirebilir. Semptomlar genellikle elektrolitler normale döndüğünde iyileşir.

Bakır: Bakır eksikliği bacaklarda paresteziye ve yürüme zorluğuna neden olabilir. Bakır eksikliği nadirdir. Tedavi bakır takviyeleri almayı ve çinko alımını azaltmayı içerir.

Bu vitamin eksiklikleri, sadece beslenmenizden öte, bir dizi farklı nedenden dolayı da meydana gelebilir. Vitamin seviyelerinizi kontrol etmeniz gerekip gerekmediğini öğrenmek için bir sağlık uzmanıyla görüşün. Çoğu zaman, vitamin seviyeleri düzeldiğinde paresteziler ortadan kalkar.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir