Edinilmiş Aplastik Anemi Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey
Edinilmiş aplastik anemi, kemik iliğinin kan hücreleri üretememesi durumunda ortaya çıkan ve nadir görülen ciddi bir kan hastalığıdır. Kemik iliği, vücuttaki kemiklerin merkezinde bulunan süngerimsi bir maddedir, yetişkinlerde esas olarak omurga, pelvis ve bacakların büyük kemiklerinde yer alır.
Haber Merkezi / Kemik iliği hematopoietik kök hücreler içerir. Kök hücreler daha fazla kök hücre üretebilir ve ayrıca farklılaşıp çoğalarak kırmızı kan hücrelerine , beyaz kan hücrelerine ve trombositlere dönüşebilir.
Edinilmiş aplastik anemide, hematopoietik kök hücrelerin neredeyse olmayışı, düşük seviyede kırmızı ve beyaz kan hücresi ve trombositlerle sonuçlanır. Aplastik aneminin belirtileri anemi, kanama ve enfeksiyondur.
Kemik iliği yetmezliği ikincil olarak ortaya çıksa da, çoğu aplastik anemi, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kemik iliğini hedeflemesinden kaynaklanır.
Kazanılmış aplastik aneminin semptomları, kemik iliğinin yeterli kan hücresi üretememesi sonucu olarak ortaya çıkar. Spesifik semptomlar vakadan vakaya değişir. Bazı kişilerde yıllarca sabit kalan hafif semptomlar olabilir; diğerleri yaşamı tehdit eden komplikasyonlara ilerleyebilen ciddi semptomlara sahip olabilir.
Sağlıklı bir bireyde üç kan hücresi tipinin tümü düşük seviyede ise, edinilmiş aplastik anemi tanısından şüphelenilebilir. Kapsamlı bir klinik değerlendirme, ayrıntılı hasta öyküsü ve kemik iliği biyopsisi de dahil olmak üzere çeşitli özel testlerle tanı doğrulanabilir.
Bu prosedür sırasında, genellikle kalça veya pelvisten küçük bir kemik iliği dokusu örneği cerrahi olarak çıkarılır ve mikroskop altında incelenir. Bu numune, hücrelerin dramatik bir şekilde azalmasını veya yok olmasını gösterecektir.
Lösemi gibi diğer bozuklukları dışlamak ve kalıtsal veya genetik bir neden olup olmadığını belirlemek için ek testler gerekli olabilir.
Edinilmiş aplastik aneminin tedavisi, kişinin yaşına, genel sağlık durumuna ve aplastik aneminin şiddetine göre değişir.
Tedavi, kemik iliği yetmezliğini düzeltmenin yanı sıra hastanın acil belirti ve semptomlarını tedavi etmeyi amaçlar. Spesifik tedavinin iki ana şekli, kemik iliği nakli ve immünosupresif tedavilerdir.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.
Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.