Düzce: Mehmet Arif Bey Köşkü
Mehmet Arif Bey Köşkü; Düzce’nin Akçakoca İlçesi, Osmaniye Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.
Mehmet Arif Bey Köşkü, zemin+2 +çatı katlı ahşap binadır. Zemin kat duvarlarının taş ve tuğla ile yapıldığı, diğer kat duvarlarının ahşap ile kaplandığı görülmektedir. Köşke güneyden ve kuzeyden çift yönlü merdivenlerle girilmektedir. Zemin+1. ve zemin+2. kat iç sofa planlıdır. Merdiven sofa ortasında yer almaktadır. Sofa ahşap konsollarla çıkıntı yapmaktadır.
Çatı katı orta sofalı planlıdır. Sofa balkonla sonlandırılmaktadır. Köşkün doğu ve batı yönünde odalar, mutfak, banyo ve tuvalet yer almaktadır. Her iki kattada plan benzerlik göstermektedir. Çatı katı dört yandan aydınlanan geniş bir salon görünümündedir. Köşkte her odada tavan-taban ahşap gömme dolaplı, bazı odalarda basit şömine ve her katta baş oda tavanı basit işli göbeklidir.
Binanın dış kısmı tamamen ahşap kaplamalı ve çatı saçakları ahşapla dantel gibi işlenmiştir. Yapı beşik çatılıdır. Konut, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurul’nun 06.12.1985 tarih ve 1658 sayılı kararı ile tescil edilmiştir. Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 12.10.2993 tarih ve 3200 sayılı kararı ile güncellenmiştir.
1950’li yıllarda deniz ve karavan turizmi ile ülkemizde ilk turizm hareketinin başladığı Düzce’nin denize kıyısı Akçakoca; Denizi, kumu, Balıkçı Barınağı, her mevsimin özelliğine göre balık çeşitleri, gün batımı, sivil ve dini mimarisi, dağ çileği, kestane balı, fındığı, kilometrelerce uzanan plajları ve şifalı kumu, yemyeşil bitki dokusu, piknik ve mesire alanları, tarihi anıt ağaçları, tarihi Ceneviz Kalesi, mağarası, şelaleleri, ve yöresel ağız tatları ile yerli ve yabancı turistler için dikkat çekicidir.