Duygular Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Duygular, bilincin ve bedenin yaşamdaki durumlara verdiği tepkidir. Altı temel duygu türü (sevinme, üzülme, öfkelenme, iğrenme, şaşkınlık ve korku) ile birkaç karmaşık duygu türü vardır ve “Kötü” duygu diye bir şey yoktur.

Herkes her gün çok çeşitli duygular yaşar. Hangi duyguyu deneyimlediğinizden bağımsız olarak, duygularınız, bilincinizin ve bedeninizin belirli bir durumu nasıl yorumladığına bağlı olacaktır.

Duygu Türleri

Duygular iki kategoriye ayrılabilir: Temel duygular ve karmaşık duygular. Temel duygular tanınabilir yüz ifadeleriyle ilişkilendirilir ve otomatik olarak gerçekleşme eğilimindedir. Altı temel duygu şunlardır: Sevinme, üzülme, öfkelenme, iğrenme, şaşkınlık ve korku.

Karmaşık duyguların tanınabilir yüz hatları yoktur. Karmaşık duyguların bazıları şunlardır: Yas, İmrenme, Pişmanlık, Utanma, Kıskançlık, Minnettarlık, Gurur, Endişelenme.

Yukarıda listelenmeyen çok sayıda karmaşık duygu vardır. Karmaşık duygular genellikle iki veya daha fazla duygunun birleşimidir. Örneğin, nefret potansiyel olarak kıskançlık, öfke ve iğrenmenin birleşimi olabilir.

Duygular bilinç sağlığınızı nasıl etkiler?

Duygularınızın bilinç sağlığınızı nasıl etkilediğini düşünürken, öncelikle hiçbir duygunun gerçekten “kötü” veya olumsuz olmadığını belirtmek önemlidir. Bunun yerine, olumsuz duygular bir şeylerin yanlış olduğunun ve ele alınması gerektiğinin bir işaretidir.

Bununla birlikte, bu olumsuz duyguları yönetmekte zorlanırsanız veya ortaya çıktıklarında onları görmezden gelmeye veya bastırmaya çalışırsanız, bu durum bilinç sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Aslında, olumsuz duygular uzun süre devam ettiğinde (kronik üzüntü, öfke veya korku gibi) depresyona, kaygıya ve hatta madde kullanımına yol açabilir.

Öte yandan, olumsuz duyguları oldukları gibi tanıyabilir, bu duyguları yönetebilir ve bunların ötesine geçebilirseniz, buna dayanıklılık denir. Dayanıklı olan kişiler genellikle olumsuz duygulardan daha fazla olumlu duyguya sahiptir ve hayat zor olsa bile amaç ve anlam bulmayı öğrenmişlerdir. ,

Bu, olumsuz duygular yaşamadıkları anlamına gelmez; yaşarlar. Bunun yerine, bu duyguları tanırlar, bunlara neden olan sorunlarla başa çıkarlar ve düşüncelerini yeniden çerçevelemeye çalışırlar.

Duygularınızı değerlendirirken, olumsuz ve olumlu duygularınız arasında bir denge kurmaya çalışın. Unutmayın, olumsuz duygular hayatınızda bir amaca hizmet eder ve hatta sizi sağlıklı ve çok ihtiyaç duyulan değişiklikler yapmaya teşvik edebilir.

Duygular fiziksel sağlığınızı nasıl etkiler?

Olumlu duygular ve genel fiziksel sağlık arasında bağlantı olduğunu ortaya koyan araştırmacılar, olumlu duyguların mı daha iyi sağlığa, yoksa iyi sağlığın mı olumlu duygulara yol açtığını net olarak bilmiyorlar. Konunun uzmanları, bunun her iki faktörün bir kombinasyonu olabileceğini öne sürüyorlar.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir