Dünya Sağlık Örgütü’nden Maymun Çiçeğini Durdurmak İçin Yeni Plan

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve komşu ülkelerdeki mpox salgınları kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir” dedi.

Maymun çiçeği (Mpox), çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesine ait ancak genellikle ateş, titreme ve vücut ağrıları gibi daha hafif semptomlara neden oluyor. Çoğunlukla cinsel ilişki de dahil olmak üzere ciltten cilde yakın temas yoluyla yayılıyor. Daha ciddi vakaları olan kişilerde yüz, eller, göğüs ve cinsel organlarda lezyonlar gelişebiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ) Pazartesi günü, maymun çiçeği salgınından (mpox) etkilenen ülkelerde sağlık personelinin ve gözetim, önleme ve müdahale stratejilerinin artırılması da dahil olmak üzere salgının durdurulmasına yardımcı olmak amacıyla altı aylık bir plan başlattı.

Küresel sağlık ajansı, önümüzdeki yılın eylül ayından şubata kadar sürecek plan için yaklaşık 135 milyon dolar (121 milyon euro) finansmana ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Plan, özellikle salgından en çok etkilenen Afrika ülkelerinde aşılara adil erişimi iyileştirmeyi amaçlıyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve komşu ülkelerdeki mpox salgınları kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir,” dedi. Açıklamada ayrıca DSÖ’nün, salgından etkilenen ülkelerdeki “personel sayısını önemli ölçüde artırdığı” ifade edildi. Bu ayın ortalarında DSÖ, mevcut mpox salgını nedeniyle küresel sağlık acil durumu ilan etti.

Alman dpa haber ajansının bildirdiğine göre, pazartesi günü Alman hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, Almanya’nın stoklardan etkilenen ülkelere 100.000 doz mpox aşısı bağışladığını açıkladı. Geçtiğimiz hafta Fransa 100.000 doz aşı taahhüdünde bulunmuş, Avusturyalı yetkililer de aşı bağışında bulunacaklarını bildirmişti.

Bu açıklamalar, AB Sağlık Komiseri Stella Kyriakides’in Avrupa ülkelerine Afrika halk sağlığı müdahalesini desteklemek üzere bir araya gelme çağrısında bulunmasının ardından geldi. Geçtiğimiz salı günü, salgından en çok etkilenen ülke olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DRC), bir önceki hafta 1.000’den fazla yeni mpox vakası bildirdi.

Afrika Hastalık Kontrol Merkezleri, salgına ilişkin son güncellemelerinde, perşembe günü itibariyle 12 Afrika ülkesinde 21.300’den fazla şüpheli ya da teyit edilmiş vaka ve 590 can kaybı rapor edildiğini bildirdi.

Mpox, çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesine ait ancak genellikle ateş, titreme ve vücut ağrıları gibi daha hafif semptomlara neden oluyor. Çoğunlukla cinsel ilişki de dahil olmak üzere ciltten cilde yakın temas yoluyla yayılıyor. Daha ciddi vakaları olan kişilerde yüz, eller, göğüs ve cinsel organlarda lezyonlar gelişebiliyor.

(Kaynak: Euronews Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir