Diyabetik Mastopati Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Diyabetik mastopati (DMP), tip 1 veya tip 2 insüline bağımlı diyabetes mellitusun (IDDM) meme ile ilgili bir komplikasyonudur. Bir memede veya her iki memede sert, lifli ve ağrısız kitleler olarak kendini gösterir. Bu kitleler iyi huylu ve düzensiz şekillidir. İlginçtir ki bu durum erkeklerde de görülmektedir.

Haber Merkezi / DMP’deki klinik bulgular çoğunlukla yetersizdir. DMP’de görülen kitleler büyük ve ağrısızdır ve meme karsinomlarında görülenlerden kolaylıkla ayırt edilemezler. Özellikle hastalığın son evresinde her iki memede de yaygın olarak bulunur. Ayrıca genellikle kronik diabetes mellitusun diğer komplikasyonları eşlik eder. Bu durumu tam olarak belirlemek ve karsinomdan ayırt etmek gereksiz cerrahi işlemlerden kaçınmak için kritik öneme sahiptir.

DMP’nin teşhisi sırasında patologların çok dikkatli olmaları gerekir çünkü yanlış teşhis edilmesi kolaydır ve bir süre sonra tekrarlayabilir. DMP kitleleri meme kanserindekilere benzediğinden, patologlar ve radyologlar ikisi arasında ayrım yapabilmelidir. Doğru bir teşhis, hastaları istenmeyen cerrahi biyopsilerden kurtarabilir. DMP’nin meme kanserine veya stromal neoplastik hastalıklara yol açtığını gösteren hiçbir kanıt yoktur.

Belirtileri

DMP semptomları, bir kişiden diğerine yoğunluk açısından büyük ölçüde değişir. Semptomlar genellikle adet döngüsünün başlangıcından kısa bir süre önce veya adet öncesi sendrom sırasında ortaya çıkar.

DMP’nin en yaygın semptomları şunları içerir:

  • Memede hassasiyet, hafif gerginlik veya ağrı
  • Memede sert ve ağrısız çoklu nodüller şeklinde ele gelen şişlikler
  • Meme ucunda sıvı salgılanması kistlerin yaygın bir belirtisidir.

Patolojisi

DMP, bir stromal fibrozis ve lenfositik mastitis şeklidir. Kanallar, damarlar ve lobüller çevresinde ağırlıklı olarak B hücreli lenfositleri içeren fibrozis ve infiltrat görülür.

DMP’nin kesin patogenezi henüz tam olarak anlaşılmamıştır ve oyunda immünolojik bir reaksiyona neden olan muhtemelen birden fazla faktör vardır. DMP, bir tür lenfositik mastit olarak tedavi edilir ve Sjögren sendromu, sistemik lupus eritematozus ve Hashimoto tiroiditi gibi diğer immünolojik meme hastalıkları kategorisine dahil edilir.

Nedenleri

DMP’nin arkasındaki kesin neden hala bilinmiyor. Durum, bir tür oto-bağışıklık reaksiyonu olarak kabul edilir. Bazı teoriler, eksojen insülinin, DMP’de görülen tümörlerin gelişmesine yol açabilecek bir inflamatuar veya immünolojik reaksiyona neden olabileceğini öne sürmektedir.

Ayrıca, üretimdeki artış ve kollajen yıkımındaki azalmanın bir sonucu olarak hücre dışı matrisin genişlemesinin bir sonucu olabilirler. Bu, bazen hiperglisemi nedeniyle bağ dokularında olur.

DMP’nin tip I diabetes mellitusta tip II diabetes  mellitustan daha yaygın olduğu bulunmuştur . Bazı çalışmalar, DMP’nin belirli özelliklerinin tiroidit gibi otoimmün hastalıklarınkine benzer olduğunu bildirmektedir. Patolojide ve radyoloji ile ilgili literatürde bu durumla ilgili yayınlanmış birçok rapora rağmen, genç diyabetik hastalarda rutin meme muayeneleri nadir olduğu için DMP’nin tanısı yetersizdir.

Hem görüntüleme hem de fizik muayene, DMP’yi meme kanserinden ayırt edebilecek kesin kanıtlar sağlayamıyor. Güçlü bir klinik geçmişi olan ve yüksek DMP olasılığı olan bazı vakalarda, ilk tanıda ultrason eşliğinde yapılan bir çekirdek biyopsisinin yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Tanısı

Diyabetik mastopati (DMP) genellikle hastaların kendileri tarafından keşfedilir ve bunu düzensiz ve ağrısız bir yumru olarak tanımlarlar. Aile hekimini bilgilendirdikten sonra mamografi ve meme ultrasonu tetkiklerini içeren meme kanseri tarama işlemlerine başlanır.

Görüntüleme çalışmaları bittiğinde ve bulgular yetersizse bulguları doğrulamak ve meme kanserini ekarte etmek için biyopsi yapılır. Histolojik analiz, DMP’yi meme karsinomundan ayırt etmeye yardımcı olan önemli bir yöntemdir.

DMP lezyonları çeşitli boyutlardadır ve memenin herhangi bir kadranında bulunabilir, ancak subareolar bölgede görülmeleri daha yaygındır. Ultrasonogramlarda belirgin akustik gölgeleme ile ayrı bir kütle belirgin olsa da, DMP’nin belirli özellikleri genellikle görüntüleme çalışmalarında net değildir. Ayrıca mamogramlar, mikrokalsifikasyon veya mimari bozulma belirtisi olmaksızın homojen ve yoğun glandüler dokuyu ortaya çıkarabilir. Ne yazık ki, radyolojik ve klinik çalışmalar DMP’yi meme kanserinden ayırmada pek yardımcı olmuyor.

Diyabetik mastopati tanısında kullanılabilecek DMP’nin radyografik özellikleri aşağıda özetlenmiştir. 

Diyabetik mastopatide mamografi; Meme kitlelerinin mamografik bulguları genellikle, genellikle glandüler doku ile çevrili, zayıf tanımlanmış lezyonlar gösterir. Bu, DMP durumunda mamografik çalışmaları daha zor hale getirir.

Diyabetik mastopatide meme ultrasonu; Memenin ultrasonografisi sıklıkla hipoekoik ve net arka akustik gölgeleme ile şekilsiz kitleleri ortaya çıkarır. Sonografik özellikler genellikle meme kanseri gibi daha ciddi vakaların özelliklerini taklit eder.

Diyabetik mastopatide meme MRG’si; Memenin MRG’si, daha az yaygın kontrast madde artışından meme kanserinden ayırt edilemeyen hızlı, yoğun yoğunlaştırmaya kadar çeşitli bulgulara yol açar.

Klinik bulgular görüntülemeden sonra çoğunlukla sonuç vermez ve bu kitleler daha sıklıkla doktorlar tarafından meme karsinomu olarak yanlış teşhis edilir. Bu durumu tam olarak belirlemek ve karsinomdan ayırt etmek, gereksiz cerrahi işlemlerden kaçınmak için kritik öneme sahiptir. 

Diyabetik mastopatide histolojik inceleme; Histolojik inceleme, DMP tanısını doğrulamanın tek yoludur. DMP kitlelerinin histolojik incelemesi, çevre meme dokusundan bir dereceye kadar ayrılmış, sert, beyaz, homojen lezyonlar gösterir. Açık fibrozis ve kanalların ve lobüllerin çevresinde lenfositlerin varlığı vardır. Histolojik analiz sırasında çok az yağ dokusu veya hücresel materyal görülür veya hiç görülmez. DMP durumundaki sitolojik görüntüler, kanalların, damarların ve lobların olgun lenfositler tarafından yoğun şekilde sızdığını gösterir. DMP’ye özgü genel patognomonik bulgular arasında epiteloid fibroblastlar, keloidal fibroz ve lenfositik duktit veya lobülit bulunur.

İnce iğne aspirasyonu kullanılarak numune alınması zordur çünkü DMP kütleleri genellikle iğne geçişlerine dirençlidir. Ayrıca, hücresel verim, DMP’li hastaların %70’e kadar olan kısmında teşhis ihtiyaçları için genellikle yetersizdir. Bu nedenle kor biyopsi tanısal verim açısından daha iyi bir yaklaşımdır.

Diyabetik mastopatide ayırıcı tanı; DMP’nin teşhisi sırasında patologların çok dikkatli olmaları gerekir, çünkü yanlış teşhis edilmesi kolaydır ve bir süre sonra tekrarlayabilir. DMP kitleleri meme kanserindekilere benzediğinden, patologlar ve radyologlar ikisi arasında ayrım yapabilmelidir. Doğru bir teşhis, hastaları istenmeyen cerrahi biyopsilerden kurtarabilir. DMP’nin meme kanserine veya stromal neoplastik hastalıklara yol açtığını gösteren hiçbir kanıt yoktur.

Hastanın tıbbi öyküsünün radyolojik, fiziksel ve patolojik incelemelerle dikkatli bir şekilde ilişkilendirilmesi DMP tanısı için çok önemlidir. Tanının doğrulanmasından sonra, kitle veya topakları araştırmak için bir tanı yöntemi olan ince iğne aspirasyon sitolojisi (İİAS) ile hastalar izlenebilir.

Yönetim ve tedavi

DMP teşhisi doğrulandıktan sonra, kitleler genellikle rahatsız edilmeden bırakılır. Daha genç kadınlarda düzenli aralıklarla (genellikle yılda bir) ultrason muayeneleri önerilir. Daha yaşlı hastalar için yıllık klinik muayeneler, mamografi ve ultrason önerilir. Hasta yaşlandıkça mastopati kitlelerinin boyutu ve sayısı artabilir ve tüm yeni lezyonların iyi huylu ve kötü huylu olmadığından emin olmak için ince iğne veya kor biyopsileri ile araştırılması gerekir.

Diyabetik mastopati kitlelerinin cerrahi olarak çıkarılması bir seçenek olsa da, hasta ve doktor arasında karar verilmesi gereken bir şeydir. Cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra lezyonların yeniden büyüme oranı yaklaşık %32’dir ve genellikle cerrahiden sonraki 5 yıl içinde gerçekleşir. Memedeki yumruların tedavi olmaksızın kaybolduğuna dair bir kanıt olmamasına rağmen, lezyonların meme kanserine dönüşmesini destekleyen hiçbir kanıt yoktur, bu nedenle ameliyattan kaçınılabilirse bu en iyisi olacaktır.

Ne olursa olsun, tüm DMP hastalarına durumun olası komplikasyonları hakkında bilgi verilmeli ve göğüslerini kendi kendilerine muayene etmeleri öğretilmelidir. Göğüslerinde kitlelerin sayısında veya büyüklüğünde herhangi bir değişiklik fark ettiklerinde doktorlarına danışmaları tavsiye edilmelidir. Hastalar, herhangi bir yeni lezyon bulur bulmaz doktorları tarafından yeni topaklar araştırılmalıdır.

Prognoz

DMP, ölümcül bir hastalığa yol açan kötü huylu veya kötü huylu bir durum değildir. Hastalık tekrarlasa da tedavi gerektirmeyen kendi kendini sınırlayan bir durum olarak kabul edilir. Bugüne kadar, DMP topaklarının malign transformasyonu bildirilmemiştir.

DMP genellikle hastaların kendileri tarafından keşfedilir. Düzensiz ve ağrısız bir yumru olarak tanımlayabilir ve meme kanseri için tarama prosedürlerini başlatacak olan aile hekimlerini bilgilendirebilirler. Bu, mamogramları ve meme ultrasonu çalışmalarını içerir, ancak bulgular genellikle yetersizdir ve bulguları doğrulamak ve meme kanserini ekarte etmek için bir biyopsi yapılması gerekir. 

Çekirdek biyopsisi doktorlar tarafından şiddetle tavsiye edilir çünkü lezyonlar ve topaklar zamanla boyut ve sayı olarak artabilir ve bu tür biyopsi ultrason tarafından yönlendirilir ve dokuları kitlelerin çekirdek kısmından uzaklaştırır. Histolojik analiz, DMP’yi meme karsinomundan ayırt etmeye yardımcı olan çok önemli bir yöntemdir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir