Diyabetik Ayak Problemleri
Diyabet (şeker hastalığı), bir hastada yüksek kan şekeri (glikoz) ile sonuçlanan bir durumdur. Çünkü vücut, hücrelere giren şekeri parçalamaya ve işlevleri için yakıt oluşturmaya yardımcı olan insülin hormonunu yeterince üretemez.
Haber Merkezi / Dünya genelinde, 18 yaşın üzerindeki nüfusun yaklaşık % 9’u diyabetlidir. En çok düşük ve orta gelir düzeyindeki insanları etkiler. Şeker hastalarının ayaklarındaki kesikler ve sıyrıklar tehlikeli olabilir. Kan şekeri yüksekse, vücuttaki dolaşımı etkileyebilir.
Vücutta bunun ilk etkilediği yer ayaklardır. Diyabet hastaları, ayakların ısınması, kızarması ve şişmesi gibi zayıf dolaşımın uyarı işaretlerine dikkat etmelidir. Şeker hastalarında, ayaktaki küçük bir kesik veya su toplaması bile enfeksiyona veya ayak ülserine dönüşebilir.
Hasta, yüksek kan şekerine bağlı nöropati nedeniyle ayaklarında his kaybı olduğu için kesiği hissetmemiş veya su toplamasını hissetmemiş olabilir. Böyle bir kesimin bir tıp uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekecektir. Hastanın antibiyotik alması, yarayı pansumanla kapatması ve dinlenmesi gerekebilir.
Bir diyabetik, mümkün olan en kısa sürede müdahale edilmezse ayağını deforme eden veya aşırı durumlarda ampütasyona yol açan yaralanma riski altındadır.
Yüksek kan şekeri dolaşımı nasıl etkiler?
Kandaki yüksek glikoz seviyeleri, vücutta nöropati olarak bilinen sinir hasarına ve zayıf dolaşıma yol açabilir. Dolaşım etkilendiğinde, kan vücutta olması gerektiği gibi hareket etmez. Kesikler ve sıyrıklar kolay iyileşmez ve hasta bacaklarda kramp ve ağrı hissedebilir.
Kan damarlarının kalınlaşmasına neden olan inflamatuar bir hastalık olan aterosklerozun gelişmesi muhtemeldir. Nöropati çeşitli şekillerde ifade edilebilir.
Duyusal nöropati
Duyusal nöropati, en yaygın sinir hasarı türüdür ve vücutta kemiklerden, deriden ve kaslardan beyne bilgi taşıyan sinirleri etkiler. Aynı zamanda sıcaklık ve acıyı nasıl hissettiğimizi de etkiler. Bir diyabetik ayaklarında bir kesik veya sıyrık hissetmediğinde, muhtemelen duyusal nöropati yaşıyordur.
Motor nöropati
Bu, hareket hakkında bilgi gönderen sinirlere zarar verir. Şekillerini değiştirerek, kavis değiştirerek ve ayak parmaklarının pençelenmesine neden olarak ayakları etkileyebilir. Kemiklerde kırılma riski de vardır.
Otonom nöropati
Bu, vücuttaki terleme gibi otomatik olarak gerçekleşen işlevleri etkiler ve nemin azalmasından dolayı cildin kurumasına neden olabilir. Sonuç olarak, şeker hastaları, durumlarının bir sonucu olarak ayaklarında veya vücudunun herhangi bir bölümünde hissedebilecekleri herhangi bir değişiklik veya hissizlik konusunda çok dikkatli olmalıdırlar.
Diyabet hastaları ayaklarına nasıl bakabilir?
Şeker hastalarının ayaklarına iyi bakmaları önemlidir, böylece ayaklarını kesme veya su toplama riskini en aza indirirler. Ayakkabılarının tam oturmasına ve ayaklarını ovmamasına özellikle dikkat etmeleri gerekir.
Şeker hastalarının ayakları konusunda dikkatli olmaları ve bir ayak hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir.
Şeker hastaları, ayaklarında iyi bir nem seviyesi sağlamaya çalışmalıdır.
Şeker hastaları ayrıca dolaşımı kötüleştirebileceği ve yaraların iyileşmesini daha uzun sürebileceği için sigara içmekten kaçınmalıdır.
Bazen diyabet hastaları, onları yaralanmalardan korumaya yardımcı olan özel olarak tasarlanmış ayakkabılar kullanır. Kesik veya morluk riskinin artması nedeniyle şeker hastalarında çıplak ayakla yürümek önerilmez.
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.