Diyabet Ve Periodontitis
Periodontitis ve diyabet, kronik bozukluklar olarak sınıflandırılır. Periodontitis, hem hafif hem de şiddetli formlarda kendini gösteren diş etlerinin bir enfeksiyonudur ve diyabet, kan şekeri seviyelerinde ani yükselmeye yol açan metabolik bir bozukluktur.
Haber Merkezi / Araştırmalar, bu iki koşul arasında iki yönlü bir ilişki olduğunu göstermiştir; diyabet periodontitis geliştirme şansını arttırırken, ikinci durumun başlangıcı, etkilenen kişinin kan şekeri seviyelerini kontrol etmeyi daha büyük bir zorluk haline getirmiştir.
Periodontitis nedir?
Diş eti hastalığının erken evrelerine diş eti iltihabı denir. Diş etleri ile dişler arasında besin birikmesi sonucu diş etlerinin iltihaplanmasına neden olarak diş taşı oluşumuna neden olur. Diş eti iltihabı profesyonel diş temizliği ve ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir; ancak tedavi edilmeyen diş eti iltihabı alevlenerek periodontitise neden olabilir.
Bu nedenle periodontitis, hem diş etlerini hem de kemik gibi destekleyici yapıları içeren abartılı bir diş eti iltihabı şeklidir. Pozitif aile öyküsü, uygun olmayan plak çıkarma ve kontrolsüz diyabet seviyeleri gibi belirli hazırlayıcı faktörler, hafif periodontitisin şiddetli bir forma dönüşmesine neden olabilir.
Diyabet ve periodontitis birbiriyle nasıl ilişkilidir?
Periodontitis ve diyabet arasında çift yönlü bir ilişki vardır. İkincisi, ciddi bir periodontitis formuna neden olur ve bu da diyabetle ilişkili komplikasyonlara neden olur. Aslında periodontitisin kendisi diyabetin komplikasyonlarından biri olarak kabul edilir.
Periodontitisli bireylerin diyabet geliştirme riski daha yüksektir. Çalışmalar ayrıca Tip 1 diyabetli ve periodontitisli bireylerin ketoasidoz, retinopati ve nöropati geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Vaka kontrollü bir çalışma ayrıca periodontitisli diyabetiklerin proteinüri, felç, geçici iskemik atak, atak, anjina, miyokard enfarktüsü ve kalp yetmezliği gibi komplikasyon riskinin hafif periodontitisli hastalara kıyasla daha yüksek olduğunu ileri sürdü.
Genel olarak daha düşük glisemik indeksi olanlara kıyasla, daha yüksek kan şekeri seviyelerine sahip hastalarda önemli periodontal ataşman kaybı ve kemik kaybının meydana geldiği bilinmektedir. Kontrolsüz Tip 2 diyabetli hastalarda alveolar kemik kaybı 11 kata kadar daha fazla olabilir.
Birlikte ele alındığında, bu çalışmalar periodontitisli hastalarda, özellikle şiddetli formda diyabet komplikasyonlarının görülme sıklığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Diyabet ve periodontitis arasında hangi biyolojik mekanizma bağlantılıdır?
İki koşul arasındaki ilişkiyi araştırmak için çok fazla araştırma yapılmış olmasına rağmen, nedensel mekanizmanın kesin doğası ortaya çıkmamıştır.
Actinobacillus actinomycetemcomitans, Bacteroides forsynthus, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Treponema denticola ve Eikenella corrodens gibi mikroorganizmalar periodontal koşullarda yer alır.
Diyabette daha yüksek periodontitis insidansı, büyük olasılıkla tükürük ve oluk sıvısındaki bu mikropların çoğalmasını teşvik eden yüksek glikoz seviyelerine bağlıdır. Diyabetiklerde ortaya çıkan inflamatuar ve immün fenomen alevlenmesi, hızlandırılmış periodontal kayıp ve oral doku tahribatına neden olur.
Periodontitis tedavisi kan şekerini düşürür mü?
Periodontitis kronik bir durumdur ve periodontitisin hızlanmasından sorumlu mikrobiyal büyümeyi azaltmak için uygun tedavi gereklidir. Diş ölçekleme ve kök düzleştirme, tedavi sürecinin bir parçasıdır ve biyofilmin çıkarılmasında etkilidir ve bu da periodontitisten sorumlu patojenlerin aktivitesini azaltır.
Çeşitli klinik çalışmalar, periodontitisin antibiyotiklerle birlikte bu tür cerrahi olmayan prosedürlerle tedavi edilmesinin periodontitisin şiddetini azalttığını ve bunun da kan şekeri seviyelerini düzenlediğini doğrulamıştır. Kan şekeri seviyeleri stabilize olduğunda periodontitisin azaldığı henüz net değildir. Bununla birlikte, diş tedavisi sonrası periodontal sağlığın prognozunun, kan şekeri seviyeleri iyi kontrol edilen hastalarda çok daha iyi olduğu açıktır.
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.