Diyabet, Kalp Krizi Riskini Artırır Mı?

Diyabet, koroner arter hastalığının eşdeğeri olarak tanımlanmıştır. Eğer diyabet hastasıysanız, bunu önlemek için agresif önlem veya önlemler almazsanız, gelecekte kalp krizi geçirme olasılığınız daha yüksektir.

Haber Merkezi / Diyabet, atardamarlarımızı kaplayan hücrelere zarar vererek iltihaplanma ve kolesterol plaklarının oluşumuna yol açar. Diyabet ayrıca, böbreklere zarar vererek yüksek tansiyon oluşumuna yol açar ve bu da atardamarlarda plak oluşumunu daha da teşvik eder.

Kalbe kan sağlayan koroner atardamarlardaki bu plaklar, kalp krizi, göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile sonuçlanan tıkanıklıklara neden olur. Bacak atardamarlarındaki bu tıkanıklıklar, yürürken ağrıya, iyileşmeyen yaralara ve hatta ampütasyona yol açar. Diyabet kaynaklı yüksek kan şekeri, nöropatiye veya sinir hasarına da neden olur.

Diyabet hastası bir kişinin nefes darlığı, mide bulantısı veya ani kusma, baş dönmesi ve terleme gibi atipik semptomlar yaşama olasılığı daha yüksektir. Eğer diyabet hastasıysanız ve bu belirtileri fark ettiğiniz anda hemen acil servise gitmelisiniz.

İyi haber şu ki, kan şekerinin ve diğer risk faktörlerinin dikkatli yönetimiyle kalp krizi riski kontrol altına alınabilir. Diyabeti kontrol altına almak için atabileceğiniz bazı adımlar:

Araştırmalar, beslenme ve egzersizin diyabetli kişilerin yaşamlarını uzatmada en önemli faktörler olduğunu göstermiştir. Egzersiz, kan şekerinizi kontrol altında tutmanıza, kan basıncınızı ve kolesterolünüzü düşürmenize ve ilaçlara olan bağımlılığınızı azaltmanıza yardımcı olur.

Ayrıca, diyabet yönetimini iyileştirmek için yapabileceğiniz her şey, kalp ve damar hastalığı riskinizi azaltmanıza da yardımcı olacaktır. Bunlar:

Lif oranı yüksek, doymuş yağ, kolesterol ve trans yağ oranı düşük, kalp sağlığına uygun bir beslenme alışkanlığı edinin,
Haftada beş veya daha fazla gün en az 30 dakika egzersiz yapın,
Kilo verin,
Eğer sigara içiyor, alkol alıyorsanız, ikisini de bırakın,
Doktorunuza günlük aspirin alıp almamanız gerektiğini sorun,
Tüm ilaçlarınızı doktorunuzun talimatlarına göre alın.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir