Diyabet İle Beslenme: Sağlıklı Bir Beslenme İçin 7 Kural

Diyabetin (tip 1 veya tip 2) yönetiminde sağlıklı beslenme çok önemlidir. Bunun nedeni, ister parlak, kırmızı bir elma, ister bir çatal dolusu makarna veya peynir olsun, yediğiniz her lokmanın kan dolaşımınıza farklı seviyelerde şeker salmasıdır.

Haber Merkezi / Vücudunuza giren şeker miktarını azaltmak, diyabet semptomlarını yönetmenize, muhtemelen hipoglisemi ve hiperglisemiyi önlemenize ve böbrekleriniz, kalbiniz, gözleriniz, ayaklarınız ve daha fazlasında diyabetin ciddi komplikasyonlarından korumanıza yardımcı olabilir.

Diyabeti yönetmek için sağlıklı beslenmede aklınızda bulundurmanız gerekenler:

Gerekirse kilo verin: Uzmanlar, fazla kiloları vermenin insülin duyarlılığınızı artırabileceğini ve diyabetle ilgili komplikasyon riskinizi azaltabileceğini ifade ediyor. Bu, sizin için sağlıklı olan yemekleri seçmenin yanı sıra porsiyon boyutlarını da izlemeniz gerektiği anlamına geliyor.

Karbonhidratlara dikkat edin: Karbonhidratlar sağlıklı bir beslenmenin kritik bir parçasıdır (ve onları yemeyi bırakmanız gerekmez) ancak belirli bir öğünde veya atıştırmalıkta ne kadar tükettiğinizi izlemek istersiniz. Bu, her kişi için yaşa, kiloya, aktivite seviyesine ve hangi ilaçları aldıklarına bağlı olarak değişmektedir.

Öğün atlamayın: Öğün atlamak, kalorileri azaltmanın ve kilo vermenin basit bir yolu gibi görünüyor, ancak diyabetle başa çıkmak için akıllıca bir strateji değil.

Tabağınızı dengeleyin: Doymuş yağ, kalori ve karbonhidratları yönetmek, tabağın içeriğini dinsel bir şekilde incelemek anlamına gelmez. Tabağın yarısı meyve ve sebzeler, dörtte biri tam tahıllar ve kalan dörtte biri balık gibi yağsız proteinler gibi.

Daha fazla lif tüketin: Lifin tok hissetmenize, kan şekeri yönetimine ve kilo vermeye yardımcı olmak gibi birçok faydası vardır. Lifi tam tahıllar, fasulye, sebzeler ve meyveler gibi yiyeceklerde bulabilirsiniz.

Belirli yiyecekleri azaltın: Bunlara soda, şekerli meyve suları, yüksek tuzlu yiyecekler ve kızarmış yiyecekler dahildir.

Kendinize ölçülü davranın: Evet, diyabet hastaları kesinlikle tatlı yiyebilirler, ancak bunu planlamalılar. Örneğin, yemekten sonra kek olacağını biliyorsanız, akşam yemeğinde yediğiniz karbonhidratları (pirinç veya ekmeği) azaltın.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir