Dermatit Herpetiformis Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi
Dermatitis herpetiformis (DH), şiddetli kaşıntılı kabarcık gruplarının ve kabarık kırmızı deri lezyonlarının varlığıyla karakterize, nadir, kronik, otoimmün bir cilt rahatsızlığıdır. Bunlar en sık dirseklerde, dizlerde, kalçalarda, belde ve kafa derisinde bulunur.
Haber Merkezi / Dermatitis herpetiformisinin (DH) en sık başlangıç yaşı 30-40 yaştır ancak her yaştan birey etkilenebilir. DH çocuklarda nadirdir. Dermatitis herpetiformis ayrıca, çölyak hastalığının (ÇH) bir deri belirtisidir. DH, glütensiz bir diyetle ve sıklıkla dapson adı verilen bir ilaçla tedavi edilir.
Bu otoimmün hastalık, gluten duyarlılığına bağlı cilt, ağız ve/veya gastrointestinal belirtilere neden olabilir.
Cilt belirtileri: DH’nin klasik bulgusu yoğun kaşıntılı kabarcıkların ve gruplar halinde ortaya çıkan kırmızı kabarık cilt lezyonlarının gelişmesidir. Kaşıntı ve yanma neredeyse dayanılmaz hale gelebilir ve kaşıma ihtiyacı karşı konulmaz hale gelebilir. Lezyon gelişiminin en yaygın bölgeleri dirsekler, dizler, kalçalar ve kafa derisidir. Yüz ve kasık daha az sıklıkta tutulur.
Ağız belirtileri: DH hastalarında ÇH’de bulunan yatay oyuklar, çukurlar veya renk değişikliği gibi diş minesi kusurları ortaya çıkabilir. DH’li hastalarda nadiren oral ülserasyonlar (kanser yaraları) gelişebilir.
Gastrointestinal belirtiler: DH, ÇH’nin ciltte ortaya çıkan bir belirtisidir ve hemen hemen her hastada ince bağırsakta iltihaplanma ve hasara neden olan gluten duyarlılığı vardır. DH hastaları genellikle ÇH hastalarına göre daha az gastrointestinal semptomlara sahiptir. Semptomatik hastalar karın şişkinliği, kramp, ağrı, ishal veya kabızlık şikayetleriyle başvurabilirler.
DH’nin nedeni hem genetik hem de çevresel faktörleri içeren karmaşık gibi görünmektedir. DH gelişiminde glutenin önemi, diyetteki glutenin ortadan kaldırılmasının lezyonların remisyonuyla sonuçlanabileceği gözlemiyle desteklenmektedir.
Tutarlı klinik bulguların tanınmasına ek olarak (belirti ve semptomlara bakınız), DH tanısı doğrudan immünofloresan mikroskobu (DIF) için deri biyopsisi yapılarak da konulabilir. Gerekli olan karakteristik bulgu dermiste antikor proteini (IgA) birikintilerinin varlığıdır. Bu antikor proteini (IgA) birikintileri normalde cilt dokusunda bulunmaz. DH’de DMF’nin %92 oranında pozitif olduğu rapor edilmiştir.
Antibiyotik dapson genellikle bu durumun tedavisinde çok etkilidir. İlk dozdan birkaç saat sonra semptomatik iyileşme ortaya çıkabilir. Ancak yan etkilere yol açabileceğinden dapson tedavisi düzenli olarak doktor takibi ve düzenli laboratuvar testleri gerektirir.
Sıkı bir glutensiz diyet, hem DH hem de ilişkili gastrointestinal belirtiler için etkilidir. Ancak glutensiz beslenmenin faydalarının farkedilmesi birkaç ayı gerektirebilir. Glutensiz bir diyete sıkı sıkıya bağlılık, diyetteki glutenin hem açık hem de gizli kaynaklarının belirlenmesine ve ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak ve aynı zamanda gluten içeren gıdalara alternatifler bulmak için bir diyetisyene danışılmasını gerektirebilir.
DH tedavisinde tercih edilen yaklaşım, dapson ve katı glutensiz diyet kombinasyonudur. Semptomların hızlı bir şekilde ortadan kaldırılmasını sağlamak için başlangıçta Dapson reçete edilir. Hastalar sıkı bir glütensiz diyete devam ettikleri takdirde dapson dozunun azaltılması sıklıkla başarılabilir. Çoğu kişi, genellikle yanlışlıkla glüten alımından kaynaklanan alevlenmeleri önlemek için bir miktar dapsona ihtiyaç duyacaktır.
Dapson intoleransı olan hastalar için başka ilaçlar da kullanılabilir. En yaygın alternatif sülfapiridindir. Kaşıntı şiddetini azaltmak için topikal kortikosteroidler kısa süreli kullanılabilir ancak uzun süreli tedavide yeterli değildir. Hastalar genellikle bir dermatolog (DH tedavisi için) ve bir beslenme uzmanı (diyet danışmanlığı için) tarafından yönetilir.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.