Depresyon Genetik Midir, Ailede Depresyon Geçmişi Varsa Ne Yapılmalı?

Ebeveynleriniz veya kardeşiniz depresyon geçirdiyse, belki siz de depresyon geçireceğinizden endişe ediyorsunuz. Ya da belki de depresyon geçirdiğiniz için çocuğunuza da bu durumu geçireceğinizden endişe ediyorsunuz.

Haber Merkezi / Durum ne olursa olsun, kendinizi şu soruyu sorarken bulabilirsiniz: Depresyon genetik midir?

Depresyon kalıtsal olabilir. Aileler ve ikiz kardeşler üzerinde yapılan bazı çalışmalar, genetik faktörlerin büyük bir etken olabileceğini, bazı çalışmalar da geni aktaran ebeveynin cinsiyetinin depresyonun ne kadar şiddetli olacağını etkileyebileceğini ortaya koydu.

Depresyonu olan bir ebeveyni veya kardeşi olan kişilerin, depresyona yakalanma olasılığının iki ila üç kat daha fazla olduğu belirtiliyor. Ancak depresyonun kesin bir kalıtım örüntüsüne sahip olduğu söylenemez.

Depresyonun nedenleri

Depresyon birçok faktörden kaynaklanabilir: Biyolojik, psikolojik ve sosyal etkiler.

Biyolojik nedenler: Bazıları için depresyon biyolojik olabilir; yani bu durumu miras almışlardır.

Bazı fiziksel sağlık sorunları olan kişiler depresyona daha yatkın olabilir. Kadınların depresyona yakalanma olasılığı erkeklerden daha fazladır.

Psikolojik ve sosyal nedenler: Hem psikolojik hem de sosyal faktörler, depresyon riskine katkıda bulunabilirler.

Ebeveynler, çocuklar ve depresyon

Depresyonu olan ebeveynler, çocuklarının depresyon gelişiminde genetiğin ötesinde doğrudan rol oynayabilir.

Ailenizde depresyon geçmişi olan varsa ne yapmalısınız?

Aile geçmişi depresyon riskine birden fazla şekilde katkıda bulunabileceğinden, bu rahatsızlığın teşhisi konmuş aile üyeleriniz olup olmadığının farkında olmanız önemlidir.

Yapabileceğiniz ilk şey, kendi ruh halinize dikkat etmektir. Bir ruh hali günlüğü tutmak, ruh halinizi zaman içinde takip etmenize yardımcı olabilir ve ayrıca duygularınızı etkileyen şeyleri size gösterebilir.

Normal ruh halinizin nasıl olduğunu anlamak ve her türlü değişikliğe uyum sağlamak çok önemlidir. Ruh halinizde küçük bile olsa bir değişiklik fark ederseniz yardım almayı düşünebilirsiniz. Güvendiğiniz bir aile üyesi veya arkadaşınızla, ayrıca bir sağlık uzmanıyla konuşmayı düşünebilirsiniz.

Ayrıca, depresyonlu aile üyelerinin nasıl tedavi edildiği ve bu tedaviye nasıl yanıt verdiklerini bilmek önemli olabilir. Daha önce depresyonlu aile üyeleri için faydalı olan ilaçlar, depresyon teşhisi konulduğunda sizin tedaviniz için de düşünülebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir