‘Denge Bozuklukları’nın Araştırılması

Denge bozuklukları, iç kulağı veya beyni etkileyen çeşitli hastalık ve rahatsızlıklardır. Bu durum çeşitli kimyasalların ve ilaçların bir yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Bilim insanları, denge sorunlarına yol açabilecek çeşitli altta yatan patolojileri araştırmaktadır.

Haber Merkezi / Araştırma alanları, dengeyi algılayan organlar, görme, labirent ve beyin arasındaki karmaşık etkileşimleri içerir.

Yaş ve denge

Araştırmacılar, ileri yaşın normal dengeyi ne kadar etkilediğine bakıyorlar. Daha uzun yaşam beklentisi nedeniyle yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte bu araştırma alanları önem kazanmaktadır.

Yaşlılar, bozulmuş hareket kabiliyeti, motor koordinasyon eksikliği ve bağımsız bir yaşam sürdürememe nedeniyle bozulmuş yaşam kalitesinden muzdariptir.

Görme ve denge bozuklukları

Görme ve denge bozuklukları arasındaki ilişki de önemli bir araştırma alanıdır. Araştırmacılar, denge organlarını, gözleri ve beyni birbirine bağlayan göz ve sinirlerdeki hastalık ve yaralanmaları inceliyorlar. Araştırmacılar, dengeyi etkileyebilecek göz hareketlerini ve duruş değişikliklerini inceliyorlar.

İç kulağın patolojik hastalıkları ve denge bozuklukları

İç kulağın patolojik hastalıkları ve kulak enfeksiyonlarının ve menenjit ve ensefalit gibi beyin enfeksiyonlarının uzun vadeli sonuçları da bir araştırma alanıdır.

Bazı hastalık ve rahatsızlıklarda kulak problemlerinin genetik nedenleri ve buna bağlı denge sorunları tüm dünyada geniş çapta araştırılmaktadır.

Denge bozukluklarının tedavileri

Araştırmanın diğer kısmı, denge bozukluklarının tedavisine odaklanmaktadır. Ayrıca, vestibüler sistemin kan basıncını modüle etmede önemli bir rol oynadığını gösteren çalışmalar vardır. Bu, ortostatik hipotansiyon olarak adlandırılan duruşla ilgili kan basıncı düşüşünün yönetiminde yardımcı olabilir.

Ortostatik hipotansiyon, bir kişinin pozisyonunu oturmaktan ayakta durmaya veya yatmadan oturmaya değiştirmesi durumunda kan basıncının ani düşmesini ifade eder. Bu ciddi baş dönmesi ve denge sorunlarına yol açar.

Otolitik organlarla ilgili çalışmalar

Doğrusal hareketi tespit eden iç kulaktaki otolitik organları araştıran çalışmalar bulunmaktadır. Bu organların aşağı doğru (yerçekimi) hareketi lineer (ileri-geri veya yan yana) hareketten nasıl ayırt ettiği araştırılmaktadır.

Tedavi olarak egzersizler

Birkaç araştırmacı, bir tedavi seçeneği olarak belirli egzersizlerin etkinliği üzerinde çalışıyor. Yeni fiziksel rehabilitasyon stratejileri de klinik ve araştırma ortamlarında araştırılmaktadır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir