Denge Bozuklukları Nedir, Ne Sebep Olur?
Denge bozuklukları, bir kişinin baş dönmesi, hareket veya dönme hissi yaşamasına neden olan koordinasyon bozukluklarıdır. İç kulağı veya beyni etkileyen çeşitli hastalıklar ve rahatsızlıklar veya bazı ilaçlar denge bozukluklarına neden olabilir.
Haber Merkezi / Nedenleri enfeksiyonlar (viral veya bakteriyel), kafa travması, kan dolaşımı bozuklukları vb. Göz yaralanmaları veya hastalıkları olan veya iskelet sistemi ile ilgili sorunları (örneğin artrit) olanlar da denge güçlüğü yaşayabilir. Bu bozukluklar, beyne hareket hissi ile ilgili bir sinyal çatışmasına yol açabilir ve denge sorunlarına yol açabilir.
Gözler ve beyin arasında bir sinyal çatışması varsa, örneğin bir kişi araba kullanırken okumaya çalışırsa, hareket tutması vardır. Araç tutmasının bazı belirtileri arasında baş dönmesi, terleme, mide bulantısı, kusma ve genel rahatsızlık sayılabilir.
Denge bozukluklarının ana nedenleri
- İç kulaktaki labirent rahatsızlıkları: Periferik vestibüler bozukluk
- Beyindeki veya bağlantı sinirlerindeki rahatsızlıklar: Merkezi vestibüler bozukluk
- Vücudun baş ve beyin dışındaki sorunları: Sistemik bozukluk
- Kan akışı sorunları veya vasküler bozukluk
Denge bozukluğu türleri
Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)
Bu durum, başın spesifik pozisyon değişikliğinin neden olduğu kısa fakat şiddetli vertigo atakları ile karakterizedir. Hareket, örneğin yatağın içinde yuvarlanmak veya yatar pozisyondan oturma pozisyonuna yükselmeye çalışmak veya hatta bir nesneye bakmak gibi önemsiz olabilir.
Denge sisteminin bir kısmından (kulakçık ve kesecik) iç kulaktaki tebeşir kristallerinin (otokoni) başın hareketi nedeniyle denge sisteminin başka bir kısmına (yarım dairesel kanallar) hareketinin, kafanın hareketine bağlı olarak, semptomlar.
Durumun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, normal yaşlanma, enfeksiyon veya kafa travmasının bir parçası olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Meniere hastalığı
Bu, iç kulaktaki sıvıların basınçları arasındaki dengesizlikten kaynaklanır. Kesin nedeni bilinmiyor. Kulak çınlaması ile birlikte kulakta vertigo, işitme kaybı ve dolgunluk hissi atakları vardır.
Labirentit
Bu, baş dönmesine ve denge kaybına neden olan iç kulak iltihabı ve/veya enfeksiyonundan kaynaklanır.
Vestibüler nöronit
Bu, bir virüsün neden olduğu vestibüler sinirin enfeksiyonundan kaynaklanır. Genellikle 48 saate kadar sürebilen ve hareketle şiddetlenen rotatuar vertigo (yatay veya dikey dönme) vardır.
Perilenf fistül
Bu durumda orta kulağa iç kulak sıvısı sızıntısı olur. Bu kafa travması nedeniyle oluşur.
Denge bozukluklarının diğer nedenleri
Merkezi sinir sistemini baskılayan bazı ilaçlar da koordinasyon eksikliğini artırarak düşme oranını artırabilir.
Artrit, eklem ağrısı, felç, görme bozukluğu, sırt veya boyun ağrısı, servikal spondiloza bağlı miyelopati, normal basınçlı hidrosefali, parkinsonizm ve ayakta tansiyonun düşmesi (ortostatik hipotansiyon) denge sorunlarının ve düşme riskinin diğer nedenleridir.
Beynin serebellumundaki problemler de denge bozukluklarına katkıda bulunur.
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.