Dar Gelirlinin Gıda Enflasyonu Yüzde 79,6
TÜİK tarafından açıklanan ortalama resmi enflasyonun gelir gruplarının alım gücünü yansıtmadığına dikkat çeken DİSK-AR, emeklilerin ve dar gelirlilerin gıda enflasyonunun yüzde 70-80 aralığında seyrettiğini duyurdu.
Haber Merkezi / DİSK-AR ayrıca, “TÜİK, yargı kararını yok sayarak madde sepetini yine açıklamadı. TÜİK’i madde fiyat listesini açıklamaya ve gelir gruplarına göre enflasyon hesaplaması yapmaya çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Nisan’da yıllık enflasyon bir yıldır ilk kez yüzde 50’nin altına inerek yüzde 43,68 olarak gerçekleşti. Nisan’da aylık enflasyon yüzde 2,39 olarak açıklandı.
TÜİK’ten bağımsız olarak enflasyon verilerini hesaplayan Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise Nisan’da aylık enflasyon yüzde 4,86; yıllık enflasyon yüzde 105,19 oldu.
İstanbul için enflasyon verilerini Ücretliler Geçinme İndeksi’yle hesaplayan İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) göre ise Nisan enflasyonu aylık yüzde 4,57; yıllık 62,46 olarak gerçekleşti.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezi (DİSK-AR), “TÜİK saklamaya devam ediyor! Halkın enflasyonu bu değil!” isimli araştırma bülteni yayımlandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“2023 yılı Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 3 Mayıs 2023’te TÜİK tarafından yayımlandı. TÜİK çeşitli ürünlerin fiyatlarının dönemsel ve karşılaştırmalı olarak görülebildiği madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesini yargı kararına rağmen yayımlamadı. Böylece resmi enflasyon verileri daha da şaibeli hale geldi. TÜİK’i madde fiyat listesini açıklamaya ve gelir gruplarına göre enflasyon hesaplaması yapmaya çağırıyoruz.
TÜİK verilerine göre TÜFE’deki (2003=100) değişim 2023 Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,39, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,21, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 67,20 ve bir önceki ayın aynı ayına göre yüzde 43,68 olarak gerçekleşti.
Emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 68,7
Ancak TÜİK tarafından yayımlanan resmi ortalama enflasyon oranları farklı gelir gruplarının gerçeğini yansıtmıyor. Resmi ortalama enflasyon oranları düşük gelirlilerin, emekçilerin günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği oranlar değildir. Bu nedenle DİSK-AR olarak TÜİK’in ham verilerinden yararlanarak emeklilerin, dar gelirlilerin, düşük gelirlilerin hissettiği gıda enflasyonunu yeniden hesaplıyoruz.
Yaptığımız hesaplamaya göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 53,9 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 68,7 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 58,6 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 69,5, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 79,6 olarak gerçekleşti.
Dördüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 53,4 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 39,7 oldu. Böylece en yoksul gelir grubu yüzde 79,6 oranında gıda enflasyonu hissederken, en yüksek gelir grubu ise yüzde 39,7 oranında gıda enflasyonu hissetmiş oldu. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor.”