Cüneyt Ayral Kimdir? Hayatı, Eserleri

13 Şubat 1954 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Cüneyt Ayral, 19 Mayıs Şişli ortaokulunu bitirdi, Liseyi Ankara Atatürk Erkek Lisesinde tamamladı. 1979’da Ankara’da Türkiye ve Ordadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Sevk ve İdare Bölümünde tamamladıktan sonra yeniden İstanbul’a döndü.

Haber Merkezi / AFSAD Ankara Fotoğraf Sanatçıları derneğinin kurucu genel sekreterliğini üstlendi. İstanbul’da bir gazete yayınladı. Kanal6, TRT2 TV ve Biz TV ‘den İstanbul, kültür, sanat ve yemek programları yaptı ve sundu. TRT radyolarında 70’li yıllar çok çok programa imza attı. 1997’de Fransa Paris’e yerleşti, halen Paris’te yaşıyor.

25’i aşkın kitap yazan Cüneyt Ayral, roman, şiir ve gezi yazılarında; ayrıntılarda kaybolmayan bir gözlem gücü ve kendine has bakışıyla, otobiyografik göndermeleri ve hesaplaşmaları da eksik olmayan eserlere imza atmaktadır. Zaman Bitti (2007) romanında; sokaklardaki gri kalabalıkların arasındaki insanların iç dünyalarını, geçmişlerini ve yaşam tutkularını, korkularını işliyor.

Ayral. Gümüş Gölge (2011) romanında; üç yaşındayken babası annesini terk edince dayısı ve teyzesi ile birlikte aynı evde yaşamaya mecbur edilen Deniz’in ilk gençlik yıllarını ve daha sonra Paris seyahatinden sonra değişen hayatını anlatıyor.

Geçmişi, Anıları, Öyküleri İle Sütyen (2006) kitabında; küçük şeyler büyük sonuçlar doğurabilir deyiminin sütyenler için de geçerli olduğunu mizahi bir dille anlatıyor Ayral. Mürekkep Kaat ve Sen (2009), bir ömrün bütün dönemlerini, katmanlarına sızmış ve sığmış sevdaları işliyor şiirleriyle.

Ayral, başkaldırarak başladığı şiir serüvenini, Kambur (2014) ile sürdürmüştür. Paris Notları (2013) gezi kitabının bir şairin kaleminden çıktığı; betimlemeler, gözlemler, yorumlar, değerlendirmelerde açıkça hissedilmektedir.

Eserleri;

Başkaldırma (Hakkı Göçeoğlu’nun fotoğraflarıyla birlikte, 1974), Şiir Mezarlıkları Gibi (1987), İstanbul Şarkılar Kitabı (1989), Lodos – Leandros – Lakhesis (1992), Birinci Nar Senfonisi “Opus Yedi” (Müzikle okunmuş metin, 1992 ), The Sütyen (1992). 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir