Çölyak Hastalığı Hamileliği Nasıl Etkiler?
Çölyak hastalığı, sindirim sistemini etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Çölyak hastalığı olan kişilerin yarısından fazlası kadındır. Çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olan kadınlar, buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olan glüteni tolere edemez.
Haber Merkezi / Glutensiz bir beslenme planını takip eden çoğu kadın sağlıklı bir gebelik süreci geçirir, bebeği de oldukça sağlık bir şekilde dünya aya gelir.
Bununla birlikte, çölyak hastalığı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı gebelik komplikasyonlarıyla ilişkilendirilmiştir: Düşük, düşük doğum ağırlıklı bebek, erken doğum veya 37. gebelik haftasından önce doğum.
Bu sorunlar, genel olarak çölyak hastalığı olduğunu bilmeyen kadınlarda meydana gelir.
Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
Gaz, ishal ve mide ağrısı
Açıklanamayan demir eksikliği anemisi
Aşırı yorgunluk veya bitkinlik
Depresyon veya kaygı
Kaçırılan adet dönemleri
Kilo kaybı
Kabarcıklarla birlikte çok kaşıntılı bir deri döküntüsü
Kısırlık (hamile kalamama)
Düşükler
Çölyak hastalığı nasıl teşhis edilir?
Doktor çölyak hastalığını test etmek için aşağıdakilerden birini veya her ikisini yapabilir:
Kan testi: Çölyak hastalığı olan kadınların kanlarında belirli otoantikorların normalden yüksek seviyeleri vardır. Otoantikorlar, vücudun hücrelerine veya dokularına karşı reaksiyona giren proteinlerdir.
İnce bağırsağın biyopsisi: Doktor, biyopsi sırasında ince bağırsağa bakmak için endoskop adı verilen uzun, ince bir tüp kullanır. Teşhis için bağırsaktan küçük doku parçaları çıkaracaktır.
Çölyak hastalığı nasıl tedavi edilir?
Çölyak hastalığı ve glüten intoleransının tek tedavisi glütensiz yiyecekler yemektir. Glutensiz beslenmeye alışmak ilk başta bunaltıcı görünebilir.
Bir diyetisyen ve doktor menü planlama, alışveriş yapma ve dışarıda yemek seçimleri konusunda yardımcı olabilir.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.
Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.