Clostridial Miyonekroz Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Clostridial miyonekroz, az sayıda Clostridium bakteri türünün neden olduğu ciddi, yaşamı tehdit eden bir bakteriyel enfeksiyondur. Clostridial miyonekroz, travmatik ve spontan olmak üzere iki ana forma ayrılır ve bu enfeksiyonla en yaygın şekilde ilişkilendirilen iki tür, travmatik formun birincil nedeni olan Clostridium perfringens ve Clostridium septikum’dur.

Haber Merkezi / Travmatik form, çoğunlukla bölgeye kan akışını engelleyen veya sınırlayan (vasküler uzlaşma) bir yaralanma veya travma geçirmiş kişilerde ortaya çıkar. Spontan form genellikle, genellikle kolon veya rektum kanseri gibi altta yatan bir tıbbi duruma bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflamış veya baskılanmış kişilerle ilişkilendirilir. Spontan formla ilişkilendirilebilecek diğer altta yatan durumlar arasında lösemi, diabetes mellitus, siklik nötropeni gibi kan (hematolojik) kanserleri veya başka nedenlerle bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler yer alır.

Clostridium septikum normal insan bağırsağı mikrobiyotasının bir parçası değildir. İlişkili hastalıkların uyumsuzluk ve dengesizliğe (dysbiosis) neden olduğu düşünülmektedir.Bağırsakları doldurmak için Clostridium septikum . Bakteriler gastrointestinal sistem içinde bulunabilir, ancak bağışıklık sistemi tarafından kontrol altında tutulur. Bağışıklığı baskılanmış bazı kişilerde enfeksiyon tehlikeli hale gelebilir.

Clostridial miyonekroz, bu clostridial enfeksiyonlar derin kas dokusunu etkilemek için yayıldığında kullanılan terimdir. Ağrı, gazlı kangren (kas dokusunda gaz üretiminin ve birikmesinin doku ölümüne [nekroz] yol açtığı bir durum) ve ciddi bir kan enfeksiyonu olan sepsis dahil olmak üzere çeşitli komplikasyonlar gelişebilir. Bu enfeksiyonlar sonunda toksik şoka ve çoklu organ yetmezliğine neden olacak şekilde ilerler. Clostridial miyonekroz, tedaviye rağmen ölümcül olabilen, hızla ilerleyen tıbbi bir acil durumdur. Hızlı teşhis ve agresif tedavi esastır.

Ağrı genellikle başvuru semptomudur ve şiddetli olabilir ve hızla gelişebilir. Ameliyatı takiben Clostridium perfringens enfeksiyonu olan kişilerde , cerrahi işlemden kısa bir süre sonra ağrı ortaya çıkabilir ve orantısız şekilde şiddetli olabilir. Clostridium septikum enfeksiyonunda genellikle ani, şiddetli kas ağrısı başlar. Bazen bir ağırlık, basınç veya uyuşukluk hissi vardır. Spontan forma sahip bazı kişiler başlangıçta kafa karışıklığı belirtileri gösterebilir veya genel bir sağlıksızlık (halsizlik) hissi sergileyebilir.

Ağrıya ek olarak, genel erken belirti ve semptomlar ateş, yorgunluk ve dehidratasyonu içerebilir. Clostridial miyonekroz, gazlı kangren adı verilen özel bir duruma neden olabilir. Clostridial enfeksiyon vücutta toksinler üretir. Bu toksinler bir gaz üretir. Bu gaz derin kas dokusunda, özellikle yumuşak dokularda hapsolur. Bu, doku ölümüne ve nekroz adı verilen çürümeye katkıda bulunur.

Clostridial miyonekroz başlangıçta derin kas dokusunu etkilediğinden, enfeksiyon bölgesine yakın cilt ilk başta etkilenmeyebilir. Sonunda, cilt solgunlaşabilir ve zamanla genellikle koyulaşarak kırmızımsı veya kahverengimsi bir renge dönüşür. Sonunda bül oluşabilir. Büller, ince bir deri tabakası altında oluşan hava veya sıvı dolu keselerdir. Bazen, kabarcık adı verilen hava veya kanla dolu kabarcıklar oluşur. Sonunda, cilt siyah veya koyu yeşil bir renge dönüşebilir. Etkilenen bölge aşırı derecede ağrılı veya hassas olabilir ve derinin altından bir gıcırtı veya çıtırtı (krepitasyon) sesi gelebilir.

Diğer belirti ve semptomlar, enfeksiyon bölgesinden kötü kokulu bir akıntı, etkilenen yumuşak dokuda lokalize sertleşme (sertleşme) ve sıvı birikmesine bağlı şişmeyi (ödem) içerebilir. Sonunda, cilt dökülmeden (dökülme) önce parçalanabilir ve sıvılaşabilir. Bazen bir enfeksiyon vücudun ana arteri olan aorta yayılabilir. Buna aortit denir. Arterin duvarı balonlaşabilir veya dışarı doğru şişebilir (anevrizma) ve aortun yırtılma riski vardır.

Enfeksiyon ilerledikçe sepsis oluşabilir. Sepsis, enfeksiyonların vücudun diğer bölgelerine yayıldığı yaygın bir kan enfeksiyonudur. Vücut, enfeksiyonla savaşmak için kimyasallar salarak yanıt verir. Bu kimyasallar vücutta inflamatuar bir yanıt oluşturur. Sepsisli kişilerde hızlı bir kalp atışı (taşikardi), anormal derecede hızlı nefes alma (takipne), düşük kan basıncı (hipotansiyon) ve büyük ölçüde körelmiş farkındalık veya bilinç (stupor) dahil olmak üzere zihinsel durumlarında değişiklikler gelişebilir. Sepsis, ani, yüksek ateş, boğaz ağrısı, kusma, ishal, kas ağrıları, baş ağrıları, kafa karışıklığı, oryantasyon bozukluğu, kızarıklık ve nöbetlerle karakterize, hayatı tehdit eden bir durum olan toksik şoka yol açabilir. Sonuçta, çoklu organ yetmezliği meydana gelebilir.

Clostridial miyonekroz, Clostridium bakteri cinsinin türleri ile enfeksiyondan kaynaklanır. Clostridia doğada bulunur. Toprak ve deniz tortularında bulunurlar ve hayvan ve insan gastrointestinal yollarında bulunabilirler. Clostridium perfringen s ve Clostridium septikum olmak üzere iki spesifik tür, clostridial miyonekroz gelişen insanların çoğundan sorumludur. Bu iki tür, belirli hücrelerin erken parçalanmasına ve kan damarlarına zarar vermesine neden olan toksinler üretir. Kan pıhtılarının oluşumunu teşvik edebilir ve kalp kası kasılmalarını azaltabilir veya bastırabilirler. Bu toksinler aynı zamanda derin kas dokusu içinde sıkışıp doku ölümüne ve çürümesine (miyonekroz veya gazlı kangren) neden olan bir gaz üretir.

Clostridium enfeksiyonu, yakın zamanda travma veya ameliyat geçirmiş kişilerde ortaya çıkabilir. Bu, travma ve / veya yara ile ilgili form olarak bilinir. Çoğunlukla Clostridium perfringens’in neden olduğu. Bir kişi açık yara yoluyla bakterilere maruz kalır. Bununla birlikte, yaranın etrafındaki ortam büyümesini ve yayılmasını desteklemediği sürece bakteri büyüyecek ve yayılmayacaktır.

Bu bakteriler hayatta kalmak için oksijene ihtiyaç duymazlar ve yaralanma veya yara, etkilenen bölgeye kan akışını sınırlar veya engellerse, bu, bakterilerin büyümesini ve yayılmasını destekleyen bir ortam yaratabilir. Bakteri, derin kas dokusu da dahil olmak üzere çevreleyen dokuya yayılacaktır. Clostridial miyonekrozun travmatik formu, ateşli silah veya derin bıçak yaraları, bileşik kırıklar ve kas içi enjeksiyonlar dahil olmak üzere çeşitli travmatik durumlarla ilişkilidir. Bağırsak ve safra yolları cerrahisi veya kürtajlarla da ilişkili olabilir.

Açık bir enfeksiyon yolu olmadığında spontan enfeksiyon şekli oluşur. Aynı zamanda travmatik olmayan veya idiyopatik form olarak da adlandırılır. Genellikle Clostridium septikum’dan kaynaklanır ve genellikle baskılanmış bir bağışıklık sistemi ve kolon veya rektum kanseri olan kişilerde gelişir. Ayrıca lösemi, inflamatuar barsak hastalığı, divertikülit, lenfoproliferatif bozukluklar, siklik nötropeni veya edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu (AIDS) gibi kan kanserli kişilerde de görülür.

Radyasyon tedavisi veya gastrointestinal cerrahi geçirmiş kişiler de risk altında olabilir. Enfeksiyonun, derin kas dokusu (hematojen kas tohumlaması) dahil olmak üzere vücudun diğer dokularına taşındığı gastrointestinal sistem içindeki bir yaralanma veya lezyon yoluyla kan dolaşımına girdiği düşünülmektedir.Clostridium septikum büyümek ve vücutta yayılmak için düşük oksijenli bir ortama ihtiyaç duymaz ve Clostridium perfringens’ten daha fazla hava toleranslıdır.

Clostridial miyonekroz tanısı, karakteristik semptomların tanımlanmasına, ayrıntılı bir hasta öyküsüne, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve kültür pozitif hasta örneği de dahil olmak üzere çeşitli özel testlere dayanır.

Bazı fiziksel belirtiler, travmatik klostridial miyonekroz tanısını destekleyebilir. Bunlar, bir yara veya ameliyat yerinde ağrı ve derinin altından gelen ızgara veya çıtırtı sesi (krepitasyon) gibi yumuşak dokularda sistemik toksisite veya gaz belirtilerini içerir. Spontan klostridial miyonekroz, özellikle kol ve bacaklarda ani başlayan ağrı ve ateş ile travma veya yaralanma olmaksızın şüphelenilebilir. Travmatik formun teşhis edilmesi daha kolaydır.

Kan testleri, klostridial miyonekrozun göstergesi olan bulguları ortaya çıkarabilir. Kas hasarı ve kaybı, aldolaz, potasyum, laktat dehidrojenaz ve kreatin fosfokinaz düzeylerinin yükselmesine neden olabilir. Beyaz kan hücresi seviyeleri düşük olabilir. Bazen anemi (düşük kırmızı kan hücresi seviyeleri) görülür.

X-ışınları, etkilenen yumuşak doku ve cilt dokusunda ince gaz kabarcıklarını ortaya çıkarabilir. Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) adı verilen özel görüntüleme teknikleri, gastrointestinal sistem dışındaki gazı (ekstralüminal gaz) ortaya çıkarabilir. BT taraması sırasında, belirli doku yapılarının enine kesit görüntülerini gösteren bir film oluşturmak için bir bilgisayar ve röntgen ışınları kullanılır. Bir MRI, belirli organların ve vücut sorunlarının enine kesit görüntülerini üretmek için bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır. BT taraması ve MRG’ler, bir enfeksiyonun vücudun bir bölgesinde lokalize olup olmadığını veya diğer bölgelere yayılıp yayılmadığını belirlemek için de kullanılabilir.

Laboratuvar teknisyenleri ayrıca Gram lekesi adı verilen bir test yapacaktır. Bakteriler, boyama testinin sonuçlarına göre “Gram negatif” veya “Gram pozitif” olarak sınıflandırılabilir. Bu yöntem, bakterileri hücresel bileşenlerinin bileşimine göre tanımlamaya ve sınıflandırmaya yardımcı olan çeşitli solüsyonlar ve boyalarla boyamayı içerir. Bu hızlı boyama tekniği, mikroskopi ile birleştirildiğinde doktorlara hastalarının durumlarının altında yatan neden hakkında erken ipuçları verir.

Clostridial miyonekrozlu bireylerde, yaradan akıntının Gram boyaması “Gram pozitif” çubukları (çubuk şeklindeki bakteriler) ve polimorfonükleer hücrelerin yokluğunu ortaya çıkarabilir. Bu hücreler, normalde vücuttaki yaralanma bölgelerinde bulunan, ancak bu klostridial enfeksiyon söz konusu olduğunda bulunmayan enflamatuar hücrelerdir.

Kanda bulunan bakterileri saptayabilen ve sınıflandırabilen testler olan kan kültürleri, spontan klostridial miyonekroz ve Clostridial septikum enfeksiyonunun teşhisinde faydalı olabilir. Kandaki bakteriler genellikle cilt belirtilerinden birkaç saat önce ortaya çıkar. Yaranın keşif cerrahisi, uyarı üzerine kanamayan veya kasılmayan kaslar, şişme ve renk değişikliği gibi karakteristik bulguları ortaya çıkarabilir. Bir doku örneği alınabilir ve kas dokusundaki diğer karakteristik değişiklikler için mikroskop (biyopsi örneği) altında incelenebilir.

Clostridial miyonekroz tıbbi bir acil durumdur. En iyi sonuç için erken teşhis ve hızlı tedavi şarttır. Tedavi, bulaşıcı hastalıkların teşhis ve tedavisinde uzman (bulaşıcı hastalık uzmanı); cilt bozukluklarının teşhis ve tedavisinde uzman (dermatologlar); genel, travma veya yanık cerrahları; plastik cerrahlar; sosyal çalışanlar; ve diğer sağlık profesyonellerinin tedaviyi sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir. Tüm aile için psikososyal destek de önemlidir.

Enfeksiyon için ilk tedavi, etkilenen tüm ölü (nekrotik), hasar görmüş veya enfekte olmuş deri ve ilgili deri altı dokuların acil cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Bu, kalan sağlıklı dokunun daha etkili bir şekilde iyileşmesini sağlar. Buna debridman veya cerrahi debridman denir ve zaman içinde gerektiği gibi yara kenarlarını korumak için tekrarlanan seanslar gerektirebilir. Şiddetli vakalarda, debridman, derinin veya dokunun büyük bir kısmının çıkarılmasına veya bir kol veya bacakta ciddi bir enfeksiyon olduğunda, enfeksiyonun yayılmasını durdurmak için etkilenen uzvun kesilmesine yol açabilir.

Debridman ile birlikte, etkilenen bireylere mümkün olan en kısa sürede geniş spektrumlu intravenöz antibiyotikler reçete edilir. Antibiyotikler, bakterilerin büyümesini engelleyen ve yok eden ilaçlardır ve sepsis kontrolünde ve enfeksiyonun yayılmasını önlemede esastır. Geniş spektrumlu antibiyotikler hem gram-pozitif hem de gram-negatif bakterilere karşı çalışır (yukarıdaki Tanıya bakın) ve kesin bir tanıya ulaşılana kadar önerilir.

Clostridial miyonekroz tedavisi için farklı antibiyotik ilaçların etkinliğini test etmeye yönelik büyük klinik araştırmalar yapılmamıştır. 2014 yılında Infectious Disease Society, cilt ve yumuşak doku enfeksiyonlarının teşhisi ve yönetimi için uygulama kılavuzları yayınladı (Stevens, ve ark. 2014). Penisilin artı klindamisin veya tetrasiklin, klostridial miyonekroz için önerilen antibiyotik rejimidir.

Destekleyici tedaviler de önemlidir ve intravenöz sıvıları ve ek oksijeni içerebilir. Etkilenen bireyler 10 yıl içinde tetanoza karşı aşılama almamışsa, tetanoza karşı tekrar aşılama önerilebilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir