Cildinizin Daha Hızlı Yaşlanmasına Neden Olan 5 Şey

Kolajen, vücudun protein içeriğinin yaklaşık yüzde 30’unu ve cildin protein içeriğinin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan hayati bir proteindir. Cildimizin genç bir ışıltı yayması, esnek, pürüzsüz ve canlı görünmesinin nedeni bu proteindir.

Haber Merkezi / Yaşamınızın bir parçası olan ve vücudunuzda kolajen hasarına neden olabilecek belirli faktörler vardır. Kolajen kaybına neden olan bu tür beş faktöre bir göz atalım:

Yaş nedeniyle: Yaşlanma, kolajen kaybına neden olan birincil faktördür. Fibroblastlar, vücuttaki kolajen üreten hücrelerdir; yaşlandıkça, kolajen üretme potansiyelleri azalır. İlerleyen yaşla birlikte, fibroblastların miktarı da azalır.

Genç görünümlü bir cilt için gerekli olan elastin ve hyaluronik asit gibi cildin diğer bileşenleri de yaşla birlikte azalmaktadır. Bu, cildin daha esnek hale gelmesine ve gerektiği kadar su tutamamasına neden olur. Bu, ince çizgiler ve kırışıklıklarla dolu donuk görünümlü bir cilde yol açar.

Ancak, cilt yaşlanması, kolajen hasarının yalnızca yüzde 3’ünü oluşturur. Bu, kalan yüzde 97’nin hala sizin elinizde olduğu ve birkaç yaşam tarzı değişikliğiyle kontrol altına alınmasının kolay olduğu anlamına gelir.

UV maruziyeti nedeniyle: Korunmasız güneşe maruz kalma, kolajen kaybının ve cilt yaşlanmasının birincil dış nedenidir. Güneşin zararlı ultraviyole ışınları, dermis olarak bilinen cildin orta tabakasına girer ve kolajeni normalden daha hızlı bir oranda parçalar.

Ayrıca, ciltteki enzimlerin varlığını artırarak kolajenin daha fazla parçalanmasına yol açan serbest radikallerin ortaya çıkmasına neden olur. UV maruziyeti ayrıca vücuttaki normal kolajen üretim oranını da etkiler. Bu durum, SPF 30 veya üzeri geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanılarak önlenebilir.

Sağlıksız beslenme: Kolajen bozulmasına yol açan bir diğer önemli faktör sağlıksız beslenmedir. Vücuttaki kolajen üretimi besin alımından büyük ölçüde etkilenir ve et ve kümes hayvanları gibi gıda maddelerini dahil etmek kolajen üretimini artırmanın mükemmel bir yoludur.

Aşırı şeker tüketimi de cilt için oldukça zararlıdır, çünkü vücuttaki elastik ve kolajenin parçalanmasına yol açarak erken yaşlanma belirtilerine neden olur. Bu nedenle, rafine şeker alımını diğer doğal şeker seçenekleriyle değiştirmek gerekir.

C vitamini eksikliğinden dolayı: C vitamini serbest radikallerle savaşır ve güneşin UV ışınlarının neden olduğu hasarı sınırlar. C vitamininin antioksidan bakımından zengin özellikleri cildin, kirlilikten kaynaklanan hasardan korunmasına yardımcı olur.

Vücuttaki antioksidan miktarını artırmak, serbest radikallerin neden olduğu hasarı sınırlamanın en basit yoludur. Bunu yapmanın mükemmel bir yolu, beslenmenize C vitamini içeren çok sayıda meyve ve yeşillik eklemektir. C vitaminini topikal olarak uygulamak ayrıca cilt dokusunu yumuşatmaya ve cilt parlaklığını artırmaya yardımcı olur.

Stres: Stresin, vücudun doğal kolajen üretme özelliğini engelleyen pro-inflamatuar olduğu bilinir. Stres ayrıca, kolajen üretiminin azalmasına yol açan kortizol hormonunda artışa yol açar.

Vücut yüksek stres durumundayken, vücudun kaynaklarının çoğu strese ve bunun sonucunda oluşan iltihaplanmaya karşı koymaya odaklanır. Bu, kolajen üretimine zarar verir ve ciltte yaşlanma belirtilerine yol açar.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir