Cevdet Yılmaz’dan Asgari Ücrete Düşük Zam Savunması: Enflasyonu Yükseltir
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, resmi yıllık enflasyon yüzde 44,38 olarak açıklanmasına karşın asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmasını enflasyonu kontrol altına alma gerekçesiyle savundu:
“Bugün yüksek bir maaş verirsiniz, yarın enflasyon bundan daha yüksek çıkarsa verdiğiniz maaşın hiçbir anlamı kalmaz. Önemli olan enflasyonu dizginleyip, düşürüp, somut, reel satın alma gücünde artış sağlamak.”
Hükümet cephesinden, enflasyonun yükünü asgari ücretliye yüklemeye dönük açıklamalar gelmeye devam ediyor. Artı Gerçek’te yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kayıtlı çalışanların yüzde 42’sinin asgari ücretli göründüğünü, bunun de 6,7 milyon çalışana denk geldiğini söyledi.
Resmi yıllık enflasyon yüzde 44,38 olarak açıklanmasına karşın asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmasını ise enflasyonu kontrol altına alma gerekçesiyle savunan Yılmaz, şu açıklamayı yaptı:
“Asgari ücret, 2025’teki son güncel artışla 627 doların üzerine çıkmış durumda. Bu net maaşlarda birde işverene maliyeti açısından bakarsanız bu tabii çok daha yüksek rakamlarda. Şu anki asgari ücret seviyemiz Rusya, Romanya, Bulgaristan Meksika, Brezilya’nın, Güney Afrika’nın, Endonezya’nın, Çin, Mısır ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin üzerinde bir rakam, bunu da ifade etmek isterim:
Enflasyonda ciddi bir sapma olursa yeniden elbette bunları değerlendiririz, biz ciddi bir sapma olmayacağına inanıyoruz, politikalarımızı o çerçevede sürdürüyoruz. Önemli olan çünkü şudur, buna yürekten inanıyoruz; Bugün yüksek bir maaş verirsiniz, yarın enflasyon bundan daha yüksek çıkarsa verdiğiniz maaşın hiçbir anlamı kalmaz. Önemli olan enflasyonu dizginleyip, düşürüp, somut, reel satın alma gücünde artış sağlamak.”
‘2024 Yılı Değerlendirme ve 2025 Yılı Hedeflerine İlişkin Bilgilendirme Toplantısı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, en düşük emekli aylığına ilişkin ocak ayında çalışma yapılacağını söyledi. Yılmaz, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Asgari ücret bu kadar siyasi tartışma konusu olmamalı. Siyasi olarak bu kadar tartışılmayacak bir mekanizma içinde farklı şekillerde yapılabilir mi? Elbette tartışılabilir, uzlaşılabilir. Emeklilerle ilgili söyledikleriniz, asgari ücret oranıyla emekliye artış oranını mukayese doğru olmaz, çünkü birisi bir yıllık bir süreçle ilgili, perspektifle ilgili bir artış, diğeri 6 aylık, yani emekli ve memur artışı biliyorsunuz 6 aylık yapılıyor, Temmuz’da tekrar bu artışlar yenilenecek.
Burada asıl kural bazlı olmayan en düşük emekli aylığı. Bugün geldiğimiz noktada 12 bin 500 liraya çıkmış durumda kök ücretleri daha düşük olan oldukça önemli sayıda emeklimiz bundan istifade ediyor, kök ücretinden daha yüksek bir emekli ücreti almış oluyor, yani primiyle bağlantılı kök ücretinden daha yüksek bir emekli maaşı almış oluyor. Bunu kanunla ancak değiştirebiliyorsunuz, bu normal sistemden gelen bir şey olmadığı için, kanunla gelen bir yapı olduğu için ancak kanunla düzenlenerek yine sağlanabilir.
Bu konuda bir çalışma yapacağız, yani burada diğer ücretler artarken asgariyi olduğu gibi tutmanın doğru olmadığını düşünüyoruz, bir çalışma yapacağız ve bir kanuni düzenleme muhtemelen gündeme gelecek. Tabi hükümetimiz bunu nihai karara Cumhurbaşkanımız tamamladıktan sonra grubumuzla kanun çalışmasını gündeme taşıyacağız. Ocak ayı içinde bu gerçekleşecektir diye düşünüyorum.”
Yılmaz ayrıca, Suriye’nin yeniden imarında Türkiye’nin aktif rol alacağını söyledi.