Cevat Kurtuluş Kimdir? Hayatı, Filmografisi

20 Haziran 1922 yılında Ankara’da dünyaya gelen Cevat Kurtuluş, 6 Eylül 1992 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Cevat Kurtuluş, İzmir İnönü Lisesini bitirdikten sonra 1943’te Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümüne girdi.

Gençlik yıllarında Devlet Tiyatro ve Operası’nda opera korosunda çalışan Cevat Kurtuluş, bariton olarak şarkı söyledi. 1940-47 yıllarında Ankara gazinolarında taklit şovları ile ünlenen Cevat Kurtuluş, “Genç Osman”, “Yanlış Yanlış Üstüne”, “Haydut”, “Tanrıdağı Ziyafeti”, “3. Selim”, “Kibarlık Budalası” gibi oyunlarda rol aldı.

1947’de İstanbul’a gelerek filmlerde rol almaya başlayan Cevat Kurtuluş, 1947’de Ferdi Tayfur’un yönettiği Kerim’in Çilesi ile sinemaya başladı.

Özellikle mimiklerle beslenen oyunculuğu ile, 1960’lı ve 1970’li yıllarda çok sayıda filmde irili ufaklı roller alan Cevat Kurtuluş, Yeşilçam filmlerindeki ‘aptal uşak’ kompozisyonunun yaratıcısı ve temsilcisi oldu.

1969’da Üç Maymun Kabare Tiyatrosu’nda “Ölür Müsün Öldürür Müsün” komedisinde rol alan Cevat Kurtuluş, 1977’de “Gülünüz Güldürünüz” dizisinde, 1980’de “İş İştir” adlı TV oyununda ve ilerleyen yıllarda bazı parodilerde oynadı.

Cevat Kurtuluş’un rol aldığı bazı yapımlar: Turist Ömer Almanyada, Ayşecik’le Ömercik, Arım / Balım / Peteğim, Küçük Hanımefendi, Turist Ömer Yamyamlar Arasında, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Keloğlan Aramızda, Sezercik Aslan Parçası, Ah Nerede Vah Nerede, Gülşah, Minik Cadı, Tatlı Cadının Maceraları.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir